jeugd 4-5 jaar

Isol

altDe mooie Griselda
Isol


‘Griselda is zo mooi dat iedereen die haar zag zijn hoofd verloor.’

Waar we normaliter deze uitspraak figuurlijk opvatten wordt het in dit prentenboek letterlijk uitgewerkt: van alle mannen die de prinses zien rolt het hoofd over de rond. Griselda vindt dat wel grappig. Ze verzamelt de hoofden en hangt ze op aan de muur of zet ze onder een glazen stolp. Maar ja, ze is zo ontzettend mooi, je begrijpt dat er geen man meer overblijft! Ze wordt er erg eenzaam van.


Gelukkig is Griselda niet alleen mooi, ze is ook slim: een man die niet goed kan zien, daar kan ze wel bevriend mee raken. Als daar een kind van komt wordt Griselda zelf slachtoffer van het gezegde. Ze vond haar kind namelijk erg mooi...


Het verhaal is een grappige uitwerking van een gezegde dat volwassenen onnadenkend gebruiken. Je hoofd verliezen, tjee, dat is wel erg toch?
Isol, de maker van dit prentenboek, vertelt vanuit het kind, dat immers de meest wilde voorstellingen kan hebben als het deze woorden hoort. In een prentenboek kan alles, een verhaal als dit neemt de scherpe kantjes van de woorden weg.


De vormgeving: de kleuren zijn alvast prachtig. De combinatie van het heldere blauw met een bijna gouden geel past bij een verhaal dat leest als een sprookje. Er komt alleen nog oranje bij, zodat het geheel rustig blijft. De tekeningen zijn eenvoudig, terwijl er toch aandacht is voor details. Kinderen die meelezen kunnen bijvoorbeeld het hondje volgen dat op bijna iedere pagina opduikt.
Een volwassen voorlezer zal wel wat uit moeten leggen: wat is een romance? En de woorden ’hofhouding’ en ‘charme’ zijn ook niet voor de echt jongere kinderen. Ook is de vraag of de clou begrepen wordt. Maar voorlezers moeten ook een taak hebben, en als het om kijken gaat - en daar gaat het toch om bij een prentenboek vooral om! -  is dit fraaie boek zeer geslaagd.


Isol werd in 1972 geboren in Buenos Aires, Argentinië. Ze heeft tot nu toe zo'n 20 boeken gemaakt. Behalve tekenen en schrijven zingt en componeert ze ook. In 2013 heeft zij de Astrid Lindgren Memorial Award  gewonnen. De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is grootste oeuvreprijs ter wereld op het gebied van jeugdliteratuur.


ISBN 9789076174488 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | september 2015
Vertaald uit het Spaans door Agnes Brunt | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 21 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER