jeugd 4-5 jaar

Sjoerd Kuyper

http://www.sjoerdkuyper.nl

 

Lang leve Robin!
Sjoerd Kuyper


"In het huis van opa en oma lijkt het altijd avond. Er is niet veel licht. Als je iets goed wilt zien, moet je er vlak voor gaan staan. Dat doet Robin, want hij wil alles goed zien."


Met deze bovenstaande openingszin is de sfeer en toon van dit boek vol verhalen over Robin gelijk gezet. Robin, het grappige jongetje die we inmiddels al heel goed kennen uit de andere boeken van Sjoerd Kuyper, blijft leergierig, nieuwsgierig en ondernemend. Maar het zijn vooral zijn grote en kleine verwonderingen die van Robin zo'n hartveroverend kind maken.


Robin trekt veel op met papa, hij voert hele gesprekken met hem over dichters en ridders, over Alexander, de nieuwe jongen op school en over zijn been die zomaar naar voren schoot, toen Nellie langsliep, Nellie viel toen. Stom been!
Ook zijn klein zusje Suze is vaak het onderwerp van het gesprek. Papa moet maar eens vertellen waarom ze zo vaak stil moeten zijn en waarom het snot van Suze leuk is. Maar ze is ook een gloeiende driftkop en ze krijst als een pauw en stinkt als een otter, zegt papa wel eens. Robin vindt dat wel mooi gezegd. Maar papa is er net niet bij als Suze voor het eerst moet lachen... om de mop van Robin!


Samen met papa beleeft Robin ook spannende dingen zoals die keer dat het heel hard onweerde, het donderde zo hard als een stofwolk, vond Robin en daar was papa het mee eens.


"Opeens schiet er zo'n felle flits door de lucht buiten, dat de gang helder verlicht wordt. Papa knijpt hard in Robins hand.
"Ben jij ook bang?" vraagt Robin.
"Ik schrik," zegt papa. "Ik ben niet bang, ik schrik. Dat is iets anders."
Robin knikt. "Ik schrik ook steeds,"zegt hij. "Ik ben ook niet bang."
"Goed zo, zegt papa. [...]


Soms wordt zijn vader er wel een beetje moe van dat Robin over alles vragen stelt, ik ga je wrombeer noemen, moppert hij dan. Waarom? vraagt Robin natuurlijk... zelfs mama moet er om lachen.


En dan wordt Robin vijf! En het gaat precies zoals Robin het graag wil. Papa en mama en kleine Suze komen zingend de trap op. In bed mag hij zijn cadeautjes uitpakken. Op school krijgt hij een kroon en zingen ze allemaal voor hem en dan mag hij de gangen door naar de andere klassen. Nellie mag met hem mee en ondertussen verloofd hij zich met haar. En 's avonds krijgt hij de verrassing van zijn leven, dankzij... opa en oma!
Wat een verjaardag!


Wat een boek! Het is allemaal zo heerlijk logisch wat Robin vraagt en doet, alleen een kind kan al die dingen bedenken, en dat maakt dat je de verhalen over Robin zo graag leest. Het is zo ontwapenend en eerlijk. Je sluit Robin in je hart en laat hem nooit meer gaan.


ISBN 9789047708124 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2016
Met vrolijke illustraties van Marije Tolman |  Afmeting 25,9 x 21,8 cm | Leeftijd 5+
(Deze bundel bevat verhalen uit Robin en opa, Robins zomer, Robin is jarig, Robin en Sinterklaas en Robin op school.)

© Dettie, 14 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Robin en God
illustraties: Sandra Klaassen


De verhalen over Robin (Robin op school; Robin is jarig; Robin en Knor en nog meer) zijn autobiografisch.
Mijn eerste boek van Sjoerd Kuyper is Robin en God, een prachtig boekje dat een kind zelf kan lezen vanaf een jaar of 8, 9 denk ik, maar het is bij uitstek geschikt om voor te lezen, en er dan over te praten.


Robin is een joch van een jaar of vijf, zes. Hij geniet ervan als hij voorgelezen wordt, vooral als opa dat doet. Op een avond vlak voor Kerst, leest opa nog een keer het verhaal van mannetje Piggelmee, die een tovervis vangt. In dat verhaal komt hoogmoed te val: vrouwtje Piggelmee wenst dat ze een huis heeft, dan een kasteel, dan wil ze koningin zijn en nog is ze niet tevreden: ze wil God zijn, Onze Lieve Heer.
Nu heeft Robin het verhaaltje al vaak gehoord, maar hij begrijpt nog steeds niet goed wie God is. Hij vraagt het aan papa. Maar die zegt dat God niet bestaat. Hij legt het ook uit: dat God een verzinsel is van mensen die geen idee hadden wat natuurverschijnselen waren, en besloten dat er dus iets/ iemand moest zijn die alles regelde: God. Maar zegt papa: nu weten we hoe het komt dat er onweer is, en bestaat God niet meer. Maar Robin weet dat opa nog wel gelooft, en dus vraagt hij opa hoe het zit. En opa kan het allemaal goed uitleggen.


Het is niet alleen maar een boek met een religieus-filosofisch tintje. Het gaat vooral over de band tussen de grootvader en de kleinzoon. Ze begrijpen elkaar uitstekend, en ze zijn dol op elkaar, hebben eenzelfde gevoel voor humor.
Robin is een gewoon jongetje dat dolblij is dat het sneeuwt, en dat hij met zij opa sneeuwballen kan gooien en een sneeuwpop maken. Ook al grijpt Kuyper ook deze activiteiten aan om af en toe een filosofisch stukje er tussen te zetten, het wordt nooit belerend. Alles wordt op een speelse, maar duidelijke manier uitgelegd.
Misschien is het toneelstukje dat het hele gezin opvoert met Kerstmis wel een beetje overdreven, want iedereen is speciaal mooi aangekleed en opgetut..dan ga je toch niet als een ezel over de grond kruipen? En een juf die zich zomaar met de kinderen in de sneeuw wentelt..maar het is wel leuk! En daar gaat het maar om.


ISBN 902584054, hardcover, 103 pagina's, uitg. Leopold 1996, 4-6 jaar

© Marjo, maart 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Robin en God
illustraties: Sandra Klaassen


Vandaag heb ik besloten dat ik Sjoerd Kuyper fan word.
Wat een heerlijke verhalen schrijft hij. Na het enorm leuke boek'" Robin is verliefd" is dit het tweede boek dat ik over Robin lees en het sfeertje pakt meteen weer.


Het is bijna kerstmis, Robin's opa en oma zijn op bezoek en ze blijven heel lang, wel tot na Nieuwjaar! Robin vindt dat heerlijk, maar het allerlekkerste is bij opa op schoot zitten als hij voorleest. En dan met je oor tegen opa's borst, dan komt opa's stem niet meer uit zijn mond maar uit zijn borst en dat bromt zo lekker. Opa leest voor over kabouter Piggelmee en zijn ontevreden vrouw Ulebuut. Ulebuut wil steeds meer en meer en op het laatst wil ze Onze Lieve Heer zijn!

' Opa', vraagt Robin, 'wie is Onze Lieve Heer?'
'Dat is God' zegt opa.
'O ja,' zegt Robin.


Hij wist het al lang. Maar hij weet nog steeds niet goed wie God is.
Als Robin naar bed moet vraagt hij aan papa wie God is en hoe hij eruit ziet. Maar papa zegt dat God niet bestaat, dat ze vroeger wel goden hadden omdat mensen nog niet zoveel wisten. Toen dachten ze bijvoorbeeld dat de wind kwam doordat een man heel hard blies. En die man die blies was een god en zo waren er veel meer goden. Maar nu weten ze hoe wind gemaakt wordt en weten ze ook dat God niet bestaat.
Robin kan er niet van slapen en denkt, ik vraag het opa wel, die weet het wel. Robin weet haast zéker dat God op die ene hele mooie ster woont.
De volgende dag heeft het gesneeuwd! Samen met papa en opa heeft hij enorm veel plezier. Ook mag hij met mama mee om iets te kiezen voor de kerstboom. Maar doordat kerstmis zo dichtbij is laten de vragen over God hem niet los, papa en opa denken heel anders over God...


Het is geweldig om te lezen hoe eerlijk opa in zijn antwoorden is. Hoe opa alles probeert duidelijk te maken zonder Robin te beïnvloeden. Ook prachtig is hoe Sjoerd Kuyper Robin neerzet, het is echt een kind met al zijn vragen en plezier en ontdekkingen. Je zou willen dat je Robin écht kende, heerlijk jochie!
De zwart-wit illustraties van Sandra Klaassen geven erg mooi de sfeer weer. Lezen dit boekje!


ISBN 902584054, hardcover, 103 pagina's, uitg. Leopold 1996, 4-6 jaar

Dettie, februari 2007

 

Robin is verliefd
Met illustraties van Marije Tolman


Wat een heerlijk boek! Robin is een leuk, lief jochie. Het boek bestaat uit verhalen van circa 3 tot 5 bladzijden en deze kunnen allemaal apart voorgelezen worden. Toch zit er wel een lijn in. Bij de verhalen staan erg leuke tekeningen van Philip Hopman in mooie grijstinten.


Het boek begint met het verhaal getiteld Komediant. Robin ligt in bed met zijn grote vriend en knuffel Knor. Er is iets fijns.... O ja! Hij heeft in bed geplast. Hij roept zijn moeder maar papa komt kijken en is een heel klein beetje boos, maar ja hij wil Robin wel even helpen... En dan.... moeten Robin en papa heel erg lachen, zo hard dat mama met zijn kleine zusje Suze komen kijken.
Robin is verliefd op Nellie en Nellie verliefd op Robin. Dus zijn ze verloofd. Maar die dag doet Nellie zo raar en gemeen, Robin is opeens niet meer verliefd op Nellie maar op juf Tineke! Ze zei één woordje en toen werden Robins benen opeens van yoghurt!


Zo zijn er allemaal verhaaltjes, ook over minder vrolijke onderwerpen zoals over oud omaatje, die is heel moe, daarom ligt ze in bed, en gaat dood. Sjoerd Kuyper weet op een mooie en lieve manier uit te leggen wat dood zijn is. Door het hele boek heen worden trouwens dingen uitgelegd op een heel leuke manier.
En juf Tineke? Die gaat trouwen met een heel stomme man! Maar bij het gemeentehuis ziet Robin Sofie, ze heeft heel mooi haar en zwaait naar hem! En zijn benen worden slap als yoghurt, als vla, als melk, als water!


Echt een heerlijk boek, Robin gaat gewoon op vakantie aan zee, reist met de trein en bus, papa en mama hebben geen mobieltjes. Het is gewoon een erg gezellig gezin en Robin? Robin is een jochie dat je plat wilt knuffelen...


Achterin het boek zit een CD waarop de eerste tien verhalen voorgelezen worden door Sjoer Kuyper


Leeftijd vanaf 4 jaar, gebonden met cd 112 blz. ISBN 90 468 0069 5 uitg. Nieuw Amsterdam

© Dettie, september 2006

Reageren? Klik hier!

 

Sjaantje doet alsof
Met illustraties van Daan Remmerts de Vries

‘Oma!’ roept Sjaantje. ‘Mag ik een koekje?’
‘Natuurlijk lieverd,’ zegt oma, ‘je weet waar ze staan.’
Sjaantje doet de trommel open.
‘Leeg!’ roept ze. ‘De koekjes zijn op!’
‘Neem maar een van opa’s net-alsof-koekjes,’ zegt oma.

Opa stapt de kamer binnen en samen eten ze een net-alsof-koekje en dan gaan ze nieuwe koekjes kopen. Hierop volgt een erg vrolijk verhaal. Samen met opa doet Sjaantje net alsof de zon schijnt. Opa doet net alsof hij mooi kan zingen en net alsof hij de honderd miljoen koekjes koopt.
Sjaantje doet net alsof opa er nog is.
Omdat ik de flaptekst niet had gelezen kwam dit eind als een complete verrassing.

Sjoerd Kuyper heeft op zijn eigen, unieke wijze laten zien dat ook al is opa er niet meer je toch met veel plezier aan je opa terug kan denken. Sjaantje kan door te doen alsof opa er nog is heel fijne verhalen bedenken die ze samen met opa doet, ze moet er zelfs heel vaak bij lachen.
Daarbij staan heel mooie en vrolijke prenten van een zingende opa en een kip die een klein mensje op een stokje als huisdier heeft en opa die door de supermarkt loopt met honderduizend koekjes in de boodschappenkar.
Een erg mooie, liefdevolle manier om te laten zien hoe je om kunt gaan met het verlies van iemand. Je kan heel verdrietig zijn maar ook denken aan de heel leuke dingen die je samen deed of... net doen alsof diegene er weer eventjes is.


Uitvoering: gebonden, Aantal pagina's: 26, Verschenen: februari 2007 ISBN: 978 90 468 0248 9 Leeftijd: vanaf 4 jaar, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bekroond met een Zilveren Griffel

© Dettie, oktober 2008

Lees de reacties en/of reageer, klik hier!