jeugd 4-5 jaar

Lena Sukhoviy

https://www.facebook.com/lena.sukhoviy

 

Welkom in de wereld, wondertje!
Illustrator: Oleh Vasianovych
Tekst: Lena Sukhoviy


Toen in 2019 dit boek van de Oekraïense schrijfster Lena Sukhoviy uitkwam, schreef zij als voorwoord de volgende tekst:


Het boek 'Welkom in de wereld, wondertje!' is voor iedereen die wonderen van de wereld wil ontdekken. Voor degenen die hun ontdekkingsreis net begonnen zijn. Voor de kleine wondertjes die een lawine aan vragen stellen met lichtsnelheid. En in het bijzonder voor diegenen die de innerlijke onverzadigbare ontdekkingskracht van het kind zijn kwijtgeraakt en niet meer in wonderen geloven. Maar de wonderen blijven altijd in jou geloven!


De nu in Rotterdam wonende Lena Sukhoviy had niet kunnen bedenken hoe hoopvol en profetisch haar woorden nu in deze zware tijden zijn.
Zelf heeft Lena Sukhoviy ook al het nodige achter de rug, zij maakte als kind de ramp die op 26 april 1986 in Tsjernobyl plaatsvond mee en moest destijds als 7 jarig meisje huis en haard achterlaten en elders in een voor haar vreemde Oekraïense woonplaats Dneprodzerzjynsk een nieuw leven opbouwen. Voor iemand die zulke ervaringen achter de rug heeft, is het boekje Welkom in de wereld, wondertje! een teken van kracht en vooral van liefde voor het leven.


Het verhaal begint met de geboorte van een klein wondertje, een olifantje, dat door alle dieren ook gezien wordt als een prachtig en bijzonder wondertje.
Maar ook de zon is blij 'Nu heb ik iemand om mijn straaltjes naartoe te sturen!' ze stelt zich voor en vertelt dat haar zonneliefde er altijd is. Zij zal stralen!
De regen verwelkomt het olifantje en vertelt hoe zij nu fijn samen kunnen spelen, ook de regen staat altijd klaar voor het kleine wondertje.
De wind, de planten, het gras, de bloemen en bomen verwelkomen het kleine olifantje, ze beloven dat ze er altijd zullen zijn voor hem.


En zo gaat het door. De vlinders, kevertjes, bijtjes, vogels zijn allemaal blij dat het wondertje nu ook op de wereld is gekomen. Ze verwelkomen hem met alle liefde die ze in zich hebben. Ze zullen altijd voor hem klaarstaan.


En ineens... verspreiden zich magische, onzichtbare deeltjes over de hele wereld. Zij vertellen over de komst van het kleine wondertje en alle ervaringen, talenten, kwaliteiten enz. worden daarna gedeeld met ons kleine nieuwe olifantje, ons wondertje. De bergen, oceanen, bossen en zeeën, allemaal helpen ze mee om te laten zien dat zij er zijn voor hem.  Daardoor kan het kleine wondertje uitgroeien tot een wezen dat in harmonie met alles en iedereen kan leven...


Een van de laatste zinnen in dit mooie boekje is: 'Wat als deze magie je uitnodigt om in overeenstemming te komen met alles in deze wereld, zodat je hier een eenheid mee kunt vormen?'


Het zou mooi zijn als iedereen over de hele wereld de wijze les van deze Oekraïense schrijfster zou kunnen lezen en iedereen de daad naar het woord voegde door te stoppen met oorlog voeren en agressief te reageren op alles en iedereen. Wat zou het mooi zijn als er daarvoor in de plaats iedereen de wonder van het léven, de natuur, de mensen, de elementen zou kunnen voelen en zien. Al het moois is er al in de wereld, alleen nu rest nog het willen en kunnen zien. Wat een mooie wereld zou het dan zijn!


Het boekje heeft het uiterlijk van een kinderboekje, ook de afbeeldingen zijn lief en vrolijk en zeer geschikt voor een kind. Maar wat een wijze les bevat het!
Lena Sukhoviy heeft nooit kunnen weten hoe bijzonder haar woorden nu zijnen wat voor extra lading zij nu hebben!


ISBN 9789463457743 | Hardcover | 32 pagina's | Severena | oktober 2019
Afmeting: 20,7 x 20,4 cm | Leeftijd van 4 - 100 jaar

© Dettie, 8 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER