jeugd 4-5 jaar

Roozeboos

https://www.roozeboos.com

 

Dank je, Daan!
Een feestje van eetculturen in de grote stad
Roozeboos


Het boek gaat over Daan, een fietskoerier die maaltijden en dergelijke rondbrengt, en dat is een slim idee van schrijfster en illustrator Roozeboos! Daardoor kan ze kinderen kennis laten maken met verschillende wereldkeukens. De maaltijden komen namelijk niet van één restaurant maar van verschillende eetgelegenheden.


Daan krijgt als eerste een oproep van een Frans koffietentje waarvoor hij croissants en één gebakje naar een klant moet brengen. Madame Clotilde vertelt wat Daan moet bezorgen en daardoor weten wij gelijk ook wat écht Frans is. Hij moet naar een kantoor waar meneer Vermeulen zijn collega's wil verrassen omdat ze zo hard aan het werk zijn.
Het gebakje snoept meneer Vermeulen zelf op.


Onderweg heeft hij al een oproep gehad van Raïnaraï, het Argentijnse restaurant van meneer Khellout. Daan krijgt helemaal lekkere trek als hij de pastilla, een hartige taart, en de gevulde pompoen ziet. Gelukkig heeft Roozeboos al dat eten ook getekend zodat we kunnen zien wat het precies is. Meneer Khellout vertelt ook over de kruiden die hij o.a. gebruikt heeft, dan weten we dat tenminste ook!

En zo racet Daan de hele stad door met zijn warme eten en hapjes. De ene keer komt het van de Mexicaan, de andere keer van het Thaise restaurant Soi3.
Elke keer zien we wat Daan bij de mensen aflevert en daardoor weet je wat er in Mexico, Thailand en zo gegeten wordt.


De klanten wonen in heel verschillende huizen, bij een mevrouw moet hij een enorme hoeveelheid trappen op lopen en een meneer wil da het eten naar het park gebracht wordt, want hij heeft een romantisch etentje gepland! Als dat niet apart is!
Wat het werk extra leuk maakt, is dat iedereen blij is Daan te zien en allemaal zeggen ze "Dank je, Daan!"


De afbeeldingen zijn kleurig, vol details en er zit vaart in. Je racet als het ware mee met Daan.


Omdat het een boek voor kinderen vanaf 4 jaar is, vraag ik me wel af of ze weten wat couscous, kurkuma, guacemole en zo is. Maar dat is dan aan de voorlezer om dat even toe te lichten. Voor de rest is het een heel gezellig, vlot boek waar zowel letterlijk als figuurlijk veel in te genieten valt.


Roozeboos is een illustrator die probeert met een nieuwsgierige blik naar de wereld te kijken. Haar werk is speels, vrolijk en energiek en zit vol kleine details om je in te verliezen. In 2017 studeerde ze af van de Bachelor Illustratie bij de Willem de Kooning Academie en in 2020 behaalde ze haar Master in Children’s Book Illustration bij de Cambridge School of Art. Ze woont en werkt in Rotterdam waar ze een atelier deelt met 7 andere kunstenaars naast de Kubus woningen.


ISBN 9789051169508 | Hardcover | 48 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2023
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 16 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER