jeugd 4-5 jaar

Tjibbe Veldkamp

http://www.tjibbeveldkamp.nl

http://keesdeboer-prentenboeken.blogspot.nl

http://keesdeboer-illustrator.blogspot.nl

https://www.marijketencate.nl

 

De bijzondere beer
Illustraties: Marijke ten Cate
Tekst: Tjibbe Veldkamp


Een beer wordt in de fabriek afgekeurd. Waarom is deze beer niet goed dan? Je ziet het nauwelijks!
Toen hij met de andere beren op de lopende band zat, om in elkaar gezet te worden, was hij te nieuwsgierig: hij zat scheef, en miste daardoor een toch wel belangrijke stap in het maakproces.
Maar dat hij dus maar weggegooid werd, dat accepteerde onze beer niet. Er is vast wel iemand die wel met mij wil knuffelen, dacht hij, en hij ging zelf wel op zoek!

Helaas ontdekt hij dat veel mensen en ook kinderen het eens zijn met de man uit de fabriek: hij is niet goed. Toch zit opgeven niet in zijn systeem: er moet iemand zijn! Iemand die hem als knuffel wil! Maar hij belandt in de vuilcontainer en wordt op straat weggegooid...


'Het zou ook wel toevallig zijn als ik metéén iemand vond', zei de bijzondere beer tegen zichzelf.


Zou hij iemand vinden die met de bijzondere beer wil knuffelen?


Anders zijn, er niet bij horen, dat is en blijft een thema dat steeds opnieuw aan de orde gesteld wordt. Dat moet ook, want iemand die anders is dan doorsnee kan nogal eens gepest worden, en zelfs buitengesloten! Van deze bijzondere beer kunnen die mensen leren dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten: er is echt wel iemand – meer zelfs misschien - die je wèl zal accepteren zoals je bent!


Behalve een uitstekend verhaal over een moedige beer is het ook een prachtig prentenboek. De beer heeft een lief gezicht, en zo zie je niet eens wat er mis is! Dat geldt voor iedere illustratie waarop hij voorkomt. Dat zijn er nogal wat natuurlijk, hij is immers de hoofdpersoon!
Op alle pagina’s is ook nog veel meer te zien: de fabriek, de container vol afgekeurde beesten – die niet zo moedig zijn dus! – de winkelstraten vol mensen en de speelgoedwinkel.


Een bijzonder verhaal, niet over zomaar een beer, maar over de bijzondere beer, die je leert dat er voor iedereen een plekje in de wereld is!


Tjibbe Veldkamp (Groningen, 1962) heeft reeds een indrukwekkend lange lijst boeken op zijn naam staan.

Marijke ten Cate (1974, Stavoren) is ook niet de minste! Ook zij heeft een behoorlijke lijst met boeken op haar naam staan.


ISBN  9789047710769 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2021
Afmeting: 26,4 x 22,2 x 1,1 cm |  leeftijd 4+

© Marjo, 24 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Agent en Boef en de gladde grapjes
illustraties: Kees de Boer
tekst: Tjibbe Veldkamp


Boef zit in bad en zegt dat de zeep op is. Agent brengt nieuwe zeep, maar glijdt uit over zeep die Boef op de vloer heeft gesmeerd. Boef ontsnapt en steelt veel zeep. Hij is makkelijk te volgen, door alle uitglijdende mensen.
Agent bedenkt een plan. Hij zet allemaal dozen met zeep op een plein, om Boef te lokken. Rond de dozen smeert Agent zeep. Maar Boef doorziet zijn plan! Zal Boef ontkomen?


Kinderen zullen schateren om wat Agent op de eerste pagina opzuigt met de stofzuiger, om alle vallende mensen in het boek en om Boef die slechts in een handdoek rondloopt. Ook de naam van de drumband die omvalt, “De lellebellen”, is zeer toepasselijk.


In verhouding staat er weinig tekst bij de paginagrote illustraties. Die zijn vrolijk, grappig en zeer kleurrijk. Daarnaast hebben ze heel leuke details. Hierdoor is dit boek niet alleen een voorleesboek, maar ook een aanwijs- en zoekboek. Om meermaals van te genieten met peuters en kleuters!”


Agent en Boef en de gladde grapjes is het zesde deel in de prentenboekreeks van Agent en Boef. Het is als los verhaal te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401433358 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 |Uitgeverij Lannoo | 14 juni 2016
Afmeting 22 x 25cm | Leeftijd 5+

© Trenke Riksten Unsworth, 29 juni 2016

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De prins en de puinhoop
tekst: Tjibbe Veldkamp
illustraties: Wouter Tulp

Niet zo lang geleden, in een paleis hier niet zo
ver vandaan, woonde een prins.
Zijn moeder was koningin.


Als je dit leest en de afbeeldingen ziet weet je gelijk, dit gaat over koningin Beatrix en prins Willem Alexander.
Soms vraagt de prins: 'mag ik helpen regeren?' Maar de koningin zegt altijd nee. Ze wil het liefste alles zelf doen en ze wil voor altijd koningin blijven. Want... Als zij het doet gebeurt het goed. De prins maakt er een puinhoop van volgens zijn moeder...


Even later komt de familie Sloper de oprijlaan op met de sloopkraan.  Wij hoorden dat iemand er hier een puinhoop van maakt, zegt  vader Sloper. Maar dat is ons werk, als  wij het doen dan gebeurt het goed. We komen Drakensteyn slopen. Prima zegt de prins. Maar de koningin wilde 'uit naam van haarzelf' er niets van weten. De prins vindt het toch wel zielig voor z'n moeder want die wil haar huis natuurlijk niet kwijt en is in alle staten. De prins klim  op de kraan en dan...


Het ware verhaal achter de troonopvolging! Staat achterop het boek. Dat zal wel loslopen maar het is wel een grappig verhaaltje.
Willem Alexander is een klein jochie en Beatrix een stevige dame met een enorme buik én het bekend Beatrixkapsel.
In dit boekje wordt alles heel letterlijk genomen en er zijn 'grapjes', bijvoorbeeld het dochtertje van de sloper heet Maxi. Of kinderen van 4 jaar deze grapjes zullen begrijpen is nog maar  de vraag natuurlijk.
Het is een echt sprookje. Het begint al met Niet zo lang geleden... het gaat over een prins en een koningin, het heeft een moraal... (de koningin heeft geleerd dat ze niet zo gauw moet zeggen dat iemand er een puinhoop van maakt) en ze leefden nog lang en gelukig... (nou ja)

De afbeeldingen zijn ingekleurde (rood, wit, blauw, oranje) pentekeningen. Leuk zijn de vogeltjes die alle belevenissen van de prins  volgen.


ISBN 9789026126581 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Fontein april 2010
Vanaf 4  jaar

© Dettie, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>