jeugd 4-5 jaar

Yuval Zommer

https://twitter.com/yuvalzommer

 

De grot van Bruine Beer
Yuval Zommer


'Voor alle kinderen die bijna nooit hun kamer opruimen', staat er op de titelpagina. Kijk! Dat is nog eens een leuke binnenkomer. Maar dit boek gaat over Beren en die hebben geen kamer, nee, zij wonen en slapen in een grot. Maar niet alle grotten voelen als een lekker knus holletje...

Dat overkwam Bruine Beer. Hij zag een mooie, lekker donkere en stoffige grot en dacht 'Heb ik even geluk' en ging er gelijk in wonen. Maar die nacht kwam hij maar niet in slaap. Hij draaide naar links en naar rechts maar nee, het voelde niet lekker. Hij voelde zich er niet thuis. Wat nu?

Bruine Beer ging maar eens bij de mensen kijken. Hij zag dat ze allemaal spullen in hun mensengaragegrot hadden. Dát ontbrak er natuurlijk aan in zijn eigen grot. Dus verzamelde Bruine Beer spullen, héél véél mensenspullen... Dozen, een gieter, fietsen, een gitaar, een brandblusser, ene klok... en nog veel meer.


Al snel was er niet eens meer plek
om te liggen of te krabben of een
van die andere dingen te doen die
Bruine Beer juist Berelekker vond.


Er is zelfs nauwelijks meer plek voor Bruine Beer zelf, laat staan voor zijn vrienden. Bruine Beer weet wat hem te doen staat, hij moet ontspullen!
En zo komt het dat hij samen met zijn Berenvrienden alles weer terugbrengt. Bruine Beer hij is helemaal blij, want nu kunnen zijn vrienden er wél weer bij! Hij weet nu: beter een lege grot mét vrienden dan een volle grot zonder je eigen Berenmaatjes.


Het boek heeft een heel opgewekte sfeer mede dankzij de afbeeldingen. De beer heeft een olijk prethoofd waardoor je al moet glimlachen, en de grappige weergave van de zoekende beer naar een thuis doet de rest. Vooral de draaiende en woelende Beer in zijn kale grot is fantastisch weergegeven, je voelt als het ware de onrust en kriebel van het dier.


Het hele verhaal is natuurlijk met een knipoog naar de mensenwereld geschreven. Iedereen laadt zijn huis - en garage - maar vol nutteloze spullen, maar het gaat daar vanzelfsprekend helemaal niet om. Vriendschappen zijn veel belangrijker dan al die fietsen, kasten, glazen, klokken enz. En dát is op een aparte, vrolijke manier weergeven in dit leuke verhaal.  Door de vele spullen valt ook veel te zien en kun je bijvoorbeeld samen met een kind zoeken naar de frituurpan of de klok.
Kortom, (voor)lezen en vooral bekijken dit gezellige, hartverwarmende boek!


ISBN 9789047710363 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2018
Afmeting 26,8 x 26,6 cm | Vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 4+

© Dettie, 14 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER