jeugd 4-5 jaar

Sharon Rentta

Een dag met de Dierenbouwers
Sharon Rentta


Ezel heeft een nieuwe baan, daarin gaat hij leren hoe je een huis moet bouwen. Hij maakt kennis met zijn nieuwe collega's zoals de architect, de steigerbouwer, de metselaar, de loodgieter en nog veel meer mensen die meewerken om het droomhuis voor de familie Pinguïn op te bouwen. De familie heeft heel veel wensen en het zal nog een hele klus worden dit allemaal in het huis toe te passen.
Bert de papegaai is de voorman. Onder zijn leiding zal het ontwerp van de architect werkelijkheid worden.
Ezel leert dat een huis in verschillende stappen gemaakt wordt en dat voor al die stappen weer andere vakmensen nodig zijn. Maar Ezel is een beetje een onhandige Ezel, metselen lukt niet erg en de muur omver rijden met de bulldozer draagt ook niet erg bij aan de bouw van het huis en zo mislukken wel meer klussen die de Ezel moet doen.
Maar op een dag gebeurt er iets wat een behoorlijke ramp had kunnen worden maar gelukkig weet Ezel dat te voorkomen. Ezel is een ware held en een leuke bijkomstigheid is dat Ezel eindelijk weet in welk werk hij wél heel goed in is!


Sharon Rennta heeft eerder de, mij niet bekende, boeken Een dag met de dierendokters  en Een dag met de dierenbrandweer geschreven en geïllustreerd die ook een beroep nader toelichten. In dit boek Een dag met de Dierenbouwers zien we op fraaie afbeeldingen in warme tinten wat er allemaal bij komt kijken als er een huis gebouwd wordt. Door de stuntelige Ezel wordt het geen droge les maar een grappig verhaal. Alle bouwers zijn dieren die ook hun vrolijke steentje bijdragen aan het verhaal (en het huis) zoals de inktvis die met zijn vele armen makkelijk alle ramen en deuren kan plaatsen. Het varken blijkt een lui varken, hij slaapt voornamelijk en wordt trouw verplaatst als iemand op die plek bezig moet zijn en zo hebben alle dieren hun eigenaardigheden.
De tekst bestaat per pagina uit enkele regels maar dat is genoeg om te begrijpen wat er allemaal  rond het bouwen van het huis gebeurt.
Al met al is het een prettig leesbaar en leerzaam boek dat vooral door de fraaie, grappige, veelal gedetailleerde afbeeldingen flink aantrekkelijk is voor jonge kinderen.


ISBN 9789025861971 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij Leopold maart 2013
Leeftijd vanaf ca. 4 jaar

© Dettie, 19 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER