jeugd 4-5 jaar

Nicola Davies

De sterrenwalvis
Illustraties: Petr Horácek
Tekst: Nicola Davies


Een boek met verhaaltjes, gedichtjes en dat steeds in combinatie met prachtige illustraties. Droomdichtverhaaltjes noemt de schrijfster het en ze begint met te vertellen hoe dit boek tot stand kwam. Ze was aan het bladeren door de schetsboeken van Petr Horáček en haar verbazing én bewondering steeg met iedere afbeelding. Omdat ze zelf schrijver en illustrator van kinderboeken is, kreeg ze meteen een fantastisch idee:


Ze zou geen illustraties maken bij een bestaande tekst, zoals te doen gebruikelijk, nee, dit keer zou zij teksten schrijven bij bestaande illustraties. Hij heeft ze overigens nog verfraaid toen hij op zijn beurt zag wat Nicola Davies ermee gedaan had.
En nu kan de lezer het resultaat van een bijzondere samenwerking bewonderen: meestal over twee pagina’s zie je de fraaie, kleurrijke kunststukjes van Petr Horáček. Met steeds een stukje tekst, soms in dichtvorm, soms als verhaaltje, soms heel kort, soms wat langer.
Als omslag is er gekozen voor de sterrenwalvis. Dat had even goed de ijsvogel of de heksenkat geweest kunnen zijn. Of de titanosaurus, ook al zo mooi! En de kiwi… of de struisvogel… en… en…


          Heksenkat

           ‘Binnen
is hij oudesokkengrijs
Als smeltende sneeuw en waterig ijs,
als dinsdagochtend, een verlept boeket,
als snot of stof onder het bed.

           Maar buiten
is hij geheimgrijs
Als zeemist als de zon oprijst
als maanlicht tijdens middernacht en snelle stappen die niemand verwacht
Als rook die verdwijnt in het nachtelijk duister en toverachtig spreukengefluister
Geen slaperig poekie op een mat!
Nu is hij een heksenkat!’


Allemaal even prachtig, al zal iedereen zo zijn eigen voorkeuren hebben. Veertig zijn het er, op ongenummerde pagina’s, genoeg om uit te kiezen. En omdat het meer dan genoeg is als je er een paar bekeken en gelezen hebt, is dit een boek waar je heel lang mee bezig kunt zijn.
Het thema dat Nicola Davies er aan vastgeknoopt heeft, heeft vaak te maken met het beschermen van de natuur.
Een heel bijzondere is het mottenalfabettongbreker. Het is een opsomming van heel veel soorten vlinders, die allemaal ook echt bestaan. De vlinders - niet allemaal – vliegen er omheen. Tongbrekers zijn het: de ogentroostdwergspanner, de lindeknotsvlinder, de weegbreebeer enz… op alfabet natuurlijk.


De teksten zijn vaak informatief, vele ook met humor. En ja, de afbeeldingen die prachtige tekeningen met vaak felle kleuren en schilderwerken van Petr Horáček, daar hoeven we eigenlijk niets over te zeggen, zo mooi is zijn werk altijd!


Nicola Davies (1958, Birmingham), is een Engelse zoöloog en schrijver.
Petr Horáček (1967, Praag) is een schrijver en illustrator van kinderboeken.

ISBN 9789047715733 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2023
Afmetingen 25.7 x 19.7 cm | Vertaald door Johanna Rijnbergen | Leeftijd voor alle leeftijden

© Marjo, 26 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER