jeugd 4-5 jaar

Sonja Danowski

http://www.sonjadanowski.com

 

Opa's tuin
Sonja Danowski


Als je de cover ziet dan vermoed je al dat je wat moois te wachten staat. Toch blijft het altijd de vraag of de inhoud net zo schitterend is. Gelukkig wel!
Al op het binnenblad van het boek zie je subtiel de essentie van het boek weergeven. Het is zo fijntjes getekend dat ik het wel als behang zou willen hebben!
Maar natuurlijk gaat het om het verhaal en ook dat is heerlijk om te lezen en te zien.


We zien op de prachtige, bijna nostalgische prenten Lynn met haar hond Bella en mama die net de telefoon opneemt. Ze hoort dat opa Piet is gevallen en nu een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven. Natuurlijk wil Lynn gelijk mee met mama naar opa.
Opa blijkt zich zorgen te maken om zijn tuin, zijn planten hebben wel water nodig. Gelukkig kan Lynn zijn zorgen wegnemen, zij zal wel voor de tuin zorgen! Opa heeft haar toch altijd alles over de planten verteld én ze heeft alles opgeschreven in haar tuinschrift. Opa is maar wat blij met het aanbod van zijn kleindochter.

Op de afbeeldingen zien we dat in de tuin van opa allerlei bomen, struiken en wilde planten staan waardoor er ook veel insecten, vlinders en bijen op af komen. Ook in de kas kweekt opa van alles. Lynn vindt haar opa's tuin heerlijk, ze is er heel graag. Ze zorgt dat alle planten goed water krijgen.
Maar ondertussen vermaakt Bella zich ook uitstekend. Ze onderneemt van alles, ook doet ze iets wat behoorlijk verstrekkende gevolgen heeft... Daardoor gaat er iets helemaal mis! Lynn wil niet dat opa zich daardoor zorgen maakt, maar als hij thuiskomt zal hij het toch zien... wat nu? Zal ze het opa vertellen of niet?


In tegenstelling tot het vorige boek van Sonja Danowski dat ik nogal statisch en ouwelijk vond, is dit boek een schot in de roos. Alles is op elkaar afgestemd. Je voelt de sfeer, je ziet de fijne familieband die Lynn met opa heeft,  je ruikt als het ware de bloemen, je bent gewoon even in die prachtige tuin van opa.
De prenten zijn zo enorm mooi dat je ze allemaal wel aan je muur wilt hebben hangen.
Kortom, in een woord, geweldig!


Sonja Danowski werkt als prentenboekenmaker in Berlijn. Haar gedetailleerde illustraties zijn internationaal bekroond met gerenommeerde prijzen.

Zie ook de afbeeldingen op de website van Sonja Danowski.


ISBN 9789051168518 | Hardcover |60 pagina's | De Vier Windstreken |  januari 2022
formaat: 24 x 32 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld | leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 11 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het theater van hiernaast
Sonja Danowski


Op de in reliëf uitgevoerde voorkant van het boek kijken drie kinderen ons glimlachend aan, alle drie hebben ze een handpop op hun hand en die poppen zijn het uitgangspunt van het hele verhaal.


Pablo en en zijn zus Pia spelen namelijk heel graag met die poppen in de tuin. Via de poppen stellen ze allerlei vragen over de dingen die ze zien. Maar die dag is alles anders. Het begint al met de vraagt van Pia via de pop waarom de hommels zo hard zoemen? Maar tot de verbazing van beide kinderen zijn het geen hommels maar is het een kleine helikopter. Waar komt die nou vandaan? Het ding blijkt van Ricky te zijn, de nieuwe buurjongen die nogal chagrijnig is omdat Pia en Pablo hem afleiden. Zij helikopter vliegt daardoor in de boom en is kapot.

Hij ziet vervolgens de pop die Pablo nog bij zich heeft en vraagt:


"Wat heb je daar op je hand?"
"Een kabouter," zegt Pablo.
"Er zijn ook nog andere poppen, we hebben een heel theater." (We zien vervolgens een theater vol prachtige poppen)
Ricky blijft even voor het theater staan. Dan doet hij een stap achteruit en trekt een gezicht. "Pfff, poppen!"
Pablo wordt rood.

Erg aardig is Ricky dus niet en Pablo voelt de minachting van Ricky, bovendien is hij erg onder de indruk van al het moderne speelgoed dat Ricky heeft. Het poppenspelen is vanaf die dag voor Pablo gedaan, hij is voortaan aldoor bij Ricky te vinden. Pia speelt dan maar alleen met de poppen en via haar poppenfiguurtjes geeft ze een verklaring voor Pablo's gedrag.


"Pablo vindt ons niet meer leuk," zegt de tovenaar.
"Hij vindt ons niet meer leuk omdat Ricky ons niet leuk vindt, dat is wat anders," zegt dokter Kamille.


En dat zijn wijze woorden van de 'dokter'.


Wat zo lief is, is dat Pia helemaal niet boos is. Zij is al net zo wijs als dokter Kamille, ondanks dat ze haar broer mist, laat ze Pablo gewoon zijn gang gaan.
Maar dan wordt Ricky ziek en het is weer Pia die een heel liefdevolle 'behandeling' verzint...


Het boek laat op een vriendelijke manier zien wat er gebeurt als je meeloopt zoals Pablo of jezelf blijft zoals Pia. Pablo laat zich gelijk afschrikken door de laatdunkende opmerking van Ricky en speelt voortaan alleen met Ricky's speelgoed. Maar Pia trekt zich er niets van aan en blijft haar poppen trouw waardoor ze uiteindelijk de krachtigste en het verstandigste blijkt. Zelfs de verwende Ricky raakt onder de indruk.


Bij het verhaal staan bijzondere afbeeldingen die knap getekend en schitterend van kleur zijn maar weinig zeggingskracht hebben. De afbeeldingen zijn bijna té mooi. Het zijn meer kleine schilderijtjes maar 'vertellen' geen verhaal. Ze blijven vrij statisch, er zit geen vaart in. Hoe mooi de tekeningen ook zijn, ze sprankelen niet. Verder vind ik ze wat te 'zwaar' voor kinderen van vier jaar. De kinderen op de tekeningen zijn ook beduidend ouder. Het doen en laten van de kinderen en het uiterlijk is me teveel naar volwassen personen neigend.
Maar ik vermoed dat weinig mensen het met me eens zijn. Het is denkelijk puur persoonlijk dat dit boek me niet zo aanspreekt.


Het boek is overigens prachtig verzorgd en de vrij realistische tekeningen zijn indrukwekkend vanwege het kleurgebruik en de flinke afmetingen.
Mijn advies is: bekijk het inkijkexemplaar en oordeel zelf.


ISBN 9789051167320 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
Afmeting 24 x 31 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER