jeugd 4-5 jaar

Monique Berndes

Hoera, een lammetje!
Illustraties: Koen Aelterman
Tekst: Monique Berndes


"Pixi-boekjes zijn klein en kosten nog geen euro. Dat maakt ze tot ideale traktaties en cadeautjes.
Ze zijn handig voor onderweg, want makkelijk mee te nemen, en je kunt ze versturen als een originele vervanging voor een ansichtkaart. En het allerleukste: er komen steeds weer nieuwe Pixi-boekjes bij."
De boekjes worden uitgegeven in een serie van acht, die allemaal een eigen thema hebben, zoals; Lente & Pasen, Ridders & Prinsessen, Reizen, Vriendschap etc.
In de boekwinkel kun je ze ook los kopen.


Elk jaar wordt er ook de Pixi-boekjes illustratiewedstrijd gehouden. De deelnemers moeten illustraties maken bij een verhaal. Voor 2020 draaide het om dit verhaal:


Kikker heeft groot nieuws: Schaap heeft een lammetje gekregen! Haan, Koe,
Paard, Muis en de kippen willen haar natuurlijk meteen zien. Dan waarschuwt
Kikker: het lammetje is heel schattig, maar..


Een jury onder leiding van auteur en illustrator Hans de Beeren kiest de winnaar, bovendien wordt het verhaal inclusief de illustraties uitgegeven in de vorm van een Pixi-boekje.
De winnaar van de Pixi Award 2020 was de illustrator van dit boekje Koen Aelterman en dat is goed voor te stellen, want de afbeeldingen zijn heel fantasievol, speels, kleurrijk en humoristisch.


Het leuke van dit verhaaltje is dat alle boerderijdieren komen kijken naar het lieve kleine lammetje. Kikker waarschuwt dat ze héél zachtjes moeten doen want het kleine lieverdje slaapt. De trotse haan vind dat maar onzin en laat dat weten ook. En dan...
En zo vormen de illustraties en het verhaal een perfecte combinatie.


ISBN 9789050652964 | Paperback | 24 pagina's | De Vier Winstreken | maart 2022
Serie 14 De Vier Windstreken toppers II | Leeftijd 4+

© Dettie, 4 juli 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als jij een keertje komt logeren
Illustraties: Aron Dijkstra
Tekst: Monique Berndes


Monique Berndes is natuurlijk geen vreemde in kinderboekenland. Ze heeft bijvoorbeeld het mooie prentenboek De koning van de jungle van tekst voorzien. Maar ook o.a. de toverachtige boeken over heksje Luna en de grappige verhalen over Big Knor voor de wat oudere kinderen zijn van haar hand.


Dit keer mogen we weer genieten van het prentenboek over Emmy die graag een keertje bij opa en oma komt logeren. Maar wat gaan ze dan samen doen, vraagt Emmy zich af. Dus belt ze haar grootouders om dat te weten te komen.


Die vraag vormt het fantastische uitgangspunt om helemaal los te gaan in beeld en verhaal. We zien opa met zijn kleindochter als volleerde cowboys ronddraven op hun paarden maar ook met zijn drieën in het grote bed dat vol staat met lekkere hapjes naar tv kijken. Natuurlijk wordt er ook samen gekookt en toevallig precies wat Emmy heel lekker vindt! Emmy vraagt:


Gaan wij dan ook naar het bos?
Dan sluip ik daar rond als een vos
of klim als een orang-oetan in de boom
en kruip naar beneden als luiaard, heel sloom


Vanzelfsprekend worden er taartjes gekocht en bij een bezoek aan de stad hoort natuurlijk patat!
Alle tekst is in rijmvorm bestaande uit vier of zes regels, rijm werkt altijd prima bij het voorlezen.


Het boek straalt verder enorm veel het plezier uit dat opa, oma met Emmy zullen beleven. Aron Dijkstra heeft zich helemaal uitgeleefd in die heerlijke, fantasievolle avonturen. Je zou bijna willen dat je zelf nog klein was en bij die leuke opa en oma mocht gaan logeren...
Een boek dat je met een brede glimlach dichtslaat.


ISBN 9789051168532 | Hardcover | 27 pagina's | De Vier Windstreken | 26 oktober 2021
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 3 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De koning van de jungle
Illustraties: Iris van Hassel
Tekst: Monique Berndes


Iris van Hassel deed mee aan de Pixi-boekjes illustratiewedstrijd. - Pixi-boekjes zijn kleine prentenboekjes van 10 x 10 cm. - De winnende illustraties zouden voor een pixi-boekje gebruikt worden. Veel illustratoren deden mee maar de illustraties van Van Hassel sprongen eruit. Zij won de wedstrijd, dus werd een een pixi-boekje gemaakt met haar afbeeldingen. Maar de uitgever vond de illustraties eigenlijk zó leuk dat ze er gelijk ook maar een groot prentenboek van maakten! En ik kan ze geen ongelijk geven want de prenten zijn echt heel erg aantrekkelijk en vrolijk.

Het verhaal bij de 'plaatjes' is ook leuk. Het gaat over een muis die niet snapt waarom een leeuw eigenlijk de koning van de jungle genoemd wordt, dus vraagt hij dat maar aan Leeuw. Ha, nou dat is simpel: 'Omdat ik zo enorm hard kan brullen natuurlijk,' antwoordt Leeuw. Maar Gorilla vindt dat gebrul van Leeuw maar niets, hij kan veel harder en beter brullen... En laat dat gelijk maar even horen. De manen van Muis en Leeuw wapperen er helemaal van, zo hard is de brul van Gorilla. Dus het antwoord van Leeuw klopt niet.
'Maar wat is dan de reden dat je de koning van de jungle bent?' vraagt Muis opnieuw. Nou, dat weet Leeuw na even nadenken wel. Omdat hij zo groot is! Daar moet Olifant wel om lachen, Leeuw groter dan hij? Nee dat klopt écht niet!


Arme Leeuw, hij bedenkt heel veel antwoorden maar steeds is er wel een ander dier dat groter, enger of mooier is. Maar dan gebeurt er iets waardoor heel de jungle gelijk voor eens en altijd duidelijk is waarom Leeuw de koning van de jungle is...


Dit is nu echt een kinderboek dat je met een brede glimlach voorleest. Je kunt er ook heerlijk stemmetjes bij opzetten en lekker met de dieren meebrullen, griezelen of lachen. Het is terecht dat het ook in grote uitvoering verschenen is want het geheel, tekst en afbeeldingen, zijn onweerstaanbaar.


Van 30 september 2020 t/m 17 januari 2021 kun je de illustraties van de finalisten en winnaar van de Pixi-Award (De koning van de jungle) bewonderen in een bijzondere expositie in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Lees er alles over!


ISBN PIXI 9789050652872 | Paperback | 24 pagina's | De Vier Windstreken | afmeting 10 x 10 cm | september 2020
ISBN Grote uitvoering 9789051168242 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | september 2020 | Afmeting 21,5 x 21,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 4 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kikker die wilde kraaien
illustraties: Jann Wienekamp
tekst: Monique Berndes


Het verhaal begint met een geweldige kukelekuuu van de haan. Hij staat trots op het kippenhok en kukelt met alle kracht die hij in zich heeft. De kippen zijn gelijk verliefd en alle andere boerderijdieren zijn vol bewondering voor die stoere haan, behalve... kikker. Die vindt de haan maar een opschepper.  Hij riep:


'Ik kan ook kraaien. Misschien zelfs
nog wel beter dan de haan.'


Nou dat vinden de dieren wel een grote grap. Kikker is gewoon hart-stik-ke jaloers denken ze. Maar de kikker zal het ze wel eens even laten zien...


En daar zit de kikker in de vroege ochtend, op het dak van het kippenhok, hij schraapt zijn keel en vliegt bijna de lucht in zo hard probeert hij te kraaien. Maar helaas, een kikker kan niet kukelen en al helemaal niet mooi kukelen. De dieren schrikken zich zelfs rot van die brul van de kikker en de haan... die lacht zich slap. Zie je wel dat de kikker het niet kan!


De kikker is zo enorm boos dat hij er gauw vandoor gaat, met enorme sprongen gaat hij richting vijver en plonst er gauw in. De dieren weten niet wat ze zien! Wow! Wat geweldig was dat. De kippen zijn gelijk verliefd en de dieren staan vol bewondering te kijken naar de kunsten van de kikker, behalve...


De afbeeldingen van Jann Wienekamp zijn bijna hilarisch, de haan en de kikker zijn zo enorm trots op hun kunsten én zo enorm jaloers! Die gevoelens zijn prachtig weergegeven, maar de brullende kikker die zo hard probeert te kukelen is wel het allerleukst!


Erg grappig verhaaltje, in duidelijke leesbare letters weergegeven, dat aantoont dat ieder zijn eigen talent heeft.  Leuk om voor te lezen en het geeft gelijk een mooie aanleiding om uit te vinden waar de kinderen zelf heel goed in zijn!


ISBN 9789051166835 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Formaat 20 x 24 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>