jeugd 4-5 jaar

Tjibbe Veldkamp

http://www.tjibbeveldkamp.nl

http://keesdeboer-prentenboeken.blogspot.nl

http://keesdeboer-illustrator.blogspot.nl

https://www.marijketencate.nl

https://sophiepluim.com

 

Hebbes!
Illustraties: Sophie Pluim
Tekst: Tjibbe Veldkamp


Er was eens een rat.
Hij stal wat hij wilde
en als je dichterbij kwam,
beet hij in je vinger


De rat zocht overal naar eten en net toen hij op een schip zat rond te struinen, verging het schip. Gelukkig vond hij een stuk wrakhout, Hebbes! zei hij en klom erop.
De rat spoelde samen met een meisje aan op een strand. Zij had een appel en daar had de rat wel trek in...


Maar het meisje is helemaal niet geïnteresseerd in haar appel, ze wil naar huis, naar mama toe! Ze loopt het water in en, ondanks de waarschuwingen van de rat, ging ze kopje onder. 
Tja de rat wilde het niet echt, want het was haar eigen schuld, maar toch ging hij haar maar redden. En vlak daarna redt hij haar nóg een keer.
Nu was het genoeg. De rat besloot het meisje te stelen! Nu was ze van hem!


Vanaf die dag zorgde hij voor haar. Eigenlijk was het meisje het mooiste wat hij ooit gestolen had. En toen kwam er een boot en een vrouw... Het is de moeder van het meisje.
Dat vindt de rat helemaal niet leuk! Wat nu?


Het is grappig dat de rat eigenlijk helemaal niet voor het meisje wilde zorgen maar toch steeds zorgt dat ze geen gevaar loopt. En als de moeder van het meisje komt, blijkt dat hij écht om het meisje geeft. Haar belang gaat voor zijn belang. Als dat geen echte vriendschap is?


De illustraties van Sophie Pluim lijken heel in de verte op de afbeeldingen van Rie Cramer maar zijn veel eigentijdser en speelser. De kleine grapjes in de afbeeldingen zijn verrassend en leuk. De taal had iets speelser en vloeiender gemogen maar het is wel een lekker boek om uit voor te lezen, vooral door de herhalingen in het zuchten en hebbes roepen.


ISBN 9789047713685 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 | Lemniscaat | maart 2023
Afmeting 28,8 x 22,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 10 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

22 wezen
Illustraties: Philip Hopman
tekst: Tjibbe Veldkamp


Philip Hopman won in 2022 de Max Velthuijs Prijs, dat is een prijs voor zijn gehele oeuvre.
Tjibbe Veltkamp heeft diverse zilveren griffels en vlag en wimpels mogen ontvangen voor zijn boeken.
Dus denk je eens in wat er gebeurt als je deze twee toppers bij elkaar zet. Dan win je gewoon een Zilveren Penseel zoals voor dit boek in 1999 gebeurde.


De geweldige fantasie die Tjibbe Veldkamp voor dit boek tentoongespreid heeft, moest haast wel stimulerend werken voor een illustrator.
Want zeg nou zelf, een weeshuis waar geen volwassene aanwezig was en de wezen gewoon hun gang gingen en speelden met wat ze vonden, dat is toch echt wel een beetje raar.
En zoals dat gaat, op een dag kwam er een directrice. Maar zij had helemaal geen zin in oppas spelen, straks gebeurde er wat met de kinderen...
Dus pakte ze alle wezen bij elkaar en bracht ze naar bed. En ze mochten er niet meer uit!


De wezen verveelden zich enorm maar de directrice was streng. Toch gebeurde er op een dag iets geks. Alle wezen waren weg, er zat alleen een olifant in de slaapzaal! Samen met de olifant zocht de directrice overal en eigenlijk vond ze dat wel gezellig. Ze gingen zelfs samen spelletjes doen, boven op het dak...
Dat kon niet goed gaan en dat ging het ook niet en net op dat moment stond de inspecteur voor de deur!


En op dit grappige verhaal heeft Philip Hopman zijn fantasie en grote talent helemaal losgelaten. Het zijn vooral de aparte perspectieven die hij gebruikt wat de afbeeldingen zo aantrekkelijk maken. We zien de enorme directrice op haar rug! met allemaal kinderen onder haar armen naar de slaapzaal lopen. En een olifant en een flinke directrice die zich door één deur proppen is natuurlijk ook erg vermakelijk om te zien. En dan ook nog die deftige inspecteur... én de verrassende afloop!
Het kan niet anders dan dat je met een breder glimlach het boek dichtslaat.

Bekijk hier het inkijkexemplaar(pdf)


ISBN 9789056371098 | Hardcover | 24 pagina's | Lemniscaat | 1e druk 1998
Afmeting 28,5 x 21,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 26 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bijzondere beer
Illustraties: Marijke ten Cate
Tekst: Tjibbe Veldkamp


Een beer wordt in de fabriek afgekeurd. Waarom is deze beer niet goed dan? Je ziet het nauwelijks!
Toen hij met de andere beren op de lopende band zat, om in elkaar gezet te worden, was hij te nieuwsgierig: hij zat scheef, en miste daardoor een toch wel belangrijke stap in het maakproces.
Maar dat hij dus maar weggegooid werd, dat accepteerde onze beer niet. Er is vast wel iemand die wel met mij wil knuffelen, dacht hij, en hij ging zelf wel op zoek!

Helaas ontdekt hij dat veel mensen en ook kinderen het eens zijn met de man uit de fabriek: hij is niet goed. Toch zit opgeven niet in zijn systeem: er moet iemand zijn! Iemand die hem als knuffel wil! Maar hij belandt in de vuilcontainer en wordt op straat weggegooid...


'Het zou ook wel toevallig zijn als ik metéén iemand vond', zei de bijzondere beer tegen zichzelf.


Zou hij iemand vinden die met de bijzondere beer wil knuffelen?


Anders zijn, er niet bij horen, dat is en blijft een thema dat steeds opnieuw aan de orde gesteld wordt. Dat moet ook, want iemand die anders is dan doorsnee kan nogal eens gepest worden, en zelfs buitengesloten! Van deze bijzondere beer kunnen die mensen leren dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten: er is echt wel iemand – meer zelfs misschien - die je wèl zal accepteren zoals je bent!


Behalve een uitstekend verhaal over een moedige beer is het ook een prachtig prentenboek. De beer heeft een lief gezicht, en zo zie je niet eens wat er mis is! Dat geldt voor iedere illustratie waarop hij voorkomt. Dat zijn er nogal wat natuurlijk, hij is immers de hoofdpersoon!
Op alle pagina’s is ook nog veel meer te zien: de fabriek, de container vol afgekeurde beesten – die niet zo moedig zijn dus! – de winkelstraten vol mensen en de speelgoedwinkel.


Een bijzonder verhaal, niet over zomaar een beer, maar over de bijzondere beer, die je leert dat er voor iedereen een plekje in de wereld is!


Tjibbe Veldkamp (Groningen, 1962) heeft reeds een indrukwekkend lange lijst boeken op zijn naam staan.

Marijke ten Cate (1974, Stavoren) is ook niet de minste! Ook zij heeft een behoorlijke lijst met boeken op haar naam staan.


ISBN  9789047710769 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2021
Afmeting: 26,4 x 22,2 x 1,1 cm |  leeftijd 4+

© Marjo, 24 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>