jeugd 4-5 jaar

Monique Berndes

Als jij een keertje komt logeren
Illustraties: Aron Dijkstra
Tekst: Monique Berndes


Monique Berndes is natuurlijk geen vreemde in kinderboekenland. Ze heeft bijvoorbeeld het mooie prentenboek De koning van de jungle van tekst voorzien. Maar ook o.a. de toverachtige boeken over heksje Luna en de grappige verhalen over Big Knor voor de wat oudere kinderen zijn van haar hand.


Dit keer mogen we weer genieten van het prentenboek over Emmy die graag een keertje bij opa en oma komt logeren. Maar wat gaan ze dan samen doen, vraagt Emmy zich af. Dus belt ze haar grootouders om dat te weten te komen.


Die vraag vormt het fantastische uitgangspunt om helemaal los te gaan in beeld en verhaal. We zien opa met zijn kleindochter als volleerde cowboys ronddraven op hun paarden maar ook met zijn drieën in het grote bed dat vol staat met lekkere hapjes naar tv kijken. Natuurlijk wordt er ook samen gekookt en toevallig precies wat Emmy heel lekker vindt! Emmy vraagt:


Gaan wij dan ook naar het bos?
Dan sluip ik daar rond als een vos
of klim als een orang-oetan in de boom
en kruip naar beneden als luiaard, heel sloom


Vanzelfsprekend worden er taartjes gekocht en bij een bezoek aan de stad hoort natuurlijk patat!
Alle tekst is in rijmvorm bestaande uit vier of zes regels, rijm werkt altijd prima bij het voorlezen.


Het boek straalt verder enorm veel het plezier uit dat opa, oma met Emmy zullen beleven. Aron Dijkstra heeft zich helemaal uitgeleefd in die heerlijke, fantasievolle avonturen. Je zou bijna willen dat je zelf nog klein was en bij die leuke opa en oma mocht gaan logeren...
Een boek dat je met een brede glimlach dichtslaat.


ISBN 9789051168532 | Hardcover | 27 pagina's | De Vier Windstreken | 26 oktober 2021
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 3 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De koning van de jungle
Illustraties: Iris van Hassel
Tekst: Monique Berndes


Iris van Hassel deed mee aan de Pixi-boekjes illustratiewedstrijd. - Pixi-boekjes zijn kleine prentenboekjes van 10 x 10 cm. - De winnende illustraties zouden voor een pixi-boekje gebruikt worden. Veel illustratoren deden mee maar de illustraties van Van Hassel sprongen eruit. Zij won de wedstrijd, dus werd een een pixi-boekje gemaakt met haar afbeeldingen. Maar de uitgever vond de illustraties eigenlijk zó leuk dat ze er gelijk ook maar een groot prentenboek van maakten! En ik kan ze geen ongelijk geven want de prenten zijn echt heel erg aantrekkelijk en vrolijk.

Het verhaal bij de 'plaatjes' is ook leuk. Het gaat over een muis die niet snapt waarom een leeuw eigenlijk de koning van de jungle genoemd wordt, dus vraagt hij dat maar aan Leeuw. Ha, nou dat is simpel: 'Omdat ik zo enorm hard kan brullen natuurlijk,' antwoordt Leeuw. Maar Gorilla vindt dat gebrul van Leeuw maar niets, hij kan veel harder en beter brullen... En laat dat gelijk maar even horen. De manen van Muis en Leeuw wapperen er helemaal van, zo hard is de brul van Gorilla. Dus het antwoord van Leeuw klopt niet.
'Maar wat is dan de reden dat je de koning van de jungle bent?' vraagt Muis opnieuw. Nou, dat weet Leeuw na even nadenken wel. Omdat hij zo groot is! Daar moet Olifant wel om lachen, Leeuw groter dan hij? Nee dat klopt écht niet!


Arme Leeuw, hij bedenkt heel veel antwoorden maar steeds is er wel een ander dier dat groter, enger of mooier is. Maar dan gebeurt er iets waardoor heel de jungle gelijk voor eens en altijd duidelijk is waarom Leeuw de koning van de jungle is...


Dit is nu echt een kinderboek dat je met een brede glimlach voorleest. Je kunt er ook heerlijk stemmetjes bij opzetten en lekker met de dieren meebrullen, griezelen of lachen. Het is terecht dat het ook in grote uitvoering verschenen is want het geheel, tekst en afbeeldingen, zijn onweerstaanbaar.


Van 30 september 2020 t/m 17 januari 2021 kun je de illustraties van de finalisten en winnaar van de Pixi-Award (De koning van de jungle) bewonderen in een bijzondere expositie in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Lees er alles over!


ISBN PIXI 9789050652872 | Paperback | 24 pagina's | De Vier Windstreken | afmeting 10 x 10 cm | september 2020
ISBN Grote uitvoering 9789051168242 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | september 2020 | Afmeting 21,5 x 21,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 4 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kikker die wilde kraaien
illustraties: Jann Wienekamp
tekst: Monique Berndes


Het verhaal begint met een geweldige kukelekuuu van de haan. Hij staat trots op het kippenhok en kukelt met alle kracht die hij in zich heeft. De kippen zijn gelijk verliefd en alle andere boerderijdieren zijn vol bewondering voor die stoere haan, behalve... kikker. Die vindt de haan maar een opschepper.  Hij riep:


'Ik kan ook kraaien. Misschien zelfs
nog wel beter dan de haan.'


Nou dat vinden de dieren wel een grote grap. Kikker is gewoon hart-stik-ke jaloers denken ze. Maar de kikker zal het ze wel eens even laten zien...


En daar zit de kikker in de vroege ochtend, op het dak van het kippenhok, hij schraapt zijn keel en vliegt bijna de lucht in zo hard probeert hij te kraaien. Maar helaas, een kikker kan niet kukelen en al helemaal niet mooi kukelen. De dieren schrikken zich zelfs rot van die brul van de kikker en de haan... die lacht zich slap. Zie je wel dat de kikker het niet kan!


De kikker is zo enorm boos dat hij er gauw vandoor gaat, met enorme sprongen gaat hij richting vijver en plonst er gauw in. De dieren weten niet wat ze zien! Wow! Wat geweldig was dat. De kippen zijn gelijk verliefd en de dieren staan vol bewondering te kijken naar de kunsten van de kikker, behalve...


De afbeeldingen van Jann Wienekamp zijn bijna hilarisch, de haan en de kikker zijn zo enorm trots op hun kunsten én zo enorm jaloers! Die gevoelens zijn prachtig weergegeven, maar de brullende kikker die zo hard probeert te kukelen is wel het allerleukst!


Erg grappig verhaaltje, in duidelijke leesbare letters weergegeven, dat aantoont dat ieder zijn eigen talent heeft.  Leuk om voor te lezen en het geeft gelijk een mooie aanleiding om uit te vinden waar de kinderen zelf heel goed in zijn!


ISBN 9789051166835 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Formaat 20 x 24 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles is reden voor een feestje
illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
tekst: Monique Berndes


Op de grote advertentieboom ziet Haas een uitnodiging hangen. Eekhoorn geeft een feest, gewoon omdat het zo'n mooie dag is. Dat vindt Haas maar raar, je geeft toch niet zomaar een feest? Maar de wijze Uil zegt dat alles waar je blij van wordt een reden is voor een feestje.

Dat vindt Haas wel leuk want Haas is verliefd, (maar vertelt niet op wie) en dat vindt hij een mooie reden om een feestje te geven. Hij schrijft een uitnodiging en hangt die aan de boom waaraan nu allemaal feestuitnodigingen vastgeprikt zijn. Mol is namelijk blij met zijn nieuwe huis, de slordige Muis heeft een nieuwe poetshulp gevonden, en Bever heeft niet op zijn duim geslagen. Kortom, alle dieren hebben wel een aanleiding gevonden voor een feestje.


Haas loopt vrolijk naar huis en bakt een heerlijke taart voor zijn visite, maar er komt niemand, hoe kan dat nou? Het is allang 8 uur geweest... Hij besluit te kijken wat er aan de hand kan zijn.
Snel loopt hij naar de boom met uitnodigingen en ziet dat er nog maar één briefje hangt, van Uil. Alle dieren moeten zich om negen uur bij hem melden. Daar zijn ze niet blij mee want ze geven die avond allemaal een feestje. Gelukkig heeft Uil, wijs als hij is, de problemen voorzien en een heel goede oplossing bedacht.


Het is een leuk, opgewekt verhaal, alleen een beetje onwaarschijnlijk. Alle dieren hangen hun uitnodiging aan een en dezelfde boom. Het is daardoor bijna onmogelijk dat ze niet zien dat ze allemaal op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip een feestje geven. Deze ongeloofwaardige gang van zaken zal kinderen mogelijk niet opvallen maar het maakt wel het verhaaltje daardoor vrij zwak overkomt.


De afbeeldingen in het boek zijn heel vrolijk en warm van kleur. Haas die een taart bakt waarbij de deegspetters om de oren vliegen is hilarisch om te zien. Maar ook hier is het vrij vreemd dat een taart waar de zwarte rookwolken vanaf komen - zelf het huis uit walmen - toch niet verbrand is... Ook dit zal een kind niet echt opvallen, maar mij wel. Misschien ben ik te streng, te nuchter, en aan het muggenziften maar het stoort me wel een beetje.


Dit bovenstaande neemt niet weg dat het thema - kunnen genieten van de kleinste dingen - wel erg leuk is. Je kunt hierover met kinderen eindeloos over door fantaseren. Vragen waar zij blij van worden en waarom zij een feestje willen geven bijvoorbeeld.
Het is verder ook een erg aantrekkelijk, mooi verzorgd boek om te zien, met mooie illustraties, en het verhaal zelf is verder, mede dankzij het vrolijke onderwerp, wel heel prettig en gezellig om (voor) te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164435| Hardcover | aantal pagina's: 32 | De Vier Windstreken | maart 2016
formaat: 21,5 x 28,7 cm | leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 15 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER