jeugd 4-5 jaar

Drew Daywalt & Olliver Jeffers

http://www.oliverjeffers.com

 

De krijtjes staken!
illustraties: Olliver Jeffers
tekst: Drew Daywalt


Teun mag van juf een tekening maken. Maar als hij zijn kleurdoos open doet ziet hij alleen een stapel brieven, van de krijtjes, ze zijn in staking! De kleurkrijtjes zijn boos, heel erg boos... op Teun en dat maken ze hem goed duidelijk!


Alle krijtjes hebben er genoeg van. Teun gebruikt het ene krijtje veel te veel, zoals het rode krijtje, die schrijft hem dat Teun het hele jaar door maar brandweerauto's, appels en aardbeien tekent, het krijtje is doodmoe maar zelfs in de kerstvakantie krijgt het krijtje geen rust want dan tekent Teun de ene kerstman na de andere. Het krijtje heeft er genoeg van, het krijtje wil RUST! Grrr.
Ook blauw vindt dat hij veel te veel gebruikt wordt, er blijft niets van hem over!
Maar het roze krijtje wil juist wel eens een keertje gebruikt worden! Het is het hele jaar nog niet uit de kleurdoos gehaald. Dat is vast omdat Teun roze een meisjeskleur vindt, nou dat is het krijtje dus niet! Kan Teun niet gewoon eens een roze monster, dinosaurus of cowboy tekenen?

Het grijze krijtje is ook al boos. Snapt Teun niet hoeveel werk het is om een olifant in te kleuren? Of een neushoorn, of een nijlpaard. Waarom neemt Teun altijd van die GROTE dieren, kan hij niet eens leuk een klein beestje grijs kleuren?
Oranje en geel praten niet eens meer met elkaar, dankzij Teun. De ene keer kleurt hij de zon geel, de andere keer oranje en alle twee vinden ze dat zij de enige echte kleur voor de zon zijn.


En zo hebben ze allemaal wel wat te melden. Het witte krijtje voelt zich zelfs erg overbodig en wil graag een gesprek met Teun, dan kunnen ze er eens over praten.  
Arme Teun, hij wilde alleen maar lekker gaan kleuren. Toch is hij wel gek op zijn kleurkrijtjes en wil ze graag te vriend houden. Maar hoe doet hij dat? Gelukkig komt hij op een heel goed idee...


Wat een superorigineel boek! Wie verzint het nou om de krijtjes zelf aan het woord te laten! Alle brieven zijn in de kleur van het krijtje geschreven in steeds een ander 'handschrift'. Het leuke is dat de illustrator hulp heeft gehad van een paar kleine vrienden: Frieda, Leni, Mia, Shat, Peadar, Logan en vooral Ewan hebben prachtige tekeningen gemaakt. Oliver Jeffers heeft die in combinatie met zijn eigen tekeningen gebruikt en zo is het een prachtig en humoristisch geheel geworden.
Het leuke is dat er bij het boek een doos met acht mooie krijtjes geleverd worden!


De krijtjes staken!
is het debuut van schrijver Drew Daywalt (filmmaker) en geillustreerd door de gerenomeerde illustrator Oliver Jeffers. Het boek heeft  maanden op de eerste plek gestaan in de prentenboek bestseller lijst van de New York Times en was het beste kinderboek van Amazon in 2013.


ISBN 97890 26136757 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij De Fontein + Bruynzeel krijtjes  juni 2014
Formaat 261 mm x 261 mm x 28 mm Vertaling Koos Meinderts Leeftijd 4-8 jaar

© Dettie, 21 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER