jeugd 4-5 jaar

Richard Scarry

Mijn schooltas
Richard Scarry


Hoe leuk kunnen kinderboekjes gepresenteerd worden? Héél leuk, zoals blijkt bij Mijn schooltas van Richard Scarry.
De vier prentenboekjes voor peuters zitten in een hardkartonnen schooltasje met een klep die je echt kunt sluiten dankzij klittenband.
Maak je de tas open dan tref je vier mooi verzorgde boekjes aan met ronde hoeken en hardkartonnen pagina's.
De boekjes zijn getiteld: Ik leer de vormen, Ik leer het tegenovergestelde, Ik leer de kleuren en Ik leer de cijfers.


Ik leer de vormen

In dit boekje leren kinderen wat een vierkant, cirkel, driehoek, rechthoek, ovaal en ruit is.
Elke vorm heeft een eigen pagina waarop in het kort wordt verteld waaraan je de vorm kunt herkennen en hoe ze wordt toegepast.
Zoals het vierkant dat gebruikt wordt voor een dambord of de ruit voor een vlieger.
Elke vorm wordt op de linkerpagina gepresenteerd door een grappig figuurtje zoals Wimpie Worm of Betje Big of Sally Kat.
Naast deze figuurtjes staat een afbeelding, die overgaat op de rechterpagina, waarop de genoemde vorm heel veel voorkomt.  Bij de driehoek zie je bijvoorbeeld op de afbeelding een heleboel zeilboten met vlaggetjes erop varen en de zeilen hebben allemaal een driehoeksvorm net als de vlaggetjes. Kinderen kunnen al die driehoeken gaan zoeken.


Ik leer het tegenovergestelde

De titel zegt het natuurlijk al. In dit boekje leren kinderen wat 'het tegenovergestelde' inhoudt. Dankzij al de leuke voorbeelden zullen ze al snel doorhebben wat het begrip inhoudt. Boven en onder, omhoog en omlaag, binnen en buiten, stout en braaf, rommelig en netjes, wakker en slapen, koud en warm enz. Alles wordt getoond op grappige gekleurde tekeningetjes waarop je de genoemde figuurtjes ziet spelen. Bij de begrippen snel en langzaam plaats ik mijn vraagtekens. Weet een peuter hoe hard een straatveger rijdt? Of hoe hard een scooter of tractor gaat? Maar voor de rest is het allemaal goed duidelijk gemaakt. Achterin het boekje kunnen kinderen de dingen die het tegenovergestelde zijn zelf bij elkaar zoeken.


Ik leer de kleuren

In Druktestad rijden allemaal auto's en die hebben allemaal verschillende kleuren, die kleuren staan erbij vermeld. De oranje taxi, de rode brandweerwagen, de gele bananenauto, de groene augurkenwagen... Op de volgende bladzijden mogen kinderen zoeken naar bijvoorbeeld de blauwe politieauto of de gele vuilniswagen en de paarse sportwagen. De auto's hebben allemaal grappige vormen, zoals de hamerauto met een voorkant in de vorm van een hamer en de kaasauto in de vorm van een punt kaas. Achterin het boekje staan allerlei mengkleuren.  Je ziet twee of drie vrolijke varkentjes wit en rood bij elkaar gooien en dat wordt dan roze, Geel, rood en blauw wordt bruin enz. Alle afbeeldingen in het boekje zijn heel kleurrijk dus naast de genoemde opdrachten kunnen kinderen zelf ook naar bepaalde kleuren gaan zoeken.


Ik leer de cijfers

Met dit boekje kunnen kinderen van één tot tien leren tellen. Bij elk plaatje staat een opdracht, zoals hoeveel gele regenjassen zie je of hoeveel vliegtuigen vliegen er door de lucht? Wel slordig dat bij het cijfer negen gevraagd wordt hoeveel gasten er aan tafel zitten, dat zijn er zes in plaats van negen. Je kunt er iets op verzinnen en kinderen er op wijzen dat de negen op een omgekeerde zes lijkt maar dat is denkelijk niet de bedoeling. Je kunt de gasten die op de naastliggende pagina onder het cijfer tien staan eventueel meetellen maar daarvan zit er één niet aan een tafel, zoals wel gevraagd wordt. Nogal verwarrend dus.
Het telboekje is eveneens leuk om in te zien maar niet zo verrassend als de andere boekjes. Waarschijnlijk omdat telboekjes al in vele vormen en variëteiten zijn uitgegeven.


Alles bij elkaar is de schooltas met boekjes wel een aanrader. Een compliment voor de aparte presenatie.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789048813650 Hardkartonnen boekjes met ronde hoeken, 12 pagina's per boekje Uitgeverij Junior Press Nur 200
Afmeting 43x158x146 mm. Vanaf ca 2 jaar

© Dettie, 15 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Supergroot Verhalenboek
Richard Scarry


Een supergroot verhalenboek voor de kleintjes. In dit grote (24x 34 cm) boek met hardkartonnen pagina's  staan zes verhalen die zich afspelen in Druktestad. De verhalen lijken een beetje op een stripverhaal. Je ziet steeds tekeningen met daarbij een stukje tekst.


Het eerste verhaal dat twee bladzijden beslaat gaat over Behulpzame Hukkie. De kat Hukkie is helemaal geweldig, hij maakt zijn eigen bed op, ruimt zijn kamer op, poetst braaf zijn tanden en op school doet hij ook alles goed, hij maakt het schoolbord schoon, klopt de borstels uit en thuis maakt hij de auto schoon met de stofzuiger. Wat is hij toch behulpzaam!  En dan vraagt zijn moeder of hij bad vol wil laten lopen, natuurlijk doet Hukkie dat. In tussentijd doet Hukkie een spelletje met zijn zusje Sally...
Het is wel een héél braaf katje. Gelukkig is hij niet helemaal perfect en vergeet hij ook wel eens wat.
In het tweede verhaal zie je het varken Meneer Frommel in zijn bed liggen, hij is net wakker geworden en ziet een strik om zijn poot. Hij weet daardoor dat hij iets niet mocht vergeten, maar wat was dat ook alweer. Heel toevallig, na een hoop avonturen, komt hij er achter wat hij niet mocht vergeten...
Ook hier staat de tekst bij de afbeeldingen, het is een grappig gezicht dat varken met overal strikken zodat hij iets niet vergeet. Dan komt er een heel leuke zoekplaat. Agent Mulder is zijn politiefluitje kwijt en je mag hem helpen zoeken door op de drukke tekeningen te kijken of jij dat fluitje kunt vinden. En zo zijn er allerlei verhalen.
Het verhaal De ergste kerst ooit!  is het langste verhaal  en gaat over Moeder Big en Big Wilwel en Big Wilniet. Deze laatste, zijn naam zegt het al, is een lekkere dwarsligger, die niets wil. Maar ja, als hij er voor zorgt dat de hele Kerst in het water valt schaamt hij zich toch wel heel erg...

Het is altijd moeilijk om te vertellen hoe de afbeeldingen in een prentenboek eruit zien, daarvoor kun je het beste het inkijkexemplaar bekijken.
Het boek staat vol leuke tekeningen met bijpassende tekst die je samen met de kinderen kunt bekijken en lezen.
Een lekker vrolijk, fleurig en kleurig boek dat de kleintjes (en hun ouders) prachtig zullen vinden!


Richard Scarry is in 1919 geboren in Boston, Massachusetts. Hij was een populaire Amerikaanse kinderboekenschrijver en -illustrator, die meer dan 300 boeken heeft geschreven. Hij overleed in 1994.


ISBN  9789048812899 Hardcover 16 pagina's | Junior Press | november 2011
Leeftijd 4+

© Dettie, 1 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER