jeugd 4-5 jaar

Robert Tregoning

https://www.roberttregoning.com

https://www.pippacurnick.com

 

De glitterjurk
Illustraties: Pippa Curnick
Tekst: Robert Tregoning


Robert Tregoning is LHBTI+-schrijver. Met andere woorden, hij hoopt dat zijn boeken kinderen en volwassenen helpen alles te accepteren en te vieren wat hen zo uniek maakt, zodat ze zich krachtig leren voelen en de erkenning krijgen waar iedereen recht op heeft.


In dit boek draait het om een jongen die helemaal verliefd wordt op een rode glitterjurk die in de etalage van de tweedehandswinkel hangt. Hij ziet gelijk voor zich wie de jurk gedragen kan hebben, een filmster? een spionne? een zangeres? En nu hangt die jurk zomaar in de tweedehandswinkel!
Hij wil hem absoluut hebben!


'Je kunt voor die jurk gaan sparen,' zegt zijn moeder en dat is wat de jongen gaat doen. Hij pakt alle klusjes aan, van auto wassen tot honden uitlaten. Ondertussen ziet hij zichzelf al lopen in de prachtige, flonkerende glitterjurk.
Maar als hij genoeg geld bij elkaar gespaard heeft, is de jurk weg! 


Het is een gezellig verhaal. Samen met de jongen kijk je uit naar de dag dat hij eindelijk de jurk kan gaan halen. Ook de afbeeldingen zwieren met de jurk mee, ze zijn levendig, kleur- en fantasierijk.
Maar dan de vertaling... ondanks dat de vertaling van een gekende kinderboekenschrijver is, laat die her en der wel wat te wensen over.
Het lijkt wel of Edward van de Vendel eerst in het verhaal moest komen want verderop in het boek, begint de rijmende tekst beter te lopen.


Toch zinnen als:
[...] Wat iemand maar vroeg!

hij poetste, hij waste,
hij kookte, hij droeg


of
Hij waste en wreef tot zijn hand niet meer kon
en alles van de oldtimer glom in de zon.
(Engels: At house number twenty he washed an old car
and polished it up so it shone like a star.)


Het zijn lelijke zinnen, vooral schrijnend als je ziet hoe sprankelend de Engelse tekst is. Van een gerenommeerd en ervaren kinderboekenschrijver verwacht je een beter woordgebruik en taalgevoel en niet dit gesjoemel met zinnen en rijmwoorden.

Maar het verhaal zelf is erg leuk en natuurlijk is het verrassend dat een jongen van een jurk droomt, dat komt maar in enkele kinderboeken voor. Robert Tregoning haalt hiermee het rolbevestigende gedrag weg en laat kinderen zijn zoals ze zijn.


ISBN 9789021481999 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Volt | 19 september 2023
Vertaald door Edward van de Vendel |Afmeting 2, 77 x 2,38 cm | leeftijd ca. 4+ 

© Dettie, 25 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER