jeugd 4-5 jaar

Sonja Danowski

http://www.sonjadanowski.com

 

Het theater van hiernaast
Sonja Danowski


Op de in reliëf uitgevoerde voorkant van het boek kijken drie kinderen ons glimlachend aan, alle drie hebben ze een handpop op hun hand en die poppen zijn het uitgangspunt van het hele verhaal.


Pablo en en zijn zus Pia spelen namelijk heel graag met die poppen in de tuin. Via de poppen stellen ze allerlei vragen over de dingen die ze zien. Maar die dag is alles anders. Het begint al met de vraagt van Pia via de pop waarom de hommels zo hard zoemen? Maar tot de verbazing van beide kinderen zijn het geen hommels maar is het een kleine helikopter. Waar komt die nou vandaan? Het ding blijkt van Ricky te zijn, de nieuwe buurjongen die nogal chagrijnig is omdat Pia en Pablo hem afleiden. Zij helikopter vliegt daardoor in de boom en is kapot.

Hij ziet vervolgens de pop die Pablo nog bij zich heeft en vraagt:


"Wat heb je daar op je hand?"
"Een kabouter," zegt Pablo.
"Er zijn ook nog andere poppen, we hebben een heel theater." (We zien vervolgens een theater vol prachtige poppen)
Ricky blijft even voor het theater staan. Dan doet hij een stap achteruit en trekt een gezicht. "Pfff, poppen!"
Pablo wordt rood.

Erg aardig is Ricky dus niet en Pablo voelt de minachting van Ricky, bovendien is hij erg onder de indruk van al het moderne speelgoed dat Ricky heeft. Het poppenspelen is vanaf die dag voor Pablo gedaan, hij is voortaan aldoor bij Ricky te vinden. Pia speelt dan maar alleen met de poppen en via haar poppenfiguurtjes geeft ze een verklaring voor Pablo's gedrag.


"Pablo vindt ons niet meer leuk," zegt de tovenaar.
"Hij vindt ons niet meer leuk omdat Ricky ons niet leuk vindt, dat is wat anders," zegt dokter Kamille.


En dat zijn wijze woorden van de 'dokter'.


Wat zo lief is, is dat Pia helemaal niet boos is. Zij is al net zo wijs als dokter Kamille, ondanks dat ze haar broer mist, laat ze Pablo gewoon zijn gang gaan.
Maar dan wordt Ricky ziek en het is weer Pia die een heel liefdevolle 'behandeling' verzint...


Het boek laat op een vriendelijke manier zien wat er gebeurt als je meeloopt zoals Pablo of jezelf blijft zoals Pia. Pablo laat zich gelijk afschrikken door de laatdunkende opmerking van Ricky en speelt voortaan alleen met Ricky's speelgoed. Maar Pia trekt zich er niets van aan en blijft haar poppen trouw waardoor ze uiteindelijk de krachtigste en het verstandigste blijkt. Zelfs de verwende Ricky raakt onder de indruk.


Bij het verhaal staan bijzondere afbeeldingen die knap getekend en schitterend van kleur zijn maar weinig zeggingskracht hebben. De afbeeldingen zijn bijna té mooi. Het zijn meer kleine schilderijtjes maar 'vertellen' geen verhaal. Ze blijven vrij statisch, er zit geen vaart in. Hoe mooi de tekeningen ook zijn, ze sprankelen niet. Verder vind ik ze wat te 'zwaar' voor kinderen van vier jaar. De kinderen op de tekeningen zijn ook beduidend ouder. Het doen en laten van de kinderen en het uiterlijk is me teveel naar volwassen personen neigend.
Maar ik vermoed dat weinig mensen het met me eens zijn. Het is denkelijk puur persoonlijk dat dit boek me niet zo aanspreekt.


Het boek is overigens prachtig verzorgd en de vrij realistische tekeningen zijn indrukwekkend vanwege het kleurgebruik en de flinke afmetingen.
Mijn advies is: bekijk het inkijkexemplaar en oordeel zelf.


ISBN 9789051167320 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
Afmeting 24 x 31 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER