Het jaar rond
Elsa Beskow
Elsa Beskow (1874 -1953) wist op haar zevende al dat ze sprookjesboeken wilde gaan tekenen en schrijven. In 1897 verscheen haar eerste kinderboek. In dat zelfde jaar trouwde ze
met de dominee Natanael Beskow. Ze gingen in Djursholm wonen en kregen
zes zonen. Tussen het huishouden door ging ze verder met het werk aan
haar prentenboeken. Ze maakte in totaal 33 prentenboeken en acht
sprookjesboeken. Veel van haar boeken zijn vertaald of verfilmd. Elsa
Beskow wordt tegenwoordig gezien als de belangrijkste Zweedse
prentenboekenmaakster. (Bron: Kjoek)
Het boek Het jaar rond behoorde tot haar
lievelingsboeken, die ze zelf graag aan kinderen voorlas.
Het boek staat links vol korte en lange versjes, kleine verhaaltjes en recht zijn nostalgische prenten - in de stijl van Rie Cramer - te zien, die ons langs de maanden van het jaar voeren.
Te beginnen bij januari waarin het versje op de linkerpagina ons een gelukkig nieuwjaar wenst en gevraagd wordt wat het nieuwe jaar zal brengen. Boven het versje staat een een zwart/wit afbeelding waarop drie kinderen kennis maken met een klein jongetje - het nieuwe jaar - kennis maken. Achter hem loopt een oude man - het oude jaar - weg.
Op de rechterpagina is een knusse prent afgedrukt die drie kinderen laat zien die verkleed zijn als de drie koningen. Ze dragen witte jurkjes en hebben een grote puntmuts op met op de punt een kleine ster. Het eerste kind draagt een stok met daaran vast een fonkelende grote ster. De Voordeur staat open en buiten ligt een flink pak sneeuw. De hele afbeelding straalt een erg knusse sfeer uit.
In februari sleeën de drie kinderen de heuvel af en is mama vastenavondbolletjes aan het bakken, want de vastentijd komt er weer aan.
In maart is het koud en warm, het vriest en het dooit en het gele klein-hoefblad, dé lentebode, laat zich in al zijn stralendheid zien.
April doet zoals altijd wat hij wil en in mei barst de lente pas écht los. Op de afbeelding zien we de viooltjes, met hoedjes zo olijk, vrolijk dansen met de wikke en primula's op de tonen van de klokjes van de lelietjes van dalen. De witte berk staat er lachend naar te kijken.
En zo vliegt het jaar voorbij. In augustus geeft mevrouw Aalbes een schitterend bosvruchtenfeest waarbij de frambozenmeisjes en bramenjongens samen met de rozenbottelkinderen in optocht voorbij komen. En na de volgende drie maanden belanden we alweer bij december. De drie kinderen kopen samen met papa een kerstboom en de sleeën worden weer van zolder gehaald.
En dan is het Kerstmis... de boom staat in al zijn pracht te stralen, de pakjes liggen op de mooi versierde tafel, het kindje Jezus ligt in zijn kribbetje vol stro, de kaarsjes branden. Het nieuwe jaar is alweer in aantocht...
De taal is voor de huidige kinderen mogelijk wel wat ouderwets, ook het Sint Jansfeest dat gevierd wordt zal niet bij iedereen bekend zijn evenals het Luciafeest dat bij mijn weten niet in Nederland gevierd wordt, maar dat is wellicht juist een aanleiding om ook daarover eens wat te vertellen.
Het hele boek straalt een enorme liefde voor de natuur, huiselijke gezelligheid en nostalgie uit. Er wordt nog gehooid met de hooivork, de waterpomp staat buiten. Gezeten rond de open haard wordt voorgelezen enz.
Kortom, een aantrekkelijk kijk- en voorleesboek voor jong en oud. Echt zo'n bewaarboek waarvan de kinderen van nu later zullen zeggen, 'Och ja dat was zo'n heerlijk gezellig boek'.
ISBN 9789062383726 Hardcover Afmeting 32 x 23 cm 29 pagina's Christofoor 5e druk 2008
Vertaald door Joke Beekman Leeftijd 4+
© Dettie, 26 september 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER