jeugd 4-5 jaar

Reinout de Pauw

Slaapkoppig
illustraties: Esther Leeuwrik
Tekst: Reinout de Pauw


Hij kan dan wel vernoemd zijn naar een held – dat denkt Adam tenminste – maar Adam is absoluut geen superheld. Hij is heel gewoon. Tot het bedtijd is dan, want hij heeft nog nooit gehoord van iemand anders die net als hij niet wil slapen. Maar Adam is slaapkoppig, hij wil echt niet slapen. ‘Slaap is staren in een akelig zwart oog.’


Iedere dag weer verzint hij smoesjes om maar niet te hoeven slapen. Net voor het zover is dat zijn ouders zeggen ‘bedtijd’ gaat hij een hoge toren bouwen. Of hij zegt dat hij honger heeft. Of dorst. Of hij gaat allerlei vragen stellen aan zijn vader die graag vertelt.
Maar natuurlijk is er geen ontkomen aan. Hij moet naar bed. En daar ligt hij dan te vechten tegen de slaap.


‘Slaap is een slang.
Wiegend kruipt ze langs de poten van je bed omhoog en opeens slaat ze toe, met de zachtste beet ter wereld.
Maar wel een beet.’


Adam is niet in staat zijn angst voor slapen te overwinnen. Gelukkig begrijpen zijn ouders waar hij mee zit. Papa zegt: ‘Als je vannacht de weg niet terug vindt, kom ik je hoogstpersoonlijk zoeken daar vanbinnen. Beloofd. Afgesproken?’


Ook de juf merkt dat er iets helemaal niet goed zit. Zij legt de kiem voor de oplossing…
En zo komt alles toch nog goed. Adam is in staat zijn angst te overwinnen.


Als dit boek kinderen die met eenzelfde angst kampen kan helpen is dat prima. Maar ook zonder dat is het een mooi boek, waarin veel te zien valt. Bijvoorbeeld het deel waarin verteld wordt over de ‘zieke trap’ is behalve fantasierijk verteld, ook heel mooi getekend, vol leuke details. De kleur is hier zachtrood. Door het hele boek zijn de kleuren zacht, zelfs als er aangegeven wordt dat de jongen bang is en de kleur donker is. Ook zwart lijkt een zachte kleur in dit boek doordat er in het zwart tekeningetjes zijn gemaakt, die afleiden, tekeningetjes die helemaal niet angstaanjagend zijn.  

De Vlaming Reinout De Pauw (36) debuteert als schrijver met het boek ‘Slaapkoppig’, waar Esther Leeuwrik de fraaie afbeeldingen bij maakte.


ISBN 9789044832020 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2019
Vanaf 5 jaar

© Marjo, 20 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER