jeugd 4-5 jaar

Marian De Smet

Lieve, stoute zon
tekst Marian De Smet
illustraties Marijke van Veldhoven


Stef gaat samen met papa en mama en zijn kleine zusje Stientje naar het strand. Wat duurt het lang voordat ze weggaan en het duurt helemaal lang voor ze er zijn. Stef vraagt steeds 'Zijn we er bijna?' En dan... eindelijk de zee! Stef wil gelijk het water in maar mama pakt hem beet en smeert hem eerst helemaal in met zonnebrandcrème, zelfs in zijn oren! Het plakt, het schuurt en duurt zo lang, Stef wil spelen.
De hele dag door smeert mama hem in. Stef vindt het aldoor helemaal niets.
Eigenlijk gebeurt er niet veel meer dan dit in het boek. Stef speelt, Stef wordt ingesmeerd, Stef eet, Stef wordt ingesmeerd enz. Aan het eind van het boek is papa knalrood want hij heeft zich niet ingesmeerd. Dat is natuurlijk de les die er te leren valt maar of een kind daar een boodschap aan heeft, is nog maar de vraag. Het verhaal is saai, de boodschap dat het kind tegen zonnestralen beschermd moet worden, wordt teveel en te nadrukkelijk herhaald. Ook op de afbeeldingen zie je constant dat Stef ingesmeerd wordt, weinig boeiend dus, wat moet een kind hiermee... Moet het leren steeds aan mama of papa te vragen of hij/zij ingesmeerd kan worden?
De afbeeldingen zijn aardig maar het is wel veel van hetzelfde. Je ziet Stef en Sientje in totaal 11 x ingesmeerd worden! en dat in een boekje van 27 pagina's.


Achterin het boek staat allerlei informatie over wat de zon met de huid doet en hoe je kinderen het beste kunt beschermen. Er staat zelfs dat kinderen het liefst helemaal niet in de zon moeten komen tussen 12.00 en 16.00 uur! Dan kun je ook beter niet een dagje naar het strand, tenzij je een kind wilt kwellen en onder een afdakje wil houden. Dit soort informatie kun je ook vinden in het folderrek bij de apotheek, drogist of huisarts. Geen aanrader hooguit goed voor de wachtkamer bij de huis- of huidarts.


ISBN 978904480608 Hardcover 27 pagina's Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | augustus 2006
Een boekje uit de bij-de-hand reeks Vanaf 4 jaar

© Dettie, 11 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER