jeugd 4-5 jaar

Christa Kempter


Meneer Haas en mevrouw Beer krijgen bezoek
Tekst: Christa Kempter
illustraties Frauke Weldin


Meneer Haas is in de tuin aan het werken maar dan komt mevrouw Beer, die de eerste verdieping huurt bij meneer Haas, de tuin in rennen, er is post voor meneer Haas.


Beste neef,

Ben onderweg. Heb je lang niet gezien.
Ik kom maandag om twaalf uur.

Je oom Haas

'Maar dat is vandaag!' roept meneer Haas. Gauw moet het huis opgeruimd worden, vooral mevrouw Beer maakt overal een troep van vindt meneer Haas.
En ja hoor, klokslag twaalf uur komt oom Haas aan met twee enorme koffers. Oom vindt mevrouw Beer een heel leuke vrouw en geeft allemaal complimentjes aan haar. En mevrouw Beer vindt dat heel leuk, ze straalt er van.
Oom bekijkt het huis van meneer Haas en vindt het maar een ouderwetse bedoening. Hij zal wel eens eventjes de boel veranderen. Er komen nieuwe gordijnen, ander behang want wie heeft er nu nog worteltjesbehang, dat is zo ouderwets... De meubels worden verplaatst, kortom, meneer Haas kent zijn eigen huis niet meer terug.
Voor mevrouw Beer maakt oom een tasje voor haar honingpot, nu kan ze hem overal mee naartoe nemen. Mevrouw Beer vindt het allemaal geweldig. 'Een fantastische man, die oom van jou,' zegt ze. Maar meneer Haas is helemaal niet blij met zijn oom. Hij wordt er humeurig van. Hij wilt dat alles weer wordt zoals het was... Eigenlijk is hij ook wel wat jaloers omdat mevrouw Beer zijn oom zo leuk vindt. Natuurlijk gaat dit niet goed en oom schrikt er van als hij merkt dat zijn neef boos is en hem vertelt dat hij niet zo blij is met al die veranderingen in zijn huis. Maar oom voelt zich ook beledigd en wil gelijk naar huis.
Arme oom, hij bedoelde het zo goed, arme meneer Haas die in een huis moet zitten waar hij zich niet thuis in voelt. Gelukkig praten ze alles uit en begrijpen ze elkaar daarna goed.
Mevrouw Beer vindt het wel jammer dat die charmante oom verdwijnt en ook dat begrijpt meneer Haas, hij geeft haar nu ook af en toe een complimentje.


Weer een prima boek van Christa Kempter. De vrolijke, zorgeloze mevrouw Beer vormt een mooi contrast met de zorgelijke, eeuwig schoonmakende meneer Haas. Zij kan zich om veel dingen niet zo druk maken en daardoor leert meneer Haas ook dat niet alles zo erg is als hij denkt. In dit boek komt afgunst ook een beetje om de hoek kijken en dat je niet zomaar dingen voor iemand moet doen zonder te vragen of diegene het wel leuk vindt. Meneer Haas was heel tevreden met zijn huis en inrichting. Oom wilde zijn eigen smaak doordrukken en dacht er helemaal niet aan dat meneer Haas wel eens een heel andere smaak kon hebben. Ook leerde meneer Haas dat af en toe een complimentje geven goed is, daar wordt iedereen vrolijk van. Het zijn onderwerpen die je met een kind kunt bespreken maar het 'lesje' ligt er niet te dik bovenop, het is niet belerend. Het is gewoon een leuk verhaal waar je ook nog iets van kunt leren en dat is mooi meegenomen.


De illustraties zijn weer erg leuk met allemaal kleine grapjes. Als je de afbeeldingen goed bekijkt dan zie je dat de postbode een slak! is, met een karretje achter zich aan waar de post in zit. Als oom een windhaantje op het dak timmert dan zie je onder een struik mevrouw Beer lekker liggen slapen, de deurklopper is een berenkopje en ga zo maar door. De afbeeldingen zijn in warme kleuren gemaakt en beslaan vaak twee pagina's waarop dan ruimte voor de tekst is vrijgelaten.
Heerlijk boek!


ISBN 9789051161618 Hardcover 32 pagina's, uitg. De Vier Windstreken  augustus 2010
Vanaf ca 4 jaar

Dettie, 8 augustus 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Meneer Haas en Mevrouw Beer
tekst: Christa Kempter
illustraties: Frauke Weldin

 

Meneer Haas ziet in het bos een mooi huis. Het staat leeg. Meneer Haas gaat er in wonen maar het huis is wel erg groot voor hem alleen. Dus hang hij een bordje op

Mooie woning
te huur:
1e verdieping

Mevrouw Beer wil die verdieping wel huren. Meneer Haas vindt haar eigenlijk te groot maar vooruit ze mag er wonen als ze maar niet stampt op de trap en geen rommel maakt en elke week de ramen lapt.
Mevrouw Beer vindt dat geen enkel probleem.
Maar na twee weken lapt ze de ramen al niet meer. Ze vindt in bed liggen veel lekkerder.
Meneer Haas poetst elke dag zijn huis en bakt elke vrijdag een worteltaart die mevrouw Beer altijd wil proeven.
"Bak zelf eens een taart, mevrouw Beer! moppert hij op het laatst.
Meneer Haas vindt mevrouw Beer maar vies en slordig, hij ergert zich zo dat hij er bijna ziek van wordt. Als mevrouw Beer dan ook nog een feestje geeft ontploft meneer Haas bijna... dat lawaai! en al die troep!
Hij rent naar boven, hij is heel erg kwaad, gelukkig loopt het goed af...

Het contrast tussen de ijverige, schone Haas en de luie maar gezellige Beer kan niet groter zijn. Meneer Haas is zo druk met alles schoonmaken dat hij nergens meer van kan genieten. Hij is alleen nog maar aan het poetsen (met een stopwatch om z'n nek). Mevrouw Beer ligt lekker onder de appelboom een dutje te doen en Haas kan dat niet uitstaan. Haar verdieping plakt heel erg van de honing en dan gaat ze slapen!
Gelukkig is mevrouw Beer altijd vrolijk en langzaam leert meneer Haas van haar dat dingen ook anders kunnen.  Mevrouw Beer leert van meneer Haas dat schoonmaken ook leuk kan zijn. Nu kan ze 's nachts de maan zien door het (schoongemaakte) raam. Mevrouw Beer brengt de vrolijkheid en samen met meneer Haas zorgt ze voortaan dat het huis een beetje netjes maar wel gezellig blijft. Een verhaal vol humor over samenleven en tolerantie.

Het boek is weer prachtig verzorgd, de illustraties van Frauke Weldin zijn erg leuk en vrolijk, ze zitten vol grapjes. Een heerlijk boek om uit voor te lezen of samen te bekijken.

 

ISBN 9789051160871 Hardcover 26 pagina's | Vier Windstreken, Uitgeverij De | juni 2009
Nederlandse tekst: Ineke Ris. Vanaf 4 jaar

© Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER