jeugd 4-5 jaar

Greet Bosschaert

altEen heel bijzondere kat
Greet Bosschaert


"Billy woont vijf hoog.
uren zit hij voor het raam."

Billy is een zwarte kat met witte snoet, ook zijn buikje en pootjes zijn mooi wit. Hij kijkt alle dagen naar buiten en ziet de vogels in de lucht, de bootjes en de zwanen in het water, de huizen aan de overkant, de mensen die voorbij lopen. Waar gaan ze naartoe? Hij speelt wat met zijn brokjes en streept de dagen af. Zijn enige vertier is de vlieg die rond zijn hoofd zoemt.
Hij vindt het wel fijn in huis en zijn vrouwtje is ook lief maar hij verveelt zich zo verschrikkelijk. Hij komt nooit buiten en dat is wat hij juist zo enorm graag wil! Hij turft links en rechts van het raam de dagen af. Arme eenzame Billy.
Op een dag strijkt vrouwtje met haar hand over haar hart. Het raam gaat open en Billy mag in de dakgoot lopen. Bij Billy begint alles te kriebelen en te bruisen... Hij kan er niets aan doen... zijn poten willen springen... Hop, daar gaat Billy.


Een stukje verderop woont Snip, hij lijkt wel een beetje op Billy, Snip is ook zwart en heeft ook een wit buikje en witte poten alleen heeft hij lange haren. Hij woont in een huis met een tuin en hij mag elke dag op avontuur. Hij rent achter vogeltjes aan, ligt lekker in de ligstoel te zonnen, klimt in de boom. Kortom, hij leidt een zeer plezierig leven.
Op een dag begint het zwaar te onweren. Het flitst en dondert buiten. Snip kruipt lekker warm en droog op de bank. In de tuin zit trillend onder een struik een zwart met witte kat. Was hij maar thuis... bij zijn vrouwtje op vijf hoog. Arme zielige Billy.
Maar dan klaart het op en ziet hij de heerlijke tuin en... Snip. Ze grommen, en grauwen, ze kibbelen en snauwen, ze razen en tieren, ze vechten en klieren, ze rollen en buitelen, ze lachen en gieren en worden twee onafscheidelijke dieren. Ze hebben het samen vreselijk naar hun zin en gelukkig mag Billy blijven wonen bij het baasje van Snip.
Maar zijn vrouwtje mist Billy heel erg... ze zoekt hem overal...


Het rare is dat het altijd zo vreselijk moeilijk is woorden te vinden voor iets wat je erg mooi vindt. Hoe kun je vertellen dat je geraakt wordt door de afbeeldingen? Dat je geroerd raakt door de eenzame Billy die zijn dagen afturft. Hoe kun je weergeven waarom je moet lachen om Snip die heerlijk in de strandstoel ligt te slapen met de speelgoedmuis nog in zijn poot. Hoe kun je zeggen waarom je breed zit te glimlachen als Billy rent en raast door de tuin of heerlijk op zijn kop aan een tak in de boom hangt. Het plezier om zijn gevonden paradijsje spat van het beestje af.
Hoe kun je aangeven wat je zo vreselijk mooi vindt aan de afbeeldingen. Het zijn collages maar dan anders, de kleuren zijn vriendelijk maar helder, soms zelfs fel en toch lijken ze overwegend zacht. Hoe vertel je dat?
Het is haast niet te doen, misschien moet iedereen het boek maar gewoon kopen, dan kunnen ze zien wat ik bedoel...


ISBN 9789058388957 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De eenhoorn 1 oktober 2013
Afmeting 305 x 217 x 9 Leeftijd vanaf 4 jaar

Dettie, 7 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER