jeugd 4-5 jaar

Lisa Manuels

www.elleaime.nl

 

Post voor Oscar
Lisa Manuels


Als je het boek openslaat is er een kort berichtje dat je eerst moet lezen. Het is van Lieve, een lieveheersbeestje, dat je mee wil nemen op een werkdag van postbode Oscar.


Het lieveheersbeestje Lieve vertelt dat de illustraties gemaakt zijn met een piepklein schaartje en een hele berg papier. Als je het boek bekijkt moet je haast wel denken dat de handen Lisa Manuels vol blaren zitten, want het schaartje mag dan klein zijn, het resultaat ziet er ook superklein uit. De verbazing daarover begint al op de eerste pagina, waarbij verteld wordt hoe Oscar iedere dag op pad gaat met brieven, kaarten en pakketjes. En al die pakketjes, brieven en kaarten zijn in een miniformaat op de pagina getekend, eh, geknipt dus, en dan op de foto gezet.
Wat een werk moet dat geweest zijn!
Kijk maar eens hoe klein Lieve is! Hoe krijg je dat geknipt?


Als we verder gaan met het verhaal, volgen we Oscar op weg langs de buren, de familie Muis, moeder en zoon Poes, de hond Thijs en nog andere buren.
Overal bezorgt Oscar iets, en dan zien we op de dubbele pagina het huis van de betreffende buurman- of vrouw. Ze hebben allemaal een heel ander leven, de een breit er op los, de ander krijgt post uit Groenland omdat men hem daar mist. Het is zeer divers, waardoor je er nog meer bij kunt vertellen. En er kan nog meer gezocht worden!
Humor ontbreekt ook niet: in het thuis van Hedwig en Victor staan trappen om op de boekenplanken te klimmen. Waarom zou dat zijn?
En een van de buren gaat in bad zitten en televisie kijken… toch een beetje vreemd. Of niet?


Het boek is dus een zoekboek, het eerste wat je doet is op zoek gaan naar Lieve. Die staat inderdaad op iedere dubbele pagina, maar poeh, dat is soms een heel gezoek! Maar al zoekende zie je zoveel meer. En in de tekst die bij deze pagina’s hoort staat vaak nog een opdracht: tel de veren of de flessen. Of beantwoord de vraag: wie zou die liefdesbrief geschreven hebben? Waar zijn de breinaalden van Gijs gebleven?


En dan is er nog Oscar zelf, hij komt natuurlijk in ieder huis, en levert steeds de post af. Maar zou er nu nooit iemand aan denken om hem eens een kaartje of een brief te sturen?


Er valt een heleboel te beleven met dit boek, en iedere keer is het weer anders. Je kan er als voorlezer ook nog van alles aan toe voegen, er is zoveel te zoeken en te vinden, zoveel vragen die je kan stellen! Hier ben je wel even zoet mee…


Lisa Manuels (29) illustreert en knutselt onder de naam Elle Aime, geeft cursussen en workshops. Dit is haar eerste boek, ze deed de tekst en natuurlijk de illustraties.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789048850846 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2020
Afmetingen: 31,9 x 22,7 x 1 |Voorlezen en meezoeken vanaf 4 jaar

© Marjo, 3 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER