jeugd 4-5 jaar

George Johansson en Jens Ahlbom

http://www.georgejohansson.se
http://www.ahlbom.com

 

Karel Klus bouwt een huis
illustraties: Jens Ahlbom
tekst: George Johansson


O jee! Als Karel Klus en zijn hond Boris na een lange reis weer thuis komen zien ze dat hun huis in puin ligt! Nu is Karel Klus niet voor een kleintje vervaard, hij bouwt van alles, in eerdere delen van deze serie bouwde hij al een boot, een vliegtuig en een auto. Wat is dan een huis? Een makkie!
Hij houdt dan ook de moed erin. Ze gaan gewoon een nieuw onderkomen bouwen. De schuur staat er nog, dus ze hebben onderdak.
En Boris vindt zijn bak terug, die is ook tevreden. Ook hij weet: die klus gaat geklaard worden!
Hij zal zo goed als hij kan helpen. Al moet hij wel uitkijken dat Karel zijn staart niet vast timmert!
Maar hoe moet het nu met de kleine muis die vanaf de eerste pagina’s ook mee doet in het verhaal?
Vanaf het moment dat ik die in een eigen klein vliegtuigje achter Karel aan zag vliegen was ik verkocht: dat muisje ging ik volgen. Karel redt zich wel...


Ook Muis staat met de poten in het haar. Zijn holletje in gruzelementen! Waar moet hij nu wonen?
Gelukkig vindt hij in de schuur voorlopig onderdak. Het was even zoeken, maar hij is er...
En Muis tekent mee als Karel zijn huis ontwerpt. Muis sjouwt de meubeltjes die hij terug vindt in de rommel naar een veilige plaats en berekent hoe zijn nieuwe holletje gemaakt moet worden.
Vrolijk werkt hij net zo hard als Karel en Boris, en langzaam zien we hoe behalve Karels huis ook het huis van Muis af komt. En Muis maakt geen fouten, niet zoals Karel die iets heel belangrijks vergeet!
Muis zijn huis is perfect, daar wil dat vrouwtjesmuisje, dat ineens opduikt best bij komen wonen...


De tekeningen zijn vrolijk en kleurrijk, en je kan goed zien hoe het bouwen van een huis in zijn werk gaat. De werkzaamheden van Karel zijn natuurlijk groter uitgemeten dan die van Muis, het gaat er dan ook om dat jonge kinderen kunnen zien hoe het in zijn werk gaat. Dat gebeurt op een speelse manier, er zijn grapjes verwerkt in de tekeningen, en alle tegenslagen worden goed opgenomen.
Heel leuk en grappig boek dat nog leerzaam is ook.


ISBN: 9789060386293 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Christofoor |September 2014
vertaald uit het Zweeds door Jenny Crum  Leeftijd vanaf vijf jaar

© Marjo, 20 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Karel Klus bouwt een huis
illustraties: Jens Ahlbom
tekst: George Johansson


Na een lange reis om de wereld verlangen Karel Klus en zijn hond Boris terug naar huis. Ze stappen in Karels zelfgbouwde vliegtuig en een tijd later zien ze bekend terrein. Eenmaal geland rennen ze om de heuvel heen naar de bosrand, eindelijk weer lekker thuis!
Maar... het huis is weg! Door een storm is er een grote boom op gevallen. Niet getreurd, roept Karel blij, dan bouw ik gewoon een nieuw huis!
Gelukkig staat de schuur nog overeind en daar maken Karel en Boris zich het voorlopig gezellig.

Karel rekent en tekent totdat hij precies weet hoe zijn nieuwe huis eruit moet zien. Al gauw is de oude fundering helemaal gerepareerd en kan Karel daarop gaan bouwen. Er komt een vloer die hij isoleert met oude matrassen (!) Er komen buitenmuren en binnenmuren tussen de woonkamer, keuken en slaapkamer. Er komen ramen en deuren en dan moet er nog een dak op natuurlijk, die wordt geïsoleerd met paardenhaar uit andere oude matrassen.
Kortom, Karel Klus bouwt een prachtig, gezellig huisje voor zichzelf en Boris.

Karel geniet van zijn fijne huisje. Maar dan wordt het koud. Karel steekt gauw de kachel aan. Maar wat gebeurt er nu? De kamer staat gelijk vol rook. Karel is de schoorsteen vergeten! Wel een beetje dom van Karel.
Gelukkig komt alles toch nog goed.

Een vrolijk verhaal over iemand die zich niet door tegenslag uit het veld laat staan. Elk nadeel heeft zijn voordeel en dankzij zijn kapotte huis kan Karel Klus een huis bouwen precies zoals hij het hebben wil. Komisch is dat een klein muisje doorheen het hele verhaal ook een eigen huisje maakt in het huis van Karel Klus. Hij kan met een piepklein laddertje in zijn eigengebouwde holletje klimmen. Je ziet het muisje met plankjes en kruiwagen sjouwen en met een lepeltje cement. Het geeft het hele verhaal net iets extra's.


Aanvankelijk wilde ik blij roepen dat het een fijn boekje is voor een spreekbeurt omdat in dit boekje precies verteld wordt hoe een houten huis gebouwd wordt. Maar het blijkt een boekje voor kinderen van 5 jaar, die kunnen nog niet lezen en houden nog geen spreekbeurten.
De afbeeldingen doen een beetje nostalgisch en knus aan. Het verhaal is niet spannend maar wel redelijk vlot verteld. De gebruikte taal is mogelijk nog wel wat moeilijk voor deze leeftijdsgroep.
Laatste deel van de Karel Klus reeks


ISBN: 9789060386293 hardcover 32 pagina's Uitgeverij Christofoor september 2014 (1e druk 2009)
Afmeting 20,5 x 25 cm vertaald door Jenny Crum Leeftijd 5+

© Dettie, 21 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER