jeugd 4-5 jaar

Elsbeth de Ruiter

Website Elsbeth de Ruiter

 

Wroooaaaaah!
Elsbeth de Ruiter


Teuntje gaat met haar vader naar de dierentuin. Als ze bij de leeuwenkooi komt, ziet ze een leeuw lui liggen slapen. Daar vindt ze niets aan, zo'n sloom beest. Als papa wegloopt om samen wat te gaan drinken, blijft ze staan en begint ze te praten tegen de leeuw. De leeuw doet één oog open en Teuntje praat door. De leeuw doet nog een oog open en draait zich om, hij wil gewoon verder  slapen. Maar Teuntje wilt dat hij zich gedraagt als een echte leeuw. Hij moet rondrennen en brullen en dat vertelt ze hem ook. Ze pakt een takje en kietelt de leeuw. En dan... Wroooaaaaah! brult de leeuw!
Papa en de oppasser komen aangerend, de leeuw mag niet brullen, de oppasser is boos op de leeuw en Teuntjes papa is boos op Teuntje. Ze had bij hem moeten blijven! Er had wel een ongeluk kunnen gebeuren. Maar snapt nu niemand dat Teuntje en de leeuw gewoon aan het spelen waren? En dan... geeft de leeuw zo'n enorme brul dat iedereen omvergeblazen wordt.
'Wat erin zit, moet eruit' is het motto.


Het is een mooi verzorgd boek en de illustraties zijn erg grappig en fantasievol. De leeuw is zo'n echte slome leeuw die alleen maar slaapt en zijn bek eventjes beweegt als Teuntje met het takje begint te prikken. Grappig is dat er een pauw op de pagina's voorbij komt lopen. Op elke bladzijde zie je dat hij een stukje verder is gelopen en hij loopt ook de bladzijden weer uit. Bij de enorme brul van de leeuw zie je allerlei mensen en spullen door elkaar zweven en daartussen staat Teuntje die heel hard terug brult. Teuntje en de leeuw hebben samen enorme pret.
Het een geweldig leuk boek maar het is wel te hopen dat kinderen Teuntje niet na gaan doen!

Het boek heeft de Key Coloursprijs 2010 gewonnen, een prijs voor de beste illustraties.
Deelnemers aan deze prijs maken een prentenboek voor kinderen tussen 2 en 7 jaar. Een vakjury beoordeelt artistieke, literaire en kindgerichte kwaliteiten van de inzendingen. De winnaar ontvangt 7.500 euro en het bekroonde werk wordt door Clavis Uitgeverij uitgegeven. Aan deze prijs en de prentenboeken die eruit voortkomen wordt veel aandacht besteed in de pers en op buitenlandse uitgeversbeurzen. Deze unieke prijs is voor veel illustratoren het begin van een succesvolle, internationale carrière.


ISBN 9789044815849 Hardcover 32 pagina's  Uitgeverij Clavis november 2011
Leeftijd Vanaf 4 jaar

© Dettie, 11 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER