jeugd 4-5 jaar

Diverse auteurs

Het heerlijke herfstboek
Diverse auteurs
Diverse illustratoren


Heel veel fijne voorleesverhalen over de herfst is de ondertitel. Nou dat kun je wel stellen. Verschillende bekende schrijvers hebben aan deze bundel hun medewerking verleend. Achterin het boek staat aangegeven - indien van toepassing - wanneer ze eerder verschenen zijn.

Het eerste verhaal is een sprookje over hoe er kleuren in de wereld kwamen. Niet alleen in de herfst overigens, het hele jaar door was de wereld erg grijs. Saai grijs, vonden vier kinderen. Toen zij op een goede dag in een boek lazen over de Wijze Wilg, besloten ze hem te gaan zoeken. Misschien kon hij hen helpen met die kleuren, die ze in hetzelfde boek ontdekt hadden maar die dus in de wereld om hen heen nergens te zien waren.
Je snapt hem al: ze vonden de Wijze Wilg en die gaf hen flesjes met kleuren.
Aan de jongste van de vier kinderen Lente genaamd, gaf hij de kleuren lichtgroen, roze, lichtblauw en zachtgeel. En de andere drie, Zomer, Herfst en Winter kregen ieder de kleuren waarvan we nu weten dat die bij de seizoenen pasten.


Alle verhalen, en ook de gedichten, hebben de herfst als thema. Daarbij horen ook de winterslaap, en de kortere dagen. Spinnen! En paddenstoelen.
Het boekpersonage Kolletje (Pieter Feller) zoekt kastanjes, maar gaat in een ander verhaaltje naar de kinderboerderij. En ze gaat langs de deuren met Sint-Maarten.
Haas, het personage waar Annemarie Bon over schrijft vindt het maar moeilijk om een gedicht te maken, en dus verzint hij iets anders om cadeau te geven aan de andere dieren. Als Egel jarig is, heeft hij een heel bijzonder cadeau (met recept).


Een rijmverhaal van Marianne Busser vertelt over de twee muisjes die schuilen voor de regen, in de slurf van een olifant! Zij levert samen met Ron Schröder ook nog een bijdrage over het damhert, waar informatieve tekstjes bij staan. Het verhaal van Barbara Jurgens over die speciale dierendag is heel erg leuk. Ook dat van Cora Sakalli. Het verhaal over Bladermonster Bob (Lucas van de Meerendonk) heerlijk!
Nou ja, allemaal zijn ze erg leuk!


De anderen zijn Ruby Coene, Marjet Huiberts, Marloes Kemming, Hanna Kraan, Rindert Kromhout, Sjoerd Kuyper, Lucas van de Meerendonk, Elisabeth Mollema, Mirjam Oldenhave, Nienke Peeters, Pamela Sharon, Manon Sikkel, Carry Slee en Marieke Smithuis.


Bij een aantal van deze schrijvers zijn vaak dezelfde illustratoren te vinden. Natascha Stenvert hoort gewoon bij Pieter Feller. Zeg je ivan & ilia of Eefje Kuijl, dan denk je aan het echtpaar Busser- Schröder. En Gertie Jaquet die is verbonden met Annemarie Bon.
Maar we zien ook werk van Marieke ten Berge, Linda van den Berg, Marie-José Bremer, Bonbiibiii, Stefan Yamá Cab, Sarah van Dongen, Floor de Goede, Annemarie van Haeringen, Hanneke de Jager, Michelle Leuveld, Mayon Middeljans, Nedda Nagel, Georgien Overwater, Annet Schaap, Kristel Steenbergen, Marije Tolman, Marijn van der Wateren en Barbara de Wolf.


De opzet is gelijk aan die van de andere seizoenenboeken, Het Wonderlijke Winterboek en Het Zonnige Zomerboek. Nu de lente nog.
Erg leuk om voor te lezen.


ISBN 9789048861316 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2021
Afmeting: 25,7 x 19,7 x 2,6 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 13 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het zonnige zomerboek
Diverse auteurs

Zoals er het wonderlijke winterboek was - en nog is natuurlijk - zo is er nu het zonnige zomerboek. Ook vol verhalen en met veel kijkplezier.


Marloes Kemming bijt de spits af met een verhaal over Manuel en de bijzondere olifant, Ollie genaamd. Ingrid Wuijster tekent hem.
Dan volgen nog dertig verhalen, waar Carry Slee, Pieter Feller en het echtpaar Busser & Schröder meer dan één verhaal voor hun rekening nemen. Het zal kinderen weinig uitmaken, maar het is toch wel grappig dat sommige combinaties niet kapot te krijgen zijn! Zo heeft Pieter Feller een vaste tekenaar, Natascha Stenvert, Carry Slee wordt vergezeld door Eefje Kuijl, en zoals ze dat ook met hun boeken doen wisselen Marianne Busser & Ron Schröder steeds, hoewel we daar ook oude bekenden bij tegenkomen. En koning Bobbel is een van hun personages, die kennen we ook!
Annemarie Bon is eveneens een vaste medewerker, zij doet mee met drie verhaaltjes, waarvan twee met Gertie Jacquet als illustrator.


De verhalen gaan natuurlijk over onderwerpen die met de zomer te maken hebben. Waar denk je dan aan? Vakantie natuurlijk! Warme of zelfs snikhete dagen waarin water verkoeling kan brengen.  Er wordt gelogeerd, en heel veel ijs gegeten. Picknicken en barbecuën, dat ook.
De verhalen zijn al allemaal anders, en dan is er ook nog af en toe een versverhaal en er staan creatieve tips in: hoe je maskers maakt, of wat je bij een kampvuur allemaal voor leuks kan doen.
Reden genoeg om gauw te gaan lezen over het fantastische idee dat Sil en Anna bedenken, of je laten voorlezen over wat Iris en Michiel beleven aan het strand. Of misschien wil je wel weten wat Cloudia voor je kan betekenen als je puft van de hitte!
Hou je van sprookjes? Dan is het verhaal over de zeemeermin erg leuk, en wie Kolletje kent wil vast wel weten wat ze nu weer allemaal voor elkaar tovert! Voor sprookjesliefhebbers zijn er nog meer leuke verhalen: zou je het leuk vinden als er bij jou net als bij Bloesem bloemen op je hoofd groeien? En heeft Nino echt een eland gezien in het bos?
Loopt het wel goed af met Nick, die vervelende pestkop? Zouden drollenkoekjes lekker smaken? Zoveel vragen, zoveel verhalen, allemaal leuk!


Het valt op dat een aantal verhalen gaat over kinderen, die wel ondeugend zijn, maar braaf ondeugend. Die verhalen zijn vrij traditioneel en degelijk. Daar is niets mis mee - het blijft leuk, maar de nieuwere schrijvers laten een frisse wind waaien in deze zonnige zomer. Ook de taal verandert daar, langere zinnen en modernere woorden, wat kinderen best aankunnen.


Enkele highlights:
Het verhaal van Marte Jongbloed is erg leuk gevonden, dat gaat over een watergevecht, maar dan heel anders. En hoe Mare het echt niet eng vindt om in Frankrijk boodschappen te doen terwijl niemand haar verstaat, dat vertelt Selma Noort. Jette Schröder schrijft een mooi verhaal over een modern probleem: hoe de middenstand in de problemen komt door de supermarkt. Klinkt saai, maar het verhaal is echt heel leuk!
Ad Grooten, minder bekend in kinderboekenland, verdient wel degelijk meer aandacht, zijn verhaal over Boet, Lange Jan en Pinkie is mijn favoriet.
Eigenlijk de illustrator  bij dit verhaal ook. Martijn van der Linden maakt mooie paginagrote illustraties in pastelkleuren.
Maar ook zullen smaken verschillen: alle verhalen zijn leuk, om zelf te lezen of om voor te lezen. En naar te kijken. Een heerlijk boek om van te genieten.
Misschien moet er dan toch ook maar een levendig lenteboek komen of een hip herfstboek…


Er zijn bekende maar ook nieuwe namen:
Pieter Feller (Kolletje), het echtpaar Busser & Schröder, Marloes Kemming, Vivian den Hollander, Elisabeth Mollema, Carry Slee, Marjet Huiberts, Pamela Sharon, Jette Schröder, Sam Loman, Lysette van Geel, Cora Sakalli, Annemarie Bon, Yvon Jaspers, Ad Grooten, Selma Noort, Kelly van Kempen, Erik van Os & Elle van Lieshout, Marte Jongbloed, Iris Boter.


Ook bij de illustratoren zijn bekenden en minder bekenden:
Malu Bekker, Silvie Buenen, Natascha Stenvert, Philip Hopman, Eefje Kuijl, Dagmar Stam, Aron Dijkstra, ivan & ilia, Daniëlle Schothorst, Gertie Jacquet, Jill Barton, Charlotte Bruijn, Juliëtte de Wit, Sandra Klaassen, Sieb Posthuma, Lisa van Winsen, Dorien Bellaar, Ingrid Wuyster, Alex de Wolf.


ISBN 9789048856916 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2019
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 22 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het wonderlijke winterboek
Heel veel hartverwarmende voorleesverhalen over de winter
Diverse auteurs


Meer dan dertig verhalen en gedichten in een mooi gebonden boek, dat Winterboek heet. Inderdaad zijn er een aantal verhalen die te maken hebben met sneeuw en ijs, maar het merendeel gaat over Sinterklaas en Kerstmis. Het zijn verhalen die evenwel altijd leuk zijn, ook als het niet in de maand december wordt voorgelezen!


We beginnen met het verhaal over een kbv-tje (klein-bruin-vogeltje) die in de wedstrijd waarin bepaald wordt wie de winterkoning zal worden, als beste uit de bus komt. Je mag maar één keer raden hoe dat kbv-tje heet!


Dan volgen een aantal verhalen die met 5 december te maken hebben. Daar heb ik een voorkeur voor het verhaal dat geschreven is door Jette Schröder en geïllustreerd door ivan en ilia. Het heet ‘De beste pakjesavond ooit’. En dat is precies de juiste titel. Het gaat over een Piet die de lijst kwijt is waarop stond welke pakjes hij bij welk huis moest afleveren. Bas en Thijs zullen wel eens helpen, zij kennen iedereen in de straat. Het gaat dan ook helemaal goed, tot ze een pakje overhouden: een spelcomputer. Ze hebben er wel zelf om gevraagd maar zijn er van overtuigd dat ze zo’n duur cadeau niet krijgen. Dan is er nog maar één mogelijkheid over: die nieuwe buurjongen, over wie ze gehoord hebben dat hij nooit buiten kan spelen omdat hij ziek is.
Er is een verrassend einde, maar het is vooral een mooi verhaal omdat het gaat om elkaar helpen, over aardig zijn voor de ander.


Maar het verhaal over die enorme hoeveelheid pepernoten is ook leuk, en het verhaal waarin de Sint en de kerstman allebei problemen krijgen onderweg naar de kinderen die zitten te wachten is ook leuk gevonden. En dan Zina die de Sint wil opvolgen! Een goed plan natuurlijk, want de goedheiligman is al hartstikke oud…


Het verhaal over het vieze kerstdiner is erg leuk! Misschien zijn er wel (voor)lezers die ook een potje zout willen! Of Luna die zo graag mee wil doen met de taartenbakwedstijd, en de prijs helemaal aan haar neus voorbij ziet gaan als mama plotseling weg moet, en oma – die eigenwijze oma! – haar gaat helpen.
Een beetje sentiment hoort er ook bij: er is een verhaal over de kerstman die zijn muts kwijt is, en een ontroerend verhaal over het kerstspel, dat op school opgevoerd wordt als verrassing voor de ouders.
Nou ja, ze zijn allemaal leuk! Ook de kortere verhalen in rijmvorm zijn fijn om voor te lezen!


Als extraatje is er ook nog een recept om oliebollen te maken. Maar als je dat recept gaat gebruiken, kun je beter niet de manier nadoen waarop Pip en Papa dat doen!


Bij ieder verhaal horen tekeningen, steeds door andere illustratoren. En allemaal heel vrolijke tekeningen die mooi bij het verhaal passen!


Omdat smaken verschillen zijn er verhalen die ik minder leuk vind, en verhalen die ik fantastisch vind. Toch zijn ze allemaal prima geschikt om voor te lezen! Je kan voor in het boek zien hoeveel pagina’s ze beslaan, handig, want niet ieder kind kan een lang verhaal aan, hoe spannend het ook is.


Een aantal verhalen zijn al eerder verschenen, die herken je meestal doordat de personages bekend zijn. Zo hoort Kolletje bij Pieter Feller, en koning Bobbel bij het echtpaar Busser & Schröder. Andere schrijvers zijn Kees de Boer, Annemarie Bon, Iris Boter, Chariva, Lysette van Geel, Yvon Jaspers, Karine Jekel, Marloes Kemming, Kelly van Kempen, Sjoerd Kuyper, Lisa Manuels, Elisabeth Mollema, Erik van Os & Elle van Lieshout, Isabelle de Ridder, Coco van Rijn, Jette Schröder, Pamela Sharon en Carry Slee.


De verhalen zijn geïllustreerd door Myriam Berenschot, Nynke Boelens, Kees de Boer, Tjarda Borsboom, Iris Boter, Charlotte Bruijn, Marijke Buurlage, Job van Gelder, Saskia Halfmouw, Philip Hopman, ivan & ilia, Gertie Jacquet, Aimée de Jongh, Sandra Klaassen, Eefje Kuijl, Merel van Lamoen, Lisa Manuels, Daniëlle Schothorst, Dagmar Stam, Natascha Stenvert, Marije Tolman en Lisa van Winsen.
Oude bekenden en nieuwelingen door elkaar! Een heel erg geslaagd boek. En dus echt niet alleen voor in de winter.


ISBN 9789048849314 | Hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2019

© Marjo, 10 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik kan alles lekker zelf!
Verhaaltjes, rijmpjes en liedjes over alles voor het eerst zelf doen!
Diverse auteurs


De ondertitel zegt het al, dit boek staat vol voorleesverhalen en versjes over kinderen die iets voor het eerste zelf doen of beleven zoals o.a. veters strikken, zwemmen, een broertje of zusje krijgen, naar de tandarts gaan of kamperen. De verhalen zijn niet van de minste schrijvers en illustratoren.  Jaap ter Haar, Rindert Kromhout, Carry Slee, Eric Hill, Vivian den Hollander, Inge Misschaert, Milja Praagman, Dirk Scheele, Edward van de Vendel, Monique Vaessen, Dick Bruna, Sanne de Bakker, Ellen Langendam, Annet Schaap, Dagmar Stam, Fleur van der Weel om er maar een paar te noemen.


De verhalen, rijmpjes en liedjes zijn voor elk wat wils. Hele kleintjes kunnen lekker naar Nijntje van Dick Bruna of de grappige Nurdy's kijken van Ellen Langendam of de avonturen van Aapje Dribbel en zijn vriendjes meebeleven die getekend zijn door Eric Hill.
Voor de wat oudere kinderen zijn er bijvoorbeeld de leuke korte verhalen van Gil vander Heyden over Stef die zijn zieke opa een mooi verhaal over een jongen en zijn hond 'voorleest'. (Hij kent het uit zijn hoofd) En ook het verhaal Brood halen, waarin Nienke voor het eerst 'alleen' naar de bakker mag, maar hoe kan het nou dat ze mama ineens hoort zeggen dat ze niet mag oversteken, als ze alleen maar iets op wil rapen van de stoeprand?
Veters strikken van Rindert Kromhout met tekening van Sylvia Weve is een leuk verhaal over een meester die moe wordt van het steeds maar schoenveters moeten strikken, hij heeft daar een heel goed plan voor bedacht!
Groot was mijn verrassing een verhaal  aan te treffen van Jaap ter Haar met tekeningen van Harmen van Straaten over Saskia en Jeroen, mijn jeugdvrienden! Saskia en Jeroen gaan voor het eerst naar school en natuurlijk gaat alles weer heel anders dan normaal, daar zijn het Saskia en Jeroen voor!
Maar het verhaal van Margriet Beer over Peluk de Pelikaan die niet kan vliegen is helemaal geweldig, ook de bijbehorende afbeelding van Jan Lieffering is heel erg grappig.
Niet alle verhalen gaan trouwens over iets de eerste keer doen maar dat maakt niet uit, ze zijn evengoed heel leuk.


De rijmpjes en versjes variëren van het aloude Hoedje van papier, Daar was laatst een meisje loos en De zevensprong tot o.a. versjes uit Superguppie van Edward van de Vendel, een mooi verkleedvers van Marianne Busser en een 'verwaand' koninginnevers van Sanne de Bakker.
Kortom, een heerlijk boek vol leuke voorleesverhalen en illustraties waaraan kinderen veel plezier zullen beleven.


(Achterin het boek staat vermeld uit welke boeken de verhalen komen. Alleen Gil vander Heyden schreef speciaal voor dit boek zijn verhalen.)

ISBN 9789049925413 Hardcover 128 pagina's Pimento oktober 2012
Leeftijd 3-6 jaar

© Dettie, 10 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER