jeugd 4-5 jaar

Michael Escoffier

Prinses Kevin
illustraties: Roland Garrigue
tekst: Michael Escoffier


Kevin is een prinses. Daar kan iedereen nu wel
om lachen, maar dat kan Kevin niks schelen
Kevin is een prinses, punt uit.


We zien Kevin dan ook met een heel boos gezicht staan tussen allemaal verkleedkleren die echt voor jongens zijn, zoals een piratenhoed, supermanpak, een ridderhelm, een drakenkop met daarbij een zwaard, pistool of pijl en boog. Hij wil gewoon prinses zijn! Dat kan toch? Ja zeker kan dat!


Even later zien we hem in een prachtige roze prinsessenjurk en met roze schoenen aan naar school lopen. En nu die ridder nog! Want een prinses zonder ridder is geen echte prinses. Maar ja, niet iedereen is zo vrijgevochten als Kevin, niemand wil de ridder zijn van een jóngen verkleed als prinses.


Tot zover is het verhaal erg leuk en genoot ik van het buiten de lijntjes denken van Kevin. Maar dan krijgt het boek een omslagpunt... Tijdens het eindejaarsspektakel begint Kevin het allemaal minder leuk te vinden. De schoenen doen zeer, - hoe kunnen meisjes ooit op zulke schoenen lopen? - de jurk is te lang en de make-up prikt in zijn ogen... En Kevin wordt weer de gewoon Kevin. 
De laatste pagina kan dat ook niet meer goed maken.


Best wel jammer, de schrijvers hebben hier een kans laten liggen om eens buiten de hokjes te blijven denken. Kevin had als prinses ook helemaal zijn draai kunnen vinden bijvoorbeeld, zodat elke jongen wel een prinses wil zijn en meisjes cowboy of ridder, gewoon wat ze écht willen!


Maar kinderen van vijf jaar zien dat natuurlijk anders, die zien gewoon een jongen verkleed als prinses en dat is al grappig genoeg in hun ogen. Dat dan alles vervelend gaat worden op die roze schoenen en die lange jurk is ook leuk. We zien bijvoorbeeld Kevin op het laatst ook weer boos weglopen, maar nu omdat hij graag zijn kleren uit wil trekken... Dat gedoe zullen ze heel goed begrijpen en daarna moet alles maar weer gewoon zijn. Meisjes zijn prinsesjes, jongens niet en zo is het!


De afbeeldingen bij het verhaal zijn leuk maar nogal statisch. Veel van de kindergezichtjes zijn hetzelfde, alleen het haar of het kostuum is anders.
Kortom, over het geheel genomen had ik toch wel meer van dit boek verwacht.


ISBN 9789000370931 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Van Goor | oktober 2019
Vertaald door Tosca Menten | Afmeting 21,3 x 25,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 23 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER