jeugd 4-5 jaar

Ruth Brown

Kunst met katten
Ruth Brown


Kunst met katten, katten in de kunst, kunstige katten, kat en kunst, het kan allemaal wat dit boek betreft.
We worden in dit boek, dankzij Tom die in zijkamertje van een museum glipt, namelijk voorgesteld aan katten die allemaal hun eigen specifieke eigen-aardigheden hebben.

Of misschien is het wel Jackson, de kat die uit het eerste schilderij stapt en Tom door de ruimte leidt. Hij laat een spoor van verfpootjes na maar dat hoort bij Jackson. Volgens het museumbordje is Jackson namelijk "Avontuurlijk en nieuwsgierig... maar kliederig. Maakt vaak een zooitje van zijn etensbak en kattenbak en morst alles op de vloer." Jackson is een Amerikaanse draadhaar.

Gelukkig is Tom net zo nieuwsgierig als Jackson en volgt de kat waarna ze de schilderij van de katten Gustav en Piet bekijken evenals de kleurige, bloemige weergave van kat Frida.
Tot zijn verbazing ziet Tom ook een blauwe kat afgebeeld met in zijn vacht witte wolkjes, eronder staat Ceci n'est pas un chat! (Dit is geen kat)

Bij Vincent staat:


(Ruige roodhaar)
Volkomen onvoorspelbaar
Agressief,
observerend,
een enkele keer gezellig
Maar het gelukkigst
als hij in de velden
achter kraaien aan kan jagen


Alle katten die ze zien stappen daarna uit hun schilderij. En zo zien we Edvard, Maurits & Cornelis, William, Samuel, Henri en nog vele andere, allemaal gezellig achter Tom en Jackson aanlopen, totdat ze bij het laatste schilderij komen...
Tom moet lachen, maar de katten schrikken zo erg van het dier dat ze daarop zien, dat ze pijlsnel hun eigen schilderij opzoeken.


Inmiddels heeft de volwassen lezer dankzij de humoristische beschrijvingen allang begrepen dat elke kat een schilder vertegenwoordigt. Jackson Pollock, René Margritte, Piet Mondriaan, William Morris etc..


Niet alleen dat is erg leuk maar het zijn vooral de afbeeldingen die het boek zo uniek maken. Elke kat is weergegeven in de stijl van de desbetreffende schilder en eigenlijk zou je alles wel willen uitknippen en aan je eigen muur willen hangen. Ze zijn prachtig.
Het is echt een koesterboek. Je moet dit boek gewoon af en toe uit de kast trekken en weer openslaan, dan zal je steeds nieuwe dingen ontdekken en opnieuw genieten van al het moois dat getoond wordt.
Dit boek zou eigenlijk in de elke eregalerij van kattenboeken moeten staan!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051167559 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | 13 september 2019
Nederlandse tekst Joukje Akveld | Afmeting: 24,7 x 28,3 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 16 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER