jeugd 4-5 jaar

Marlise Achterbergh & Iris Compiet

Prinses Nina
illustraties: Iris Compiet
tekst: Marlise Achterbergh


De bijzondere, stoere en beetje wilde prinses Feminina, kortweg Nina genaamd, moest maar eens gaan trouwen vonden haar ouders. Maar daar had de prinses helemaal geen zin in, sterker nog, ze was woedend op de koning en de koningin. Die trokken zich er echter niets van aan en nodigden allerlei prinsen uit, te beginnen met de grote, sterke prins Guozhi uit China maar hij kon niet tegen zijn verlies bij de paardrijwedstrijd en vertrok.
De slimme prins Estéban kwam en hij vond de grapjes van Nina niet leuk dus daar ging hij weer, terug naar Mexico. Nog meer prinsen werden op het kasteel gevraagd maar de een was een kieskauwer en pietluttig en zelfs de leuke, lieve, grappige prins Azim en zijn witte paard konden weer naar huis gaan. Nina wilde ook hèm niet. De koning en koningin waren ten einde raad, wat nu?


Maar toen kwamen de koning en koningin van Ghana logeren op het kasteel mèt hun mooie, lieve, leuke, intelligente dochter Melowo... Nina wist niet wat haar overkwam toen ze Melowo zag. Ze begon te blozen en te stotteren en was voor het eerst in haar leven verlegen. Nina had vlinders in haar buik als ze Melowo zag en kon aan niets anders meer denken dan aan Melowo. De twee prinsessen trokken alle dagen met elkaar op en hadden samen een heerlijke tijd. Toen Melowo weer moest vertrekken, wist Nina het zeker, ze wilde Melowo niet meer kwijt en heel graag met haar trouwen!
Gelukkig vonden hun ouders het een super plan, Prinses Nina trouwde met haar prinses en ze leefden nog lang en gelukkig.


Aanvankelijk lijkt het een verhaal van dertien in een dozijn, een prinses dat van haar ouders naar een leuke prins moet uitkijken terwijl ze er helemaal geen zin in heeft, totdat uit onverwachte hoek toch die leuke prins gevonden wordt. Dat is al veel vaker verteld maar deze keer krijgt het verhaal een andere, aparte wending. Nu trouwen eens twee prinsessen met elkaar en ook nu is iedereen blij en wordt er flink feest gevierd. Eindelijk wordt in een prentenboek eens afgeweken van de geijkte man-vrouw relatie, zodat kinderen ook kunnen zien dat twee vrouwen (of twee mannen) die met elkaar trouwen heel leuk, gezellig en gewoon is.


Het enige mogelijke minpuntje is dat prinses Nina nog zo érg jong lijkt zowel op de afbeeldingen als in haar gedrag. Ze loopt rond en slaapt met haar knuffels en haar kleren zitten onder de vlekken van het spelen en kliederen. Niet echt een prinses op huwbare leeftijd, maar ja, vroeger trouwden prinsen en prinsessen ook als nog heel jong waren dus dit zou natuurlijk ook zomaar kunnen. Prinses Melowo komt wat waardiger en ouder over.
Maar dit kleine puntje doet verder totaal geen afbreuk aan het leuke verhaal.


De grote, heldere, gekleurde afbeeldingen, verspreid over twee pagina's, zijn zwierig en vrolijk.  Vooral de afbeeldingen rond de prille verliefdheid zijn apart gemaakt. Nina denkt steeds aan Melowo en je ziet dan ook Melowo's ogen, en haar gezicht van alle kanten bekeken en daaromheen... allemaal prachtige vlinders. Mooi!
Jammer dat er geen inkijkexemplaar op internet te vinden is zodat iedereen een indruk kan krijgen van het fraaie, fleurige boek.


De samenstellers wonnen met dit boek de kinderverhalenwedstrijd 2012 van Inclusive Works, Febe Support en de British Council met als thema diversiteit. De opdracht was een verhaal te schrijven over nieuwe man-vrouw rolpatronen in de multiculturele samenleving.
"De stereotypen van meisjes en jongens zijn ook terug te zien in kinderboeken. Om dit te doorbreken, wilden we jonge kinderen in aanraking laten komen met verschillende rollen van jongens en meisjes. Daarvoor dient dit kinderboek: om ervoor te zorgen dat kinderen later hun eigen keuzes kunnen maken" aldus Febe Support


ISBN 9789044820553 Hardcover 27 pagina's Uitgeverij Clavis 8 oktober 2013
Formaat: 299 x 216 x 9 mm  Leeftijd 5+

© Dettie, 1 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hulp voor de paashaas
Monika & Michael Schober (ill)


Kevin Kikker is wereldkampioen springen en duiken en dat is superleuk natuurlijk. We zien hem dan ook heerlijk in het water rondspatteren. Maar aan de andere kant is Kevin vaak best onhandig, een beetje klunzig zelfs. Als hij bijvoorbeeld de paashaas na veel bidden en smeken mag helpen blijkt dat maar al te goed. Kevin springt zo hard en hoog dat de paaseieren uit het mandje vallen...


"Onhandige kikker," moppert de
paashaas. "Ze zijn allemaal
kapot! Nu moet JIJ maar
nieuwe eieren beschilderen."


Maar in de paaswerkplaats gaat het ook al mis. Kevin Kikker stapt gelijk me zijn ene poot in een emmer met oranje verf! Gelukkig is Kevin een vrolijke kikker, hij verzint gelijk iets leuks en zo komt het dat de paashaas heel aparte paaseieren rond kan brengen. Echte Kevin Kikker-eieren!


Natuurlijk vinden kinderen zo'n verhaaltje leuk, zo'n grappige, kikker in een knalrode broek, die zo knap kan springen maar ook van alles verkeerd doet. Dat is dikke pret! En daarbij ook nog zo'n opgewekte snoet trekt bij alles wat hij doet, zelfs als het misgaat! Daar word je zelf ook vrolijk van!
Kortom, een lekker zonnig gehumeurd paasboekje.


Dit boekje is er een uit de Pixiboeken serie. Pixi-boekjes zijn speciale miniprentenboeken (10 x 10 cm) die voor een superminiprijsje te koop zijn. Ze bevatten een volwaardig verhaal én illustraties in kleur.  Pixi’s verschijnen altijd in series en elke serie bestaat uit acht titels. Dit boekje is er een uit de Pixie serie 04 Lente & Pasen.


ISBN 9789050652308 | Paperback | 24 pagina's | Pixi nr 031 |Uitgeverij De Vier Windstreken | 2017
Nederlandse tekst M.E. Ander | Afmeting 10 x 10 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 27 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER