jeugd 4-5 jaar

Michaël Leblond

Meneertje Streepjespyjama
in New York

tekst: Michaël Leblond
illustraties: Frédérique Bertrand


Aan dit grote boek hangt een lint met daarvan vastgemaakt een transparante plastic kaart vol zwarte streepjes, ofwel... de 'pyjamarama' ook  'pyjamakijker' genaamd. Natuurlijk word je gelijk nieuwsgierig, want wat is een pyjamarama? We moeten maar gauw het boek openslaan.


Daarin lezen we dat meneertje Streepjespyjama gaat slapen in zijn gestreepte pyjama en als het donker is blijkt dat hij zich weg kan flitsen! En wij mogen met hem mee!
Hij flitst zichzelf naar New York en vliegt boven een grote weg in klaverbladvorm. Op die weg staan allemaal streepjes. Wat zou dat betekenen? Gelukkig staat achterop het boek dat je het inlegvel op de afbeeldingen moet leggen en het dan zachtjes heen en weer moet bewegen. Dus dat hebben we maar gedaan en dan zie je ineens allemaal auto's rijden! Het lijkt wel of meneertje Streepjespyjama kan toveren.
Op de volgende bladzijde zie je allemaal mooi gekleurde vakken met daarin streepjes... je snapt het vast al. Ook hier moet je het vel op heen en weer schuiven en dan zie je dat het de straten van New York zijn waar het heel druk is.
Meneertje Streepjespyjama vliegt daarna boven allemaal mensen die aan het winkelen zijn, en loopt tussen auto's door waarvan de wielen heel hard draaien. Ook ziet hij een hele rij mensen naar het theater lopen. Maar het allermooiste zijn al die fonkelende lichtjes in de stad.


En dan... hoort meneertje Streepjespyjama tik tak, tik tak en dat geluid wordt steeds harder... New York gaat helemaal draaien voor zijn ogen
En dan... wordt hij wakker.
Goedemorgen meneertje Streepjespyjama!


Het is natuurlijk superleuk dat je dankzij het gebruik van het inlegvel een afbeelding tot leven kunt brengen. Gewoon fascinerend, wielen gaan draaien, lampjes gaan branden, sterren gaan stralen, mensen gaan lopen. De afbeeldingen zijn heel kleurig en je verwacht niet dat met en zonder inlegvel zo'n enorm verschil kan maken. Het knappe is dat ook zonder inlegvel de afbeeldingen heel leuk zijn. Geweldig idee om uitgaande van streepjes een prentenboek te maken! Een erg leuk, speels en origineel boek.


ISBN 9789044818154 Hardcover 28 pagina's, Clavis 28 september 2012
Formaat 33 x 24 x 1 cm Leeftijd 4+

Dettie, 4 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER