jeugd 4-5 jaar

Oliver Jeffers

https://www.oliverjeffers.com

 

Het hart in de fles
 

Een schitterend uitgevoerd en ontroerend geschreven verhaal.
Het begint als een sprookje met 'Er was eens...'


In dit geval was er een nieuwsgierig meisje dat samen met haar opa de wereld ontdekte.
Op de prachtige afbeeldingen zie je het meisje bij opa's stoel staan en hem heel veel vragen stellen over een heleboel onderwerpen. Opa beantwoordt haar vragen geduldig. Wat verder zie je ze samen in het donker, liggend op de grond naar de sterren kijken. Ze ontdekken het leven onder water en nog veel meer. Het meisje vond het heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken. Maar op een dag is de stoel leeg...
Het meisje schrikt daar zo van dat het haar beter lijkt om haar hart veilig op te bergen voor zolang als het nodig is. Ze stopt haar hart in een fles en hangt die om haar hals.
Daarna was alles anders. Het meisje lette bijna nergens meer op, behlave op de fles, die steeds zwaarder en onhandiger werd. En toen... kwam ze  iemand tegen die nog klein was en vol vragen zat. Het meisje wist dat ze die vragen niet kon beantwoorden zonder haar hart, maar hoe kreeg ze haar hart weer  uit de fles? Ze kreeg de fles maar niet kapot, wat ze ook probeerde, niets lukte...


Een verhaal over verlies en hoe je dat kunt verwerken. Op de afbeeldingen zie je dat het meisje groter wordt en af en toe denkt aan de lege stoel waardoor alles veranderde. Ze is het vermogen om zich te verwonderen kwijtgeraakt. Ze heeft zich zo afgeschermd dat ze heel veel moeite moet doen om haar pantser (de fles)  af te leggen en zo weer in de mooie, wondere wereld kan stappen. Daarna is de lege stoel ook niet meer zo leeg.


Voor kinderen van vier is het denkelijk té symbolisch maar je kunt wel naar aanleiding van dit verhaal een gesprek op gang brengen over verlies en hoe je daar mee om kunt gaan. Maar je kunt ook praten over allerlei mooie dingen die je kunt beleven als je je net als het kleine meisje blijft verwonderen over van alles wat je tegen komt. Ondanks het mogelijk zware onderwerp is het verhaal een verhaal vol optimisme.
Ook de combinatie verhaal/illustraties is perfect, aanrader!


ISBN 978-90-499-2434-8 Hardcover 40 pagina's | Pimento | december 2010
Vanaf 4 jaar vertaling Bies van Ede en Pimento

© Dettie, 23 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER