jeugd 4-5 jaar

Dorien Brouwers

https://www.dorienillustrator.com

 

De bijzondere duif
Dorien Brouwers


Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en vanaf die tijd kunnen we weer in alle vrijheid leven. In veel landen is dat helaas niet het geval - en ook lang niet elk dier is vrij -. Toch kunnen vrije mensen best wel moeite hebben met de onvrije mensen. De niet vrije mensen wonen bijvoorbeeld in een prachtig land, of hebben bijzondere grondstoffen die veel geld opleveren of het is er altijd lekker warm buiten. Dat willen de vrije mensen eigenlijk ook wel.


De bijzondere duif uit dit boek heeft daar ook last van. Als hij op een dag een bezoek aan de dierentuin brengt en al die vogels ziet met hun prachtige kleuren, snavels en poten dan vindt hij zichzelf maar een lelijke grijze duif. Want kijk nu eens hoe groot en mooi de snavel van de toekan is en kijk eens de kuikens van de struisvogels zijn zelfs nog groter dan bijzondere duif zelf! En wat kunnen die kolibries toch razendsnel met hun vleugels fladderen, ze kunnen daar zelfs mee achteruit vliegen!
Bij elke vogel die de bijzondere duif ziet voelt hij zich steeds minder dan de prachtige vogels die hij ziet. De een heeft veel mooiere veren dan hij, de ander heeft sterkere poten of kan zwemmen. Alle vogels zijn in alles beter dan de bijzondere duif.


De bijzondere duif werd er verdrietig van. Hij was zelf zo saai en kleurloos en hij kon ook helemaal niets bijzonders, niet eens zingen, alleen maar koeren...
Maar toen realiseerde hij zich opeens iets waardoor hij weer helemaal vrolijk werd.... Hij dacht er is één ding dat al die andere mooie, gekleurde, krachtige vogels niet kunnen en dat is... wegvliegen! Want ik ben vrij, zij niet!
En wat is er fijner? Grijs en klein zijn of opgesloten zitten en mooi of sterk zijn?


Deze wijze les is verpakt in een heel mooi jasje. Dankzij de afbeeldingen lijkt het alsof we écht op bezoek zijn in de dierentuin. Elke vogel wordt natuurgetrouw uitgebeeld maar er is wel altijd heel subtiel het gaas van hun kooi op de achtergrond te zien. Zelfs bij de prachtige adelaar. Alleen bij de bijzondere duif ontbreekt het gaas als extra illustratie dat hij vrij is.
Zelf bedacht ik me nog dat de duif ook het symbool voor vrede is, waardoor het verhaal nog een extra dimensie krijgt. Vrijheid en vrede!


Achterin het boek kunnen we per vogel de bijzonderheden lezen over die bepaalde vogel zodat we weten waar ze leven in vrijheid, wat ze eten, en hun specifieke bijzonderheden. Bijzonder boek over een bijzondere duif.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047711988 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2020
Afmeting 28,3 x 21,5 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 3 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER