jeugd 4-5 jaar

Herman en Marieke Coenen

De groene pompoen
tekst: Herman Coenen
illustraties: Marieke Coenen


Er was eens een pompoen die maar niet oranje werd. Alle andere pompoenen op het veld werden wel oranje maar hij bleef maar groen.  Het regende, de zon scheen, het werd kouder, het werd herfst en de oranje pompoenen verdwenen. Zij mochten de grote wereld in. Iedereen vond die pompoenen prachtig, alleen de groene pompoen bleef eenzaam achter op het veld. Hij werd er helemaal verdrietig van. Veldmuizen knaagden gaten in zijn huid. Wat maakt het uit dacht de pompoen, ze willen me toch niet. Maar toen werd het voorjaar en veranderde alles.
Opeens zit de pompoen vol leven! Onverwacht wordt hij de gelukkigste pompoen van de wereld.  Hij dacht, al die oranje pompoenen die bewonderd werden, wat was dat nu helemaal? Zij maakten nooit zoiets moois mee als hij nu meemaakte. De gaten in het lijf van de pompoen zijn precies goed voor een koolmeesje, hij vindt de pompoen een lief huisje. Hij bouwt zijn nestje in de pompoen en in het voorjaar zit de pompoen vol met jonge koolmeesjes... Zijn groene bast straalt er helemaal van!


Een prachtig boekje dat gaat over blij zijn met jezelf.
Er staat niet veel tekst in maar de tekst die er staat is precies goed en precies genoeg, meer moet ook niet. De afbeeldingen erbij zeggen genoeg.
De oranje pompoenen zie je even stralen als lampion, of ze liggen te pronken bij huizen of worden cadeau gegeven. Dat was hun bestemming. De groene pompoen was blijkbaar met een ander levensdoel ter wereld gekomen, en dat doel is misschien nog wel mooier en blijvender dan dat van alle oranje pompoenen samen. Apart is dat bij de groene pompoen soms, heel klein, een jongen in het groen gekleed zit. Die staart voor zich uit en straalt eenzaamheid uit. Een andere keer zie je de jongen alleen, in een storm, door het kale pompoenenveld lopen.
Als de pompoen zijn doel gevonden heeft zie je ook de jongen heel vrolijk een meisje een bloem aanbieden.


Op de afbeeldingen is er ook steeds een contrast te zien tussen de drukke wereld en het stille veld van de groene pompoen. Je ziet een drukbezochte markt, een circustent vol mensen, een dorp waar veel mensen meedoen aan een lampionoptocht of druk zijn met herfstbladeren wegharken. Op andere pagina's  zie je een kaal veld met een tak en een pompoen, soms zie je een konijntje of wat vogeltjes, soms is de de jongen daar ook, verder zie je geen mensen. Pas op het laatst komen daar ook een paar mensen, maar zij hebben het niet druk, ze genieten...
Op de 'drukke' afbeeldingen is heel veel te zien, elke keer ontdek je weer iets nieuws. Maar ook in het stille veld is genoeg te zien. Heel mooi gedaan.
De boodschap is duidelijk, wat je ook doet, wie je ook bent, je bent prima zoals je bent al lijkt het soms niet zo.
Het is een mooi boekje om uit voor te lezen en samen de afbeeldingen te bekijken. Misschien kunnen kinderen dankzij dit boekje ook vertellen wat zij niet leuk vinden of kan het een aanleiding zijn om het onderwerp 'anders zijn' te bespreken. Maar dat hoeft natuurlijk niet, ook zonder nabespreking is het een heel mooi en inhoudrijk boekje.


ISBN 9789058387196 Hardcover 32 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | september 2011
Formaat 30.2 x 25.3 x 1 cm. Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 21 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER