jeugd 4-5 jaar

Machteld van Zalingen

Het muizenfeest
illustraties: Kim den Dulk
tekst: Machteld van Zalingen


Muis Oliver woonde vroeger bij oma Molly in huis, maar daar heerste ook oma's kat Blinde Benny. Op een dag had Blinde Benny bijna Oliver te pakken, gelukkig werd hij gered door de dappere muis Charley. Vanaf die tijd zijn het de dikste vrienden. Ze besloten een veiliger plek te zoeken en nu wonen ze in hun eigen huisje, diep in het bos, ver weg van die akelige Blinde Benny.

Maar in het bos wonen soms ook niet zulke lieve dieren. Charlie is er helemaal boos en verdrietig van, hij en Oliver zijn niet uitgenodigd op het bosfeest want volgens Zwijn zijn muizen niet cool. Ze zijn te klein en ze zijn bovendien prooidieren, ze mogen alleen komen als... voedsel! En Vos, Uil, Adder en Das zijn het met hem eens!


Gelukkig laat Oliver de moed niet zakken. 'Dan geven we toch zelf een feest! iedereen mag komen, ook Zwijn...' roept hij dapper en zo gebeurt het. Ze sturen uitnodigingen, bakken taarten, versieren hun huis en tuin en het wordt een heel gezellige boel, zelfs de deftige mevrouw Duif heeft het naar haar zin.
En dan... komen Zwijn, Vos, Wezel, Das en allemaal andere roofdieren aanlopen. Iedereen schrikt ervan, maar opnieuw blijkt Olivier heel slim...

© Kim den Dulk


Het leuke van dit boek is dat we onder andere in de mooie tuin en in het gezellige huis van de twee huizen mogen kijken. We zien alle kamers van het huis en er staan allerlei opmerkingen bij, zoals bij de mooie stoel `Olivers favoriete plekje voor een dutje`.
De afbeeldingen in het boek zijn verder heel kleurrijk en vol details. In de keuken alleen al valt een heleboel te ontdekken en ook op het feestterrein is van alles te zien. Helemaal leuk is dat je achterin het boek een recept vindt van de bosbessenmuffins die Oliver ook voor het feest gemaakt heeft!


Er staat, in tegenstelling tot andere prentenboeken, vrij veel tekst in het boek maar deze is duidelijk en goed te begrijpen door jonge kinderen. ze zullen van het verhaal over deze twee dappere muisjes zeker genieten.

Machteld van Zalingen (1973) is freelance redacteur en tekstschrijver. Na een tijd in de uitgeverswereld gewerkt te hebben, ontdekte ze dat ze zelf schrijven en redigeren toch wel het leukste aspect van het boekenvak vond.


Kim den Dulk
(1990) is illustratrice en docente beeldende kunst en vormgeving. Na de havo volgde ze de opleiding docente Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Na haar afstuderen is ze cursussen gaan geven in illustreren, animatie en tekenen.


ISBN 9789402600681 Hardcover 32 pagina´s Uitgeverij Aerial  juni 2015
Afmeting 23 x 25.3 cm Leeftijd 5+

© Dettie, 11 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER