jeugd 4-5 jaar

Jean-Paul Mulders Jaques & Lise

http://www.jacquesandlise.com

 

Het prullala monster
illustraties: Jacques Maes & Lise Braekers
tekst: Jean-Paul Mulders


Bij het openslaan weet je gelijk dat dit een heel bijzonder boek is. Een jongetje in een witte jas met een witte muts op en witte kousen en schoenen aan speelt met piepkleine rode en witte boomblaadjes. Om zijn nek heeft hij een rode das met witte driehoekjes. Het ziet er prachtig uit.
Dat witte jongetje schommelt graag, staat er te lezen. Samen met papa gaat hij vaak naar die fijne schommel die te vinden is bij het boerderijtje met groene deuren en mevrouwen die pannenkoeken bakken. Je ziet het kindje allerlei kunstjes uithalen op de schommel.


Wat het jongetje niet weet is dat vlakbij het boerderijtje een monster woont in een klein wit huisje met oranje dakpannen dat je kunt zien staan in het witte bos met rode dieren. Het huisje is klein maar het monster is groot, vertelt de schrijver.
En het monster had honger want hij had zich verslapen... het was al herfst! Hij was dwars door de lente en zomer heen geslapen! Het monster deed de deur open en zei: 'ik ruik kindjes' Dat was niet zo mooi want wat hij het allerlekkerste vond was... kindjesvlees.


Het monster ziet van alles in het bos, teveel om op te noemen, maar geen kindje. Hij stapt naar buiten en daar ziet hij eindelijk het kindje, dat lekker aan het schommelen is... Het monster sluipt op het kindje af, je zou wel willen roepen, kindje pas op! En dan... springt het monster tevoorschijn en brult prrrullallalala! 
Maar... het kindje ligt dubbel van het lachen en schommelt vrolijk verder!
Het monster vindt er zo geen lol aan, een kindje dat niet eens bang voor hem is! Hij sjokt naar huis, eet wat herfstblaadjes en begint aan zijn winterslaap...


Het monster is lekker leuk griezelig en het jongetje is natuurlijk heel stoer. 
De verrassing van het boek zit hem in de laatste tekening waardoor je het hele verhaal met andere ogen bekijkt. Erg leuk gedaan.
Het aparte van dit boek is verder dat de tekeningen en de tekst spelen met elkaar. Die interactie is heel bijzonder en maakt dat je heel bewust met beiden omgaat. 
De afbeeldingen zelf zijn stilistische hoogstandjes, de illustratoren verdienen eigenlijk meer aandacht dan ze nu krijgen. Hun tekeningen zijn echt heel bijzonder.  Ik heb tenminste enorm genoten van zowel het fantasievolle, speelse verhaal als de schitterende afbeeldingen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789462341500 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Abimo september 2014
Formaat 19 x 30 cm leeftijd 4+

© Dettie, 22 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER