jeugd 4-5 jaar

Jan Paul Schutten & Kees de Boer

http://www.janpaulschutten.nl

http://www.janpauls.blogspot.com

http://keesdeboer-illustrator.blogspot.nl

http://keesdeboer-prentenboeken.blogspot.nl

Zie ook de jeugd non-fictie recensies op Leestafel over boeken van Jan Paul Schutten, klik hier

 

De beste geweldigste meest fantastische opa's ter wereld
illustraties: Kees de Boer
tekst: Jan Paul Schutten


"Dirk heeft drie opa's. Ze wonen allemaal bij elkaar in hetzelfde huis. Dirk heeft natuurlijk ook nog drie oma's. Maar ze werden zo gek van de opa's dat ze heel ergens anders zijn gaan wonen. Ver weg. Helemaal aan de overkant van de straat. Deze week mag Dirk bij zijn opa's logeren."


Een boek dat zo begint, belooft wat! Het is natuurlijk al apart dat Dirk drie opa's heeft in plaats van twee. De opa's heten Diederik, Roderik en Balderik en het is wel een beetje te begrijpen dat de oma's gek van ze werden, want de opa's zijn echte snoevers, pochers, praatjesmakers, opscheppers of hoe je het maar noemen wilt.


Het begint ermee dat Dirk naar school moet op een fiets die de opa's voor hem in elkaar hebben gezet. Maar de banden zijn leeg, het stuur is krom en de wielen staan scheef, daar kan Dirk toch niet op fietsen! En dan barsten de opa's los...
'Ik zou vroeger hartstikke blij zijn geweest met zo'n fiets. Mijn fiets had altijd lekke banden.' zegt opa Diederik. Waarop opa Roderik roept dat zijn fiets houten  wielen had maar opa Balderik had het nog veel moeilijker... zijn fiets had vierkante houten wielen en geen zadel en maar één trapper.
Het gaat van kwaad tot erger. De verhalen worden steeds onwaarschijnlijker. De weg naar school wordt steeds langer in hun verhalen, wel veertig kilometer, en die afstand legde opa af op één roestig vierkant houten wiel!


Opa Roderik vertelt dat hij om vijf uur moest opstaan want hij had een krantenwijk. Maar dat is laat vindt opa Balderik want hij bezorgde de kranten aan de krantenjongens en moest om twee uur op en opa Diederik ging niet eens naar bed. Hij stond al op vlak voor hij naar bed moest!


Als je de opa's moet geloven hebben ze op piratenschepen gezeten, zijn ze bijna voor de haaien gegooid, hebben ze door de jungle gebanjerd, hebben ze het hele Tartaarse leger verslagen. Ze gingen met rode hond, waterpokken, mazelen én een longontsteking toch naar school kortom, de opa's zijn geweldig... geweldige fantasten wel te verstaan.
Gelukkig komen de oma's voorbij en die grijpen in, want Dirk moet wel naar school. Maar wat Dirk onderweg naar school allemaal beleeft, is bijna niet te geloven...

Geweldig boek. Heerlijk die opa's die tegen elkaar opbieden over hun moed en avonturen. Stiekem vind je het bijna jammer dat de oma's langskomen. Kees de Boer heeft er heel fantasierijke afbeeldingen bij gemaakt zodat je kunt zien dat de opa's echt niet gelogen hebben... Nou ja, misschien wel een beetje... misschien wel een beetje veel zelfs. Maar leuk blijft het!


- Het verhaal is losjes gebaseerd op de wereldberoemde sketch 'Four Yorkshiremen' van Monty Python -


ISBN 9789025761455 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2015
Leeftijd 5+

© Dettie, 27 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER