jeugd 4-5 jaar

Olivier Tallec

http://www.oliviertallec.fr

 

Lodewijk I, koning der schapen
Olivier Tallec


Op de cover zien we een schaap hooghartig op een boomstronk staan, hij heeft een blauwe kroon op zijn hoofd en hij leunt op zijn tak, pardon dat is natuurlijk zijn staf. Het schaap straalt gezag uit, hij is duidelijk de baas. Wie is hij?

Dat wordt ons duidelijk gemaakt in het boek. We zien daarin Lodewijk, een doodgewoon schaap, die op een heuveltje staat te grazen. Het is een stormachtige dag en plots waait er een kroontje voor zijn poten. Hij kijkt gauw om zich heen, niemand let op hem, en hup, snel zet hij het kroontje op zijn hoofd. Vanaf nu is hij Lodewijk I, koning der schapen. Verwaand loopt hij door de kudde heen, maar geen schaap kijkt op of om.


Maar de schapenkolder heeft flink toegeslagen. Hij is nu Koning Lodewijk I en dat zullen de schapen weten ook. Hij spreekt zijn volk toe, organiseert jachtpartijen (hij jaagt op leeuwen!), legt een koninklijke tuin aan, zorgt voor muziek en verstrooiing in zijn paleis.
Lodewijk krijgt zelfs zoveel praatjes dat de schapen voortaan moeten marcheren en hij vindt ook dat lelijke schapen uit zijn buurt moeten blijven, dus jaagt hij ze weg. Hij wenst alleen schoonheid om zich heen. Kortom, Lodewijk I is geen erg aardige koning voor zijn onderdanen.


Gelukkig grijpt de wind in, die blaast en raast en daar gaat de kroon, de lucht in!
Lodewijk is weer gewoon Lodewijk, Je haalt opgelucht adem. Maar dan wacht ons nog een verrassing op de laatste bladzijde...

Het zijn vooral de afbeeldingen die het boek zo aantrekkelijk maken. Het verhaal én de afbeeldingen zijn duidelijk geïnspireerd op de verwaande Franse koning, Lodewijk de XIVe. De koninklijke tuin en de zalen zijn net zo weelderig als in en bij het beroemde paleis Versailles. We zien het schaap zelfs in dezelfde protserige pose staan als zijn naamgenoot, inclusief koningsbontje. Hilarisch om te zien. Maar zoals kleren de man maken, maakt een kroon de koning en zonder kroon blijft er weinig over van Lodewijk I. Hij is weer gewoon een schaap met een wollen vachtje. Er blijft hem niets anders over dan weer gras te gaan grazen en op te gaan in de kudde.
Zo blijkt maar weer, zoals altijd, hoogmoed komt ten val.


Geweldig verhaal met een fraaie, humoristische knipoog naar de Zonnekoning.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165517 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juli 2016
formaat: 24,3 x 28,0 cm | Nederlandse tekst M.E. Ander | Leeftijd 5+

© Dettie, 10 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER