jeugd 4-5 jaar

Lin Sha

Het meisje zonder schaduw
Lin Sha


Een kinderboek over 'jezelf kwijtraken en ook weer terugvinden' lezen we op de achterkant van het boek. Dat is een thema dat voor jonge kinderen mogelijk moeilijk te begrijpen is.


Lin Sha die dit boek geschreven én geïllustreerd heeft maakt voor de uitleg gebruik van de schaduw van het meisje Meiying. Na het verstoppertje spelen waarbij haar schaduw haar verstopplek verraad, gaat Meiying naar huis, maar onderweg wordt de lamp van de lantaarnpaal stuk gemaakt. Alles wordt donker, Meiying loopt door en ze is verdrietig... eerst valt zorgt een akelige jongen ervoor dat haar tas open op de grond valt waardoor alles eruit rolt en nu maakt hij de lamp ook nog kapot! Wat Meiying niet ziet is dat haar schaduw heel erg geschrokken is van het donker en nu hard achter haar aan rent...


Thuis wordt het er voor Meiying niet beter op, ze is haar mooie rode lepel kwijt, én beer, én haar eigen rode kussentje. Mama vindt gelukkig alles terug maar Meiying is toch niet echt blij... zelfs op de kermis is ze niet zo vrolijk als anders, want ze is nog steeds haar schaduw kwijt... en dat voelt ze.
En dan... is er een rode ballon die wegvliegt, Meiying rent erachteraan, en die  ballon brengt haar weer terug naar haar schaduw! Meiying is weer compleet!


Het is een lief verhaaltje over een meisje dat even niet zo lekker in haar vel zit, alles zit haar een beetje tegen, denkt ze. Misschien is ze door de vervelende jongen zo van slag en daardoor een beetje haar zelfvertrouwen verloren. En als je dan ook nog eens van alles kwijt bent, komt dat extra hard aan.
Gelukkig is mama er die veel van de probleempjes oplost. Maar het belangrijkste is dat Meiying zichzelf weer vrolijk en blij gaat voelen, ze moet zich van binnen weer goed en compleet voelen en haar schaduw is  daar een onderdeel van, want die schaduw is zij ook!


De kans is groot dat kinderen van 5 jaar niet zien of begrijpen wat het échte thema is, maar er kan rond dit verhaal wel een mooi gesprek gestart worden over verdrietig of een beetje boos zijn óf over even niet zo goed weten wat je moet doen. Natuurlijk kan de schaduw zelf ook het onderwerp zijn. Je kunt met dit verhaal dus vele kanten op.


De afbeeldingen zijn vooral in blauwtinten, het meisje met haar rode jurk of andere rode attributen trekt daardoor steeds goed de aandacht. De afbeeldingen zijn wel een beetje statisch maar spreken toch wel aan.
Kortom,  goede afbeeldingen, aardig verhaal, maar het dekt niet de lading zoals op de achterkant van het boek gemeld is.


ISBN  9789044833669 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2019
Afmeting 29,8 x 21,7 cm | Vertaald door Diandian Guo | Leeftijd 5+

© Dettie, 25 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER