jeugd 4-5 jaar

Valérie D'Heur & Alexandra Kervyn

altHet naveltje van Herbert
Illustraties: Alexandra Kervyn
Tekst: Valérie D'Heur


Herbert is apetrots op zijn eigen lijf, mede doordat mama altijd zegt dat hij zo’n mooie jongen is. Nou, dat klopt hoor: hij heeft mooie handen, sterke benen, hij kan dansen, rennen, springen... maar als hij eens goed kijkt is er toch iets vreemds aan de hand: er zit een gaatje in zijn buik. Alhoewel, een echt gaatje is het niet, het is ook dicht. En waar dient het voor? Zijn benen zijn om te fietsen, met zijn handen kan hij dingen vastpakken, maar een gaatje in zijn buik?  Hij probeert van alles, maar er schiet hem geen oplossing te binnen.
De enige die het wel zal weten is mama, en ja hoor, zij lost het raadsel zo op, en Herbert is weer tevreden.
Na wat hij zich allemaal in zijn hoofd gehaald heeft, zou ik het anders wel even hebben willen zien, ze kan hem van alles wijsmaken...


In een prentenboek is de omlijsting van het verhaaltje veel belangrijker dan het verhaal zelf: de tekening moet het verhaal eigenlijk nog een keer vertellen en als er iets is wat goed gelukt is in dit boek dan is het dat wel.
De prachtige tekeningen, in warme, zachte kleuren vertellen zelfs nog veel meer. Herbert heeft een kameraadje, die hem overal volgt en helpt, een soort beertje. (wat is Herbert zelf eigenlijk voor beest?)
Behalve het verhaaltje vertellen kun je met een kind samen tellen: op iedere pagina is er een bepaald wiskundig evenwicht. Als Herbert en zijn vriendje door de hal fietsen, zie je van veel voorwerpen die er getekend zijn – manden, tassen, schilderijtjes, paraplu’s – steeds drie exemplaren. Zo is er steeds ook een telspelletje van te maken.
Ik denk dat zowel ouder als kind aan dit boek veel plezier zullen beleven. Goed idee was het ook om de pagina’s die zijn angsten uitbeelden donkerder te maken. Hier is goed over na gedacht!


Zo gaat Herbert op de laatste pagina rustig slapen, met beertje in zijn armen...


ISBN 9789044821642 |Hardcover |27 pagina's |Uitgeverij Clavis |februari 2014
Leeftijd vanaf 4 jaar+

© Marjo, 3 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het naveltje van Herbert
Illustraties: Alexandra Kervyn
Tekst: Valérie D'Heur


Mama zegt altijd dat Herbert haar mooie jongen is en eigenlijk vindt hij dat zelf ook wel. Hij heeft mooie handen en sterke benen, eigenlijk is zijn hele lijf helemaal prima. Maar als hij zijn buik eens goed bekijkt ziet hij daar ineens midden op zijn buik een gaatje! Wat zou dat zijn? Zou je ermee kunnen plassen? Maar nee dat lukt niet.  Herbert probeert van alles uit, hij verzint de gekste dingen, maar niets van wat hij bedenkt kun je doen met dat rare gaatje in zijn buik.
Hij ontdekt dat het gaatje dicht zit. Nou moe? Dat is wel een heel gek gaatje! De tranen springen hem in zijn ogen. Kinderen zullen hem vast gaan uitlachen en naar hem wijzen om dat malle gaatje. Dat mama dat gaatje niet gezien heeft!
Nu moet hij er écht om huilen. Al snotterend loopt hij naar zijn moeder. Mama glimlacht om haar lieve mooie Herbert. Gelukkig weet zij hem precies te vertellen hoe hij aan dat gaatje op zijn buik komt.

Heerlijk hartverwarmend verhaal over het beertje Herbert dat zijn naveltje ontdekt. Je zit gewoon te grinniken als je leest wat hij allemaal verzint om uit te testen waar dat gat voor is.
Bij het verhaal staan knusse, warme, pastelkleurige afbeeldingen die het hele grappige hartveroverende verhaal benadrukken.
Het grappige is dat Herbert steeds bijgestaan wordt door een teddybeertje, die met hem het raadsel rond die vreemde navel probeert op te lossen. Het beertje bestudeert de navel met een loep, komt met een dokterstasje aanlopen, hij overlegt met Herbert. Kortom, het beertje is een echte vriend.
Fraai en lief boek.


ISBN 9789044821642 Hardcover 27 pagina's Clavis februari 2014
Afmeting 26,9 x 25,3 cm leeftijd 4+

© Dettie, 25 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER