jeugd 4-5 jaar

Emy Geyskens en Kolet Janssen

http://www.emygeyskens.be

http://www.koletjanssen.be

http://www.mark-janssen.nl

http://www.emilietimmermans.be

 

De droom van Lars
illustraties: Emilie Timmermans
tekst: Kolet Janssen & Emy Geyskens


Zie je die jongen daar in bed?
Zijn naam is Lars.

Zo begint dit boek over Lars, een jongen die vaak voor lange tijd naar het ziekenhuis moet omdat hij slechte cellen in zijn bloed heeft. Papa en mama mogen op bezoek komen maar zijn vrienden niet, dan kan Lars nog zieker worden. Gelukkig sturen ze hem wel mooie tekeningen.

Vandaag is het een speciale dag want Lars krijgt bezoek van de wensfeeën. Ze vragen aan Lars wat zijn allergrootste wens is. Dat is nog niet eens zo makkelijk, Lars weet een heleboel dingen wat hij graag wil, maar toch is zijn allergrootste wens... boeven vangen! De feeën gaan hun best doen, maar Lars moet wel even geduld hebben. Maar eindelijk is het zo ver. 'Jippie!' roept Lars, 'Vandaag is het mijn wensdag!
Hij gaat eerst naar de brandweerkazerne want hij moet natuurlijk dapper genoeg zijn om boeven te durven vangen en dat kun je leren bij de brandweer. Lars heeft een geweldige tijd daar, hij mag zelfs helemaal mee naar boven op ladder van de ladderwagen! Lars vindt het prachtig maar papa bibbert wel een beetje, het is wel héél hoog!

En dan begint het echte werk, leren hoe je boeven moet vangen! De politie heeft een geheime oefenplek en daar mag Lars naar toe. Hij leert van alles, hij doet het zo goed dat hij een mooie beloning krijgt, en dan gaat de telefoon... er is een boef bij de frietkraam. De politie moet er meteen naar toe en Lars mag mee! En dan blijkt hoe dapper Lars is.


Een leuk en grappig spannend verhaal dat in duidelijk leesbare letters is weergegeven, de kleurige illustraties laten zien hoe de geweldige dag verloopt en wat voor grote held Lars uiteindelijk blijkt te zijn!


Het is natuurlijk heerlijk voor Lars dat zijn grote wens is uitgekomen, en zelf nog beter en mooier dan hij gedacht had. Maar nog heerlijker is dat de wonderfeeën - en wensprinsen - écht bestaan. Dat zijn speciaal getrainde vrijwilligers die werken voor Make-A-Wish. Dat is een organisatie die probeert de hartenwens van kinderen met een levensbedreigende ziekte te laten uitkomen. Voor elk wenskind en zijn of haar ouders wordt een heel speciale dag georganiseerd. Aan alles wordt gedacht om de dag helemaal geweldig te maken, zoals de lievelingskleur, het lievelingseten, favoriete vervoermiddel en nog veel meer. Er worden zelfs speciale kleren, zoals prinsessenjurken, pilotenpakken, piratenkleren e.d. gemaakt en er wordt een fotoboek van de dag samengesteld.


Dit boek laat zien hoe zo'n dag kan verlopen, maar elk kind is natuurlijk uniek en elk kind heeft zijn eigen wensen. Achterin het boek staat allerlei informatie over Make-A-Wish en de verwijzing naar de websites van deze organisaties in België en Nederland.
Een prachtig initiatief waar hopelijk, door gebrek aan heel zieke kinderen, steeds minder gebruik van gemaakt hoeft te worden.


ISBN 9789044826197 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2015
Afmeting: 21,5 x 29,7 cm Leeftijd: 4+

© Dettie, 29 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altMijn zus woont in het donker
illustraties Mark Janssen
tekst: Emy Geyskens en Kolet Janssen


Emma is blind, dat is voor haar niet makkelijk maar voor de mensen om haar heen soms ook niet. Als Jonas op het schoolplein haar arm vastpakt krijgt hij gelijk een standje, hij weet toch dat Emma dan heel erg schrikt, hij moet zeggen dat hij eraan komt! Jonas is boos, hij deed het toch niet expres!
Ook Emma's broer Simon krijgt op zijn kop als Emma over zijn rondslingerende tas valt. Huilebalk! roept hij boos. Hij was gewoon vergeten zijn tas op te ruimen!
Arme Simon, hij bedoelde het niet kwaad. Gelukkig is alles snel vergeten als tante Lies afbelt, ze kan niet komen oppassen, ze is ziek.
Stoere Simon vindt dat ze wel zonder oppas kunnen, ze zijn toch gewoon in hun eigen huis? Wat kan er gebeuren? Niets toch?

Maar dan begint het te onweren en heel hard ook! Ineens zitten ze in het donker, de elektriciteit is uitgevallen, wat hun kleine zusje Anna best wel griezelig vindt. Simon gaat op zoek naar de zaklantaarn, maar in het donker is dat zo makkelijk nog niet. Gelukkig is Emma er, zij weet precies de weg door het huis... Dan is zo'n blinde zus in huis wel heel erg handig!


Grappig verhaaltje waarin duidelijk wordt weergegeven waar blinde kinderen en hun omgeving letterlijk en figuurlijk tegenaan kunnen lopen. Het is gelukkig geen mierzoet verhaaltje geworden over een zielig blind meisje. Het wordt gewoon verteld zoals het is. De ene keer is het voor Emma lastig dat zij blind is, de andere keer voor iemand anders.
Een leuke gebeurtenis in het boek is o.a. als Emma over straat loopt met haar blindenstok en Wim, een blinde man, tegenkomt met een blindengeleidehond. Ze wil de hond aaien maar ze wordt 'weggestuurd' want de hond is aan het werk! Ook apart is dat de rollen ineens omgedraaid zijn als het licht uitvalt, dan is Emma ineens de 'ziende' en zijn haar broer en zusje de 'blinden'.


De gekleurde illustraties van Mark Janssen zijn de kers op de taart. Vooral de afbeeldingen in het donker zijn heel sfeervol en een beetje (leuk)spannend om te zien. Fijn boek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789031738625 Hardcover, 30 pagina's, Uitgeverij Averbode in samenwerking met de Brailleliga vzw, september 2014
Afmeting:  28 x 21 cm, Een lees-knuffel uitgave, leeftijd 4+

Dettie, 13 september 2014

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER