jeugd 10-12 jaar

Ruby Coene

https://rubycoene.nl

 

De Zussenmeren
De legendes van Li en Nao - Deel 2
Ruby Coene


In het eerste deel De Grote Race hebben we kennis gemaakt met de tweeling Li en Nao. Zij beleefden een groots avontuur toen ze op vakantie gingen naar Taiwan, het land waar hun moeder vandaan komt. Het was niet niks wat er toen allemaal gebeurd is, en je begrijpt volledig waarom Li er nu helemaal geen zin in heeft om weer op vakantie te gaan om waipo en waigong (hun opa en oma) weer op te zoeken.


Maar als je dertien jaar bent heb je niet zoveel in te brengen, en Li kan ook niet goed vertellen waarom ze er geen zin in heeft. Hoe kan ze uitleggen dat ze bang is? Dat ze bij het schoolkamp van groep 8 een geheimzinnig meisje heeft gezien in een meer, dat haar om hulp leek te vragen? Ze heeft het Nao niet eens verteld. Had ze dat wel gedaan, dan had ze geweten dat ook hij dat meisje heeft gezien.


Maar ze mogen dan wel een tweeling zijn, zo dik zijn ze niet met elkaar. Terwijl Li meer geïnteresseerd is in meisjesdingen en veelal intuïtief reageert, is Nao bijna wetenschappelijk ingesteld. Hij beredeneert alles. En hij heeft dan ook geen angst voor Taiwan. Maar van zijn zus begrijpt hij niets. Waarom laat ze hem niet toe?
Hun ouders die de vorige keer bijna slachtoffers waren geworden, herinneren zich niets van de vorige vakantie. Li is op zichzelf aangewezen, dus zet ze haar angsten van zich af.


Eenmaal in Taipei aangekomen, vertelt Nao aan Muis, die we nog kennen van de vorige keer, dat hij al een paar keer dat vreemde meisje heeft gezien. Muis reageert er nauwelijks op. Het zal dan ook niet Muis zijn die een grote rol voor zijn rekening neemt in dit verhaal. Dat is oudtante Ayí. Haar gaan ze na een paar dagen bezoeken en het is bij haar dat ze in een avontuur verstrikt raken, waar ze eerst de legende over vertelt.


Twee zussen verbonden,
verenigd in meren.
Voor eeuwig samen,
is wat legendes beweren.


Li en Nao ontdekken dat die zussen de vreemde meisjes zijn die ze eerder zagen en dat ze echt om hun hulp vroegen.
Maar ze hebben een gevaarlijke tegenstander. Een sterke tegenstander.
De tweeling zal hun krachten moeten bundelen, ze moeten samenwerken om dit tot een goed einde te brengen. En dat is de grootste uitdaging: die samenwerking!


Ook in dit avontuur staan af en toe puzzels, hersenkrakers, die ze moeten oplossen om verder te komen. Afhankelijk van de uitkomst van zo'n puzzel krijg je de opdracht om het volgende hoofdstuk te lezen dan wel over te slaan.


Een avontuurlijk en interactief verhaal over een mooie Taiwanese legende, met een opdracht die vervuld moet worden door twee sympathieke jongeren, die evenwel niet altijd door één deur kunnen.
En natuurlijk is er humor, wat het lezen nog leuker maakt. Het verhaal verloopt chronologisch al wordt het om en om door dan Li dan Nao verteld.


Ruby Coene (Arnhem) studeerde sociaalpedagogische hulpverlening en ontwikkelde ze een verhalende methode om educatie voor kinderen met ADHD en autisme beschikbaar te maken.


ISBN 9789048862122 | hardcover| 304 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2021
Illustraties door Kristel Steenbergen | Leeftijd: 10+

© Marjo, 7 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De legendes van Li en Nao – Deel 1
De Grote Race
Ruby Coene

Je zou niet geloven dat Li en Nao een tweeling vormen. Ze zijn helemaal niet aan elkaar verknocht, en weten wat de ander denkt of voelt is er ook niet bij. Ook zijn ze anders van karakter. Nao is weetgierig en houdt van puzzelen. Hij weet dan ook veel. Li daarentegen handelt meer intuïtief, maar ze is ook eerlijk en moedig.


Je begrijpt dus wel dat als het gezin naar Taiwan gaat om hun opa en oma (waipo en waigong) te bezoeken, Nao er ontzettend veel zin in heeft: al die nieuwe dingen die hij gaat zien en leren! Taiwan moet heel bijzonder zijn. Ze kennen allebei al een beetje Chinees, van hun moeder geleerd. Maar Li is chagrijnig. Zij vindt het helemaal niets, ze was liever thuis gebleven. Maar dat mocht natuurlijk niet. Ze zijn nog net geen twaalf jaar.


In Taipei, de hoofdstad, logeren ze in een hotel, waar ze de eerste nacht allebei dezelfde droom hebben. Een nachtmerrie eigenlijk over een vrouw, die een kat is. Of andersom. Het is de voorbode van een spannend avontuur, maar daar hebben de twee nog geen idee van.


De volgende dag gaan ze naar hun grootouders.
En daar begint het pas echt: hun ouders worden ontvoerd! Wat weten waipo en waigong hier van? Die zitten eerst verdwaasd in de kamer, maar dan staat waipo op en pakt een houten kistje. Er zit een fluitje in waar waigong hard op blaast.
Er wordt op de deur geklopt. Papa? Mama? Maar er staat een wildvreemde man, die waipo en waigong wel schijnen te kennen.  ‘Muis,’ stelt hij zich voor. Hij vertelt dat het zijn schuld is dat hun ouders ontvoerd zijn. En dat alleen de kinderen hen kunnen terughalen. Tot Li’s grote schrik verandert hij zichzelf ineens in een muis! Wie is die man? En: wie zijn hun grootouders eigenlijk?


Muis vertelt een verhaal over de Chinese dierenriem, die ingesteld werd door de Jade Keizer: een cyclus van twaalf jaar met voor ieder jaar een dier. Hij organiseerde een race, de Grote Race, waarmee bepaald werd welke dieren het zouden worden en op welke plek ze zouden staan.
Muis won de Race. Maar, geeft hij toe: hij speelde vals. En daar was Kat zo boos om dat ze zwoer wraak te zullen nemen. En nu is ze sterk genoeg om dat te doen...


Wat hebben Li en Nao daarmee te maken?
Muis legt uit: ieder dier koos een familie uit om de magie te laten doorleven. En terwijl veel families dat geloof langzaam zijn kwijtgeraakt is de familie van Li en Nao er in blijven geloven. Zij zijn de afstammelingen van Muis. Daarom zijn nu de ouders ontvoerd. Behalve dat ze hun ouders terug willen, zijn Li en Nao volgens de legende de enigen die kunnen voorkomen dat kat haar wraak kan uitvoeren.
Maar: de kinderen zijn alleen sterk genoeg als ze samen werken. Het zal al duidelijk zijn dat daar het grote probleem schuilt.
Dan schrijft Muis met een pen Chinese tekens in de handen van Li en Nao. ‘Yiqĩ’, zegt waipo.
‘Samen.’ En de kinderen kunnen Chinees verstaan en spreken!


De grote speurtocht begint. Waar is Kat? Al snel is duidelijk dat ze de dieren van de dierenriem nodig hebben om haar te vinden. Sommige werken welwillend mee, anderen zijn al door Kat ingepalmd. Makkelijk gaat het niet worden! En dan zijn er ook nog de puzzels, raadsels en opdrachten die eerst opgelost moeten worden.


Het is veel, dit boek. Het is avontuurlijk, hetgeen je ook terugvindt in de manier waarop je het boek kan lezen. Als lezer kan je de puzzels mee oplossen, en als er meerdere oplossingen lijken te zijn, maak je een keuze door een van de aanwijzingen van de schrijfster te volgen. Kies je het eerste: Ga naar hoofdstuk 43. Of Ga terug naar bladzijde 120. Dit verhoogt de spanning van het boek, want natuurlijk lees je alle mogelijkheden! En het zijn steeds de keuzes die ofwel Li ofwel Nao maakt, waardoor je ook het verschil tussen de twee ervaart.


Avontuur dus, en karaktertekening. Dan ook: de dierenriem, de Chinese legendes. En ook nog toeristische informatie.
Er staan af en toe wat slordigheidjes in het boek. Iemand die Jan heet en in de ik-vorm vertelt zegt niet: muis kroop in Jans jaszak.
Maar daar stap je makkelijk overheen, want dit boek - een debuut! -  is zo verrassend, zo vernieuwend interactief, het is een heel fijn boek. Goed opgebouwd, ondanks het heen en weer geblader.


Dat Ruby Coene een prettige manier van schrijven - met een flinke dosis humor! - heeft staat buiten kijf en de tekeningen die er in het verhaal staan hebben een lekker Chinees tintje. Dat er een woordenlijst achterin staat is eigenlijk logisch.


Er wordt meteen al een tweede boek aangekondigd, en daar kijken we met zijn allen naar uit!


Ruby Coene (Arnhem) verzon en schreef al heel jong verhalen. Ze studeerde sociaalpedagogische hulpverlening en ontwikkelde ze een verhalende methode om educatie voor kinderen met ADHD en autisme beschikbaar te maken.


ISBN 9789048859047 | hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Moon| april 2021
Illustraties van Kristel Steenbergen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER