jeugd 4-5 jaar

Aly Hilberts & Sanne Dufft

http://www.sanne-dufft.de

 

Nathan de kleine herder
illustraties: Sanne Dufft
tekst: Aly Hilberts


Vanaf de cover kijkt een vriendelijk jongetje met grote bruine ogen je aan. In zijn rechterhand heeft hij een staf en aan zijn voeten zit een kleine, jonge hond. Op de achtergrond zien we een grote kudde schapen. Het is Nathan, die zo vreselijk graag herder wilde worden.


En nu is het zover. Nathan is jarig en daardoor oud genoeg om met zijn vader het veld in te gaan. "Ik zal van jou de allerbeste herder maken van het hele land," zegt zijn vader hem. Op de tochten door de velden verzamelt Nathan allemaal mooie dingen waar hij figuren van maakt. Daarna stopt hij alles in zijn knutselbuidel. De herders vinden het prachtig wat Nathan allemaal gemaakt heeft, alleen zijn vader moppert. 'Wat moet een herder daar nou mee?' Maar Nathan bewaart alles goed, wie weet kan hij er later iemand een plezier mee doen, denkt hij.


© Sanne Dufft's Avonds zitten de herders bij het vuur en praten ze over de akelige koning. Nathan's vader weet dat er eens een vrede-koning zal komen. 'Wat God belooft dat doet hij!' zegt vader, maar de andere herders geloven er niet meer zo in.


Nathan doet vreselijk zijn best maar hij is nog jong en speels. Van een stuk hout maakt hij een fluit en blaast daarna allemaal vrolijke wijsjes. Hij gaat zo op in de muziek dat hij niet ziet dat er schapen over de heuvels verdwijnen.  Papa is nu echt heel boos. Zo wordt Nathan nooit een goede herder. Nathan is ook boos op zichzelf en slingert zijn hele knutselbuidel ver weg. Vanaf nu zal hij opletten en zorgen dat geen schaap meer zoekraakt en dat lukt hem.


Maar dan op een avond, in het donker, zien ze ineens allemaal licht en alle herders horen een stem die vertelt dat de Zoon van God die nacht geboren is. De engel,  want dat is het, wijst ze de weg naar het stalletje en de kribbe waarin het kindje ligt. De engel laat Nathan ook zien dat zijn knutselbuidel in de boom hangt. Nu komt Nathans wens toch uit, nu kan hij toch zijn mooie figuurtjes weggeven!


Ook al ken je het verhaal toch blijft het prettig om te lezen, zeker als het zo mooi en vlot verteld wordt zoals Aly Hilberts doet. Maar de afbeeldingen maken het verhaal  helemaal aantrekkelijk. Ze zijn enorm sfeervol en maken van dit aloude kerstverhaal een mooi modern geheel.
Fijn voorlees- en kijkboek.


Aly Hilberts
is een Nederlandse schrijfster uit Hasselt. Ze maakt kinderboeken voor acht- tot twaalfjarigen en werkte veertig jaar in het basisonderwijs. Sinds 2003 werkte ze elk jaar een periode op een school in Suriname.


ISBN9789060387900 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Christofoor | 17 oktober 2016
Leeftijd 4+

© Dettie, 18 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER