jeugd 4-5 jaar

Tjibbe Veldkamp

http://www.tjibbeveldkamp.nl

http://keesdeboer-prentenboeken.blogspot.nl

http://keesdeboer-illustrator.blogspot.nl

 

Agent en Boef en de gladde grapjes
illustraties: Kees de Boer
tekst: Tjibbe Veldkamp


Boef zit in bad en zegt dat de zeep op is. Agent brengt nieuwe zeep, maar glijdt uit over zeep die Boef op de vloer heeft gesmeerd. Boef ontsnapt en steelt veel zeep. Hij is makkelijk te volgen, door alle uitglijdende mensen.
Agent bedenkt een plan. Hij zet allemaal dozen met zeep op een plein, om Boef te lokken. Rond de dozen smeert Agent zeep. Maar Boef doorziet zijn plan! Zal Boef ontkomen?


Kinderen zullen schateren om wat Agent op de eerste pagina opzuigt met de stofzuiger, om alle vallende mensen in het boek en om Boef die slechts in een handdoek rondloopt. Ook de naam van de drumband die omvalt, “De lellebellen”, is zeer toepasselijk.


In verhouding staat er weinig tekst bij de paginagrote illustraties. Die zijn vrolijk, grappig en zeer kleurrijk. Daarnaast hebben ze heel leuke details. Hierdoor is dit boek niet alleen een voorleesboek, maar ook een aanwijs- en zoekboek. Om meermaals van te genieten met peuters en kleuters!”


Agent en Boef en de gladde grapjes is het zesde deel in de prentenboekreeks van Agent en Boef. Het is als los verhaal te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401433358 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 |Uitgeverij Lannoo | 14 juni 2016
Afmeting 22 x 25cm | Leeftijd 5+

© Trenke Riksten Unsworth, 29 juni 2016

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De prins en de puinhoop
tekst: Tjibbe Veldkamp
illustraties: Wouter Tulp

Niet zo lang geleden, in een paleis hier niet zo
ver vandaan, woonde een prins.
Zijn moeder was koningin.


Als je dit leest en de afbeeldingen ziet weet je gelijk, dit gaat over koningin Beatrix en prins Willem Alexander.
Soms vraagt de prins: 'mag ik helpen regeren?' Maar de koningin zegt altijd nee. Ze wil het liefste alles zelf doen en ze wil voor altijd koningin blijven. Want... Als zij het doet gebeurt het goed. De prins maakt er een puinhoop van volgens zijn moeder...


Even later komt de familie Sloper de oprijlaan op met de sloopkraan.  Wij hoorden dat iemand er hier een puinhoop van maakt, zegt  vader Sloper. Maar dat is ons werk, als  wij het doen dan gebeurt het goed. We komen Drakensteyn slopen. Prima zegt de prins. Maar de koningin wilde 'uit naam van haarzelf' er niets van weten. De prins vindt het toch wel zielig voor z'n moeder want die wil haar huis natuurlijk niet kwijt en is in alle staten. De prins klim  op de kraan en dan...


Het ware verhaal achter de troonopvolging! Staat achterop het boek. Dat zal wel loslopen maar het is wel een grappig verhaaltje.
Willem Alexander is een klein jochie en Beatrix een stevige dame met een enorme buik én het bekend Beatrixkapsel.
In dit boekje wordt alles heel letterlijk genomen en er zijn 'grapjes', bijvoorbeeld het dochtertje van de sloper heet Maxi. Of kinderen van 4 jaar deze grapjes zullen begrijpen is nog maar  de vraag natuurlijk.
Het is een echt sprookje. Het begint al met Niet zo lang geleden... het gaat over een prins en een koningin, het heeft een moraal... (de koningin heeft geleerd dat ze niet zo gauw moet zeggen dat iemand er een puinhoop van maakt) en ze leefden nog lang en gelukig... (nou ja)

De afbeeldingen zijn ingekleurde (rood, wit, blauw, oranje) pentekeningen. Leuk zijn de vogeltjes die alle belevenissen van de prins  volgen.


ISBN 9789026126581 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Fontein april 2010
Vanaf 4  jaar

© Dettie, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBert en Bart redden de wereld
tekst: Tjibbe Veldkamp
illustraties: Kees de Boer


Dit is het kinderboekenweekgeschenk van 2011. Het is een samenwerkingsverband tussen Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Veldkamp heeft al diverse kinderboeken op zijn naam staan, en de Boer is striptekenaar en cartoonist, en illustreerde al voor meerdere uitgeverijen.


Bert en Bart zijn echte jongens, maar omdat hun moeder dat maar niks vindt, hebben ze geen echte speelgoedwapens. Maakt niet uit: ze spelen oorlogje met een stofzuigerslang  en gootsteenplopper. Anti-Zurgh-vernietigingswapens noemt Bart het. Daar kunnen ze de Zurghs, buitenaardse wezens, mee wegjagen van de aarde, als ze komen.
Maar hun moeder wil dat haar jongens lief spelen. Eerst pakt ze hun speelattributen af, en dan wil ze dat de jongens lief zijn. Als ze hun spullen maar terugkrijgen, dan willen de jongens van alles doen.
Zo dansen ze dus de vlinderdans en omhelzen ze bomen. Let op de plaatjes!
Maar dan komen de Zurghs!


Het is een leuk verhaal, en het zijn leuke tekeningen, die je ook goed moet bekijken, ze zijn een deel van het verhaal. Kinderen zijn slimmer dan de volwassenen, hun moeder en de generaal van het leger worden maar mooi in hun hemd gezet. Want hun daden komen niet zo overeen met hun woorden! Het kan dan misschien wel geschreven zijn met de opzet jongens naar boeken te trekken, ik denk toch dat meisjes dit ook een leuk verhaal vinden. Er zit immers veel humor in!
En Bart en Bert worden natuurlijk de helden van de dag. En daar gaat het om: het thema van de kinderboekenweek is immers ‘Helden’.

ISBN 9789059651319 | Paperback| 90 pagina's | CPNB | oktober 2011
Leeftijd Vanaf 5 jaar

 © Marjo, 9 oktober 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER