jeugd 4-5 jaar

Marianna van Tuinen

http://www.mariannavantuinen.nl

 

De buitenaardse reis van Q en Quinta
Marianna van Tuinen


Op een dag zweeft en een wonderlijke luchtbel Quinta's tuin binnen. In die bel zit een bijzonder wezen met één oog. Hij ziet er heel vriendelijk uit. Het wezen vertelt dat hij verdwaald is en zijn huis zoekt maar het nergens kan vinden. Hij zoekt al jaren op allerlei planeten. Hij dacht dat hij eindelijk zijn huis gevonden had want Quinta's huis lijkt er wel heel erg op. Hij vraagt Quinta of ze mee wil dan kunnen ze samen zijn huis zoeken. In de ruimte is geen tijd. Niemand zal merken dat ze weg is.  Quinta ziet dat wel zitten en stapt in de energiebol, want dat is het.


Als Quinta boven de aarde zweeft ziet dat de aarde vol zit met zwarte vlekken... Daar is het vervuild, vertelt Q, zoals het wezen heet, of daar is oorlog, of gooien mensen troep in zee. Maar er zijn gelukkig andere wezens op planeten in de ruimte die de aarde willen helpen en beschermen.
Quinta en Q reizen allerlei planeten af en Quinta maakt kennis met Xowo en Xolo die op de planeet Xoxoxo wonen. Het is daar prachtig, alles groeit en bloeit in de schone grond en ook de lucht is schoon.
Ze bezoeken Reptilia waar het klam en warm is. Ze bezoeken de Tussenwereld waar mensen en dieren naar toe gaan die dood zijn. 'Het is een wereld tussen je leven en je nieuwe leven' weet Q te vertellen. Het is daar heel bijzonder en fijn, alles zweeft in een heerlijke zachtheid, maar Quinta weet dat ze er nog niet hoort te zijn. Dus verder gaat de reis.
Ze bezoeken Tuet, waar heel technische wezens wonen, ze bezoeken de mooie planeet Zatula en de vrolijke planeet Pat Ibi Ra. Ook Giganos met zijn grote bergen en bewoners met drie ogen wordt niet overgeslagen, maar nergens staat het huis van Q. En zo reizen ze verder, op zoek naar Q's huis.


Uiteindelijk horen ze van een dolfijn op Sirius waar het huis van Q staat, op Terra Gaia, de aarde! Waar Quinta ook woont! Maar de aarde moet eerst veranderen voordat ze het huis echt zullen vinden. Q en Quinta moeten daarvoor een heel moeilijke, beetje griezelige opdracht uitvoeren, daarna kan Q ze pas terug, naar de mooie schone aarde, Terra Gaia...


Het (voorlees)boek is voorzien van een flinke tekst die in duidelijke letters is afgedrukt. De kleurrijke fantasievolle afbeeldingen die de bladzijden aan de rechterkant helemaal vullen tonen ons alle wonderbaarlijke wezens en planeten. Het boek laat op een aparte manier zien dat er meer is tussen hemel en aarde. De planeten die Q en Quinta bezoeken hebben allemaal hun eigen specialiteit waarmee ze ook de aarde verder zouden kunnen helpen. Maar dat moeten de aardbewoners wel willen, ze hoeven niet bang te zijn. En wie weet zien we dan over een tijdje de lieve Xowo of de vrolijke bewoners van Pat Ibi Ra!
Erg leuk boekje, de kinderen zullen genieten van zowel het verhaal als van de illustraties.


ISBN 9789089547606 | Paperback | 42 pagina's | Uitgeverij Elikser | juni 2015
Afmeting 25 x 25 cm | Leeftijd ca. 5+

© Dettie, 7 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER