jeugd 4-5 jaar

Carmen Chica

De berg
lllustraties: Manuel Marsol
Tekst: Carmen Chica


We zien op de eerste pagina een berg, een gewone berg, met wat bomen. Een smalle weg lijkt er over heen te gaan, er liggen kleine stadjes aan weerskanten. Niets bijzonders.


Maar dan rijdt er een vrachtauto over de weg. De tekst zegt dat deze auto iedere dag over de berg heen rijdt. Maar op deze dag moet de chauffeur even de roep van de natuur beantwoorden. Hij stapt uit en gaat het bos op de berg in. Als hij klaar is en terug wil naar de auto, weet hij niet meer waar hij heen moet. Hij is verdwaald.


Intussen zien we dat er wel degelijk leven is op die berg, die ook meer bebost is dan eerst leek. Er zijn herten, konijnen en vogels. En een klein zwart dier van onduidelijke origine. Een mol? Terwijl dat diertje hem blijft vergezellen, lijkt hij te genieten van de wandeling. Is hij nog wel op zoek naar de auto?

De natuur is niet meer die onopvallende berg met een paar bomen, het is veel meer dan dat. De afzonderlijke natuurverschijnselen - een boom, een watertje, dieren - nemen hem steeds meer in beslag. Letterlijk. Hij lijkt namelijk zelf te veranderen in een natuurwezen. Als zodanig helpt hij een kev© Manuel Marsoler die op zijn rug ligt en probeert contact te maken met een jong everzwijn. Hij wordt een met de natuur.
Helaas, het kan niet blijven duren...


Een prentenboek dat bijzonder is door zijn puurheid. Er is een beetje tekst, maar het zijn vooral de illustraties die het verhaal vertellen. Het is het verhaal van een man die letterlijk opgaat in de natuur. Je kan je voorstellen hoe hij aangetrokken wordt door die ene boom waar een gat in zit, en hoe hij in de verleiding komt om even zijn voeten te koelen in het vennetje. Zo beleef je zijn verwondering, zijn acceptatie.
Een mooie en magische prentenvertelling, waarbij er voor jonge kinderen wel enige begeleiding nodig is. De prachtige schilderingen zetten de verbeelding van de lezer aan het werk: wat gebeurt daar nu eigenlijk op die berg?
Zou je zelf ook een avontuur als dit kunnen beleven?


De Spanjaard Manuel Marsol won met dit boek de internationale prijs voor beste illustratie op de Bologna Children’s Book Fair 2017, een zeer belangrijke prijs op het gebied van kinderillustraties.


(BOYCOTT is een nieuwe uitgeverij voor bijzonder geïllustreerde kinderboeken. Hun doel is prentenboeken van hedendaagse illustratoren, met een slim concept en zonder besparingen op het drukwerk naar het Nederlandstalige publiek brengen)


ISBN 9789492986030 | Paperback | 56 pagina's | Boycott | november 2018 | Vanaf 4 jaar.

© Marjo, 13 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER