jeugd 10-12 jaar

Ruby Coene

https://rubycoene.nl

 

De legendes van Li en Nao – Deel 1
De Grote Race
Ruby Coene

Je zou niet geloven dat Li en Nao een tweeling vormen. Ze zijn helemaal niet aan elkaar verknocht, en weten wat de ander denkt of voelt is er ook niet bij. Ook zijn ze anders van karakter. Nao is weetgierig en houdt van puzzelen. Hij weet dan ook veel. Li daarentegen handelt meer intuïtief, maar ze is ook eerlijk en moedig.


Je begrijpt dus wel dat als het gezin naar Taiwan gaat om hun opa en oma (waipo en waigong) te bezoeken, Nao er ontzettend veel zin in heeft: al die nieuwe dingen die hij gaat zien en leren! Taiwan moet heel bijzonder zijn. Ze kennen allebei al een beetje Chinees, van hun moeder geleerd. Maar Li is chagrijnig. Zij vindt het helemaal niets, ze was liever thuis gebleven. Maar dat mocht natuurlijk niet. Ze zijn nog net geen twaalf jaar.


In Taipei, de hoofdstad, logeren ze in een hotel, waar ze de eerste nacht allebei dezelfde droom hebben. Een nachtmerrie eigenlijk over een vrouw, die een kat is. Of andersom. Het is de voorbode van een spannend avontuur, maar daar hebben de twee nog geen idee van.


De volgende dag gaan ze naar hun grootouders.
En daar begint het pas echt: hun ouders worden ontvoerd! Wat weten waipo en waigong hier van? Die zitten eerst verdwaasd in de kamer, maar dan staat waipo op en pakt een houten kistje. Er zit een fluitje in waar waigong hard op blaast.
Er wordt op de deur geklopt. Papa? Mama? Maar er staat een wildvreemde man, die waipo en waigong wel schijnen te kennen.  ‘Muis,’ stelt hij zich voor. Hij vertelt dat het zijn schuld is dat hun ouders ontvoerd zijn. En dat alleen de kinderen hen kunnen terughalen. Tot Li’s grote schrik verandert hij zichzelf ineens in een muis! Wie is die man? En: wie zijn hun grootouders eigenlijk?


Muis vertelt een verhaal over de Chinese dierenriem, die ingesteld werd door de Jade Keizer: een cyclus van twaalf jaar met voor ieder jaar een dier. Hij organiseerde een race, de Grote Race, waarmee bepaald werd welke dieren het zouden worden en op welke plek ze zouden staan.
Muis won de Race. Maar, geeft hij toe: hij speelde vals. En daar was Kat zo boos om dat ze zwoer wraak te zullen nemen. En nu is ze sterk genoeg om dat te doen...


Wat hebben Li en Nao daarmee te maken?
Muis legt uit: ieder dier koos een familie uit om de magie te laten doorleven. En terwijl veel families dat geloof langzaam zijn kwijtgeraakt is de familie van Li en Nao er in blijven geloven. Zij zijn de afstammelingen van Muis. Daarom zijn nu de ouders ontvoerd. Behalve dat ze hu ouders terug willen, zijn Li en Nao volgens de legende de enigen die kunnen voorkomen dat kat haar wraak kan uitvoeren.
Maar: de kinderen zijn alleen sterk genoeg als ze samen werken. Het zal al duidelijk zijn dat daar het grote probleem schuilt.
Dan schrijft Muis met een pen Chinese tekens in de handen van Li en Nao. ‘Yiqĩ’, zegt waipo.
‘Samen.’ En de kinderen kunnen Chinees verstaan en spreken!


De grote speurtocht begint. Waar is Kat? Al snel is duidelijk dat ze de dieren van de dierenriem nodig hebben om haar te vinden. Sommige werken welwillend mee, anderen zijn al door Kat ingepalmd. Makkelijk gaat het niet worden! En dan zijn er ook nog de puzzels, raadsels en opdrachten die eerst opgelost moeten worden.


Het is veel, dit boek. Het is avontuurlijk, hetgeen je ook terugvindt in de manier waarop je het boek kan lezen. Als lezer kan je de puzzels mee oplossen, en als er meerdere oplossingen lijken te zijn, maak je een keuze een van de aanwijzingen van de schrijfster te volgen. Kies je het eerste: Ga naar hoofdstuk 43. Of Ga terug naar bladzijde 120. Dit verhoogt de spanning van het boek, want natuurlijk lees je alle mogelijkheden! En het steeds de keuzes die ofwel Li ofwel Nao maakt, waardoor je ook het verschil tussen de twee ervaart.


Avontuur dus, en karaktertekening. Dan ook: de dierenriem, de Chinese legendes. En ook nog toeristische informatie.
Er staan af en toe wat slordigheidjes in het boek. Iemand die Jan heet en in de ik-vorm vertelt zegt niet: muis kroop in Jans jaszak.
Maar daar stap je makkelijk overheen, want dit boek – een debuut! -  is zo verrassend, zo vernieuwend interactief, het is een heel fijn boek. Goed opgebouwd, ondanks het heen en weer geblader.


Dat Ruby Coene een prettige manier van schrijven - met een flinke dosis humor! - heeft staat buiten kijf en de tekeningen die er in het verhaal staan hebben een lekker Chinees tintje. Dat er een woordenlijst achterin staat is eigenlijk logisch.


Er wordt meteen al een tweede boek aangekondigd, en daar kijken we met zijn allen naar uit!


Ruby Coene (Arnhem) verzon en schreef al heel jong verhalen. Ze studeerde sociaalpedagogische hulpverlening en ontwikkelde ze een verhalende methode om educatie voor kinderen met ADHD en autisme beschikbaar te maken.


ISBN 9789048859047 | hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Moon| april 2021
Illustraties van Kristel Steenbergen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER