jeugd 4-5 jaar

Eric Carle

http://www.eric-carle.com

http://ericcarleblog.blogspot.nl

 

Vriendjes
Eric Carle


Eric Carle is inmiddels 84 jaar en heeft ongelooflijk veel kinderboeken geschreven en van eigen illustraties voorzien. Zijn boeken zijn in bijna elk land bekend.  Wie heeft bijvoorbeeld nog nooit gehoord van zijn leuke boek Rupsje Nooitgenoeg, waarin het verhaal te lezen is over het altijd hongerige rupsje, dat aan het eind van het verhaal verandert in een prachtige vlinder. Ook zijn boek Vader zeepaard met zijn mooie beschilderde transparante pagina's, is geweldig.
Het leuke is dat Eric Carle geen doorsnee afbeeldingen maakt, maar een heel eigen fantasievolle stijl heeft. Elk boek is totaal uniek.
Ook in dit nieuwe boek 'Vriendjes' zien we weer de bijzondere illustraties die hun eigen taal lijken te spreken.


Zoals de titel al aangeeft gaat het boek over twee vriendjes, een jongetje en een meisje die altijd samen waren, ze dansten, speelden, renden en vertelden elkaar hun geheimen. Maar op een dag is het jongetje alleen, het meisje is verhuisd naar een land heel ver weg. Het jongetje mist haar heel erg en gaat haar zoeken.
Eric Carle zal Eric Carle niet zijn als hij dat zoeken niet op zijn eigen manier weergeeft. Er is namelijk op de afbeeldingen geen jongetje te zien, maar toch weet en voel je dat hij door de afgebeelde golven zwemt, onder de prachtige sterrenhemel slaapt, zijn zware tocht over de bergen maakt, door heerlijk hoog gras wandelt en door de zwiepende regen loopt. En dat is nou precies de kracht van Eric Carle. Ondanks de vrij abstracte weergave ben je helemaal betrokken bij het verhaal.
Gelukkig vindt het jongetje na zijn lange zoektocht het meisje en zo kunnen ze weer samen, spelen, rennen, dansen en geheimen vertellen...
Het is opnieuw een heerlijk vrolijk, fantasievol boek helemaal in de 'Eric Carle stijl', een genot om te lezen en te bekijken.


N.B.
Aan het eind van het boek vertelt Eric Carle dat de aanleiding van het verhaal een foto is waarop Eric staat, hij geeft zijn armen stijf om een meisje heen geslagen. De foto is van 1932, Eric was toen drie. Hij is daarna verhuisd en heeft het meisje nooit meer gezien, wel heeft hij zich vaak afgevraagd wat er van haar geworden is. Het zou bijzonder zijn als hij dankzij dit boek haar terug zou vinden...


Zie ook het filmpje met Eric Carle waarin hij vertelt over dit boek.


ISBN 9789025756666 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Gottmer februari 2014
Afmeting 23,4 x 31 cm Vertaald door J.H. Gever Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 20 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vader Zeepaard 


En... alweer zo'n leuk kinderboek.
Meneer Zeepaard en zijn vrouw
gaan een dagje naar het strand
Maar mevrouw begint te wiebelen.
Ze zegt: 'Ik voel iets kriebelen.
Er is wat aan de hand.'


Moeder zeepaard zegt:
'Ik heb opeens zo'n schudderig gevoel.
Ik moet eitjes leggen
en het zijn er vast een heleboel.'


Vader Zeepaard doet die eitjes
in een buidel op z'n buik.
(Da's bij zeepaardjes al eeuwenlang
een eeuwenoud gebruik.)

----


En dan begint de reis van vader Zeepaard, hij komt onderweg allemaal andere vadervissen tegen. De ene moet een nestje maken, de ander heeft de eitjes van z'n vrouw in z'n bek! En zo hebben ze allemaal hun 'eigenaardigheden'.


Het grappige is dat alle vissen die vader zeepaard tegenkomt ook getekend zijn maar om de zoveel pagina's zitten er beschilderde vellen van transparant plasticfolie over die vissen heen. Dan zie je gelijk hoe mooi de schutkleuren van de vissen zijn. Zoals bij de steenvis, er is op het plasticfolie een steen getekend en je ziet de vis absoluut niet, totdat je het folie omslaat.
Vader zeepaard zelf wordt steeds dikker totdat de kleine zeepaardjes uit zijn buidel kruipen. Heel leuk gedaan.


Achterop het boek staat:
Eric Carle, de maker van Rupsje nooitgenoeg, laat in dit boek zien dat er ook liefdevolle zorgzame vaders in de vissenwereld zijn. Net als in de mensenwereld.
Het boekje is vertaald en berijmd door Ivo de Wijs. Achterin het boekje staat de tekst weergegeven als liedje, met notenbalken.


ISBN: 90-5965-006-9 Hardcover | 32 Pagina's | Gottmer Uitgevers Groep 2004|
Prentenboekje ter ere van de Gouden Kinderboekenweek (in 2005 in A4 formaat uitgegeven)
Leeftijd: 4-6 jaar

© Dettie, 24 februari 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!