jeugd 4-5 jaar

Maranke Rinck & Martijn van der Linden

http://www.marankerinck.nl

http://www.martijnvanderlinden.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van deze schrijfster en illustrator:

Memorykonijn (3+)

De Grote Oorlog (non-fictie 6+)

 

Tangramkat
Maranke Rinck & Martijn van der Linden


Als kind speelden wij graag met onze zeven 'blokken' (zie afbeelding) waarvan nu blijkt dat het een Chinees puzzelspel  is dat Tangram heet. Je kunt er allerlei figuren mee maken. Het is dit spel dat het uitgangspunt vormt van dit vermakelijke boek.


De 'spreker' in het boek vertelt dat hij zich zat te vervelen en toen een puzzel kreeg met maar zeven stukjes. 'Ze zeiden dat ik er van alles van kon maken'. Daar geloofde hij niets van maar het bleek toch waar te zijn want hij wist een kat te vormen van die stukjes, en met die mooie kat begon het grote tangramavontuur... 


De fantasie van de verteller sloeg helemaal op hol, want, zo bedacht hij, die kat wil vast een huis, dus hup uit de zeven stukken werd een huis gemaakt. Maar hooghartig als katten nu eenmaal kunnen zijn draaide het dier zich om en liep weg en dat was nu net niet de bedoeling. Dus dan maar gauw een vis gemaakt want de kat had vast honger. Maar ook dat was niet het geval. Wat nu?
Hij wil zeker iemand om mee te spelen, fantaseerde de verteller vervolgens en gauw toverde hij met behulp van de puzzelstukken een andere kat, dacht hij... maar toen hij het dier ingekleurd had, bleek het een hond! Paniek! Er moest gauw een boom gemaakt worden, dan kon de kat daar in vluchten.


© Maranke Rinck & Martijn van der Linden


En zo fantaseert de verteller maar door. Hij laat de kat allerlei dieren ontmoeten, zelfs een krokodil, en uiteindelijk maakt hij ook nog zichzelf zichtbaar, weliswaar ook in fraai tangrammodel.


De grote kracht van dit boek is de eindeloze verbeeldingskracht, het is of je de verteller ziet en hem hardop hoort spelen. In korte, krachtige zinnen geeft hij zijn fantasie vorm. Geweldig! Ook bijzonder is dat alle tangramfiguren eerst zonder beschildering getoond worden zodat je kunt zien hoe het figuur is opgebouwd en je eventueel kunt raden wat het voorstelt. Daarna zie je de prachtige bewerkte versies die erg tot de verbeelding spreken. - De zwerm vogels in schitterende kleuren zijn mijn favoriet. -
En dan volgt nóg een grote verrassing, achterin het boek zit, jawel, een tangramspel, zodat je zelf aan de slag kunt gaan!


Sommige boeken zijn als een cadeautje dat je al heel lang wilde hebben. Dit boek is zo'n cadeautje waardoor je niets anders kunt doen dan de makers heel hartelijk bedanken. Bij deze.


Bekijk vooral ook http://www.tangramkat.com met heel veel informatie en tips over tangram.


ISBN 9789047707950 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | juni 2016
Afmeting 25 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 19 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER