jeugd 4-5 jaar

Natalie Quintart

http://www.nataliequintart.be

http://laudekem.blogspot.nl

https://www.mijade.be

 

Kleine Tractor en Oscar
Illustraties: Philippe Goossens
Tekst: Natalie Quintart


Kleine Tractor is bekend, Natalie Quintart heeft al meer verteld over zijn avonturen. Maar Oscar? Wie is dat?
Niet het paard dat je ziet, want dat is Anton. De kip dan? Nee, dat is Annette. De eend, die kennen we ook, dat is Laura, en het varken dat achter het stuur van Kleine Tractor zit, nee, die heet ook niet Oscar. Dat is Leo.
Maar wie is Oscar dan wel?

Daar komen we achter als onze vrienden op een ochtend op pad gaan, met z’n allen in de kar die Lili heet. In de wei zien ze een nogal verfomfaaid bootje. Jawel: dat is dus Oscar!
Hij ligt daar alleen en verlaten en ziet er niet uit: er zitten gaten in het zeil, de verf is afgebladderd, en hij is nogal smerig. Maar al gauw ontdekken de vrienden dat Oscar kan vertellen als de beste. Iedere dag komen ze luisteren naar zijn avonturen. Tot Oscar op een dag verdrietig is: hij zou zo graag naar zee willen, maar ze komen hem niet meer halen, hij is nergens meer goed voor, zegt-ie.
Nou, dan kent hij Kleine Tractor en zijn vrienden nog niet! Die weten wel een oplossing. Ze gaan hard aan het werk…


Philippe Goossens staat garant voor de herkenbare afbeeldingen van de dieren, met de juiste gelaatsuitdrukkingen. Als het niet zo droevig was, zou je het schattig noemen: een huilend bootje! Mooie frisse kleuren en veel details, speciaal voor de jonge lezers die meekijken.
Het verhaal gaat over vriendschap, over hoe je kan samenwerken om een droom te verwezenlijken.
Dit is een thema dat vaker terug komt in kinderboeken, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden. En Kleine Tractor is schattig…


Natalie Quintart (1961, Beloeil) heeft een kunstopleiding gehad, en werkte als theatermaker. Ook muziek heeft haar belangstelling en natuurlijk het maken van boeken.

Philippe Goossens (1963, Brussel) werkt als freelance illustrator. Hij houdt zich al enige tijd bezig met kinderboeken en jeugdboeken.

ISBN 9789044843385| Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis |juni 2021
Afmeting: 26,9 x 25,7 x 1 cm | Leeftijd van 4+

© Marjo, 17 juli  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kleine Tractor is bang
Illustraties: Philippe Goossens
tekst: Natalie Quintart

 

Het zou kunnen dat je Kleine Tractor al kent, er zijn al twee boeken verschenen met hem in de hoofdrol.
Blijkbaar is hij niet zo heldhaftig als je van een tractor zou verwachten! In dit boek laat hij zien dat hij de wereld maar eng vindt. Als het regent dan. Verder valt het wel mee.


Op de boerderij waar hij woont heeft hij veel vrienden: Lili de aanhangwagen bijvoorbeeld. Maar ook met de dieren kan hij uitstekend overweg. De eend, het varken, het paard, de kip, de hond, met iedereen eigenlijk wel.
Maar zijn grote held, dat is natuurlijk papa! Papa Tractor is groot en sterk, en nergens bang voor. En Papa Tractor wil dat zijn zoon ook zo wordt. ‘Morgen gaan we de heuvel af,’ zegt hij. Kleine tractor verheugt zich er op.


Maar de volgende dag regent het! Dat vindt hij niet leuk, maar ja, hij moet wel mee met papa, want ‘een tractor moet altijd klaarstaan.’ Maar als het niet helemaal goed gaat, en Kleine Tractor uitglijdt in de modder, kruipt hij terug in de schuur. Niks hoor, hij gaat er niet meer op uit als het regent!
Dan staat ineens Lili de aanhangwagen voor zijn neus. ‘Kleine tractor, kom gauw! De rivier stroomt over!’
Wat nu? Het regent nog steeds…


Een mooi verhaal over angst. Herkenbaar dus, want iedereen is wel eens ergens bang voor. Of geweest, Papa Tractor was vast ook wel eens bang!
Het verhaal is duidelijk en wordt in korte hoofdstukken verteld. Voorlezen terwijl een kind kijkt naar de illustraties werkt prima. Die illustraties zijn fleurig, verdeeld over hele pagina’s met de tekst daar op. De dieren beleven een eigen avontuur zonder tekst, en daarbij zijn vooral de kleine kuikentjes grappig, springend over de bladzijden.
Een boek om vaak uit voor te lezen!

 

Natalie Quintart (1961, Beloeil) heeft een kunstopleiding gehad, en werkte als theatermaker. Ook muziek heeft haar belangstelling en natuurlijk het maken van boeken.
Philippe Goossens (1963, Brussel) werkt als freelance illustrator. Hij houdt zich al enige tijd bezig met kinderboeken en jeugdboeken.
Zijn samenwerking met Natalie Quintart heeft al meerdere boeken opgeleverd.

ISBN 9789044841879 | hardcover | 26 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2021
Afmeting: 26,9 x 25,7 x 1 cm | Voor iedereen vanaf 4 jaar

© Marjo, 16 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe vleugeltjes  van Mauro
illustraties: Laurence de Kemmeter
tekst: Natalie Quintart


Op de tekeningen kan je al zien: de vogeltjes gebruiken hun vleugels zoals wij onze handen gebruiken.
Wij vliegen niet met onze handen, en vogels hadden niet door dat vliegen bij hen wél tot de mogelijkheden behoorde. ‘Vogels zijn veel te zwaar,’ zegt de papa van Mauro.
Mauro komt daar op een ietwat vervelende manier achter. Hij verliest een wedstrijd hardlopen van de haas en de vlinder. De vlinder lacht hem uit: ‘Kon je maar vliegen hè, dan ging het stukken sneller!’
Mauro zou er zich wel bij neer willen leggen, maar het zou just zo goed uitkomen als hij wél zou kunnen vliegen! Zijn  zusje Maartje is namelijk ziekelijk, en de dokter adviseert om met haar naar zee te gaan. Tja... maar dat is veel te ver weg.
Misschien weet de oude vogel raad?  Over die vogel vertelt oma vaak verhalen, hij zou oud en wijs zijn, en alle geheimen kennen! Stel nou dat hij echt bestaat! Dan kan hij vast wel helpen.
Mauro gaat op pad, met zijn vriend de vlinder. De berg waar hij heen wil is wel erg ver. Maar gelukkig willen andere dieren hem wel helpen.
Zal hij de oude vogel vinden? En zou die hem dan kunnen helpen?
Of heeft de vlinder gelijk en is het maar een verzinsel van oma?


Mauro is een klein vogeltje dat slimmer blijkt dan de andere vogels. Hij heeft doorzettingsvermogen, is moedig en heeft veel voor zijn lieve zusje over. Daar wordt hij netjes voor beloond, zo vertelt Natalie Quintart kinderen het verhaal.
Het is een wijze les: het loont om anders te zijn dan de anderen. Het is de moeite waard om ergens voor te gaan, en je niet tegen te laten houden door anderen die vinden dat je te veel risico’s neemt.
De meeste prentenboeken hebben wel een of ander lesje in zich, maar het hoeft er niet duimendik boven op te liggen. Dat is dan ook niet het geval. Je kan het lezen cq vertellen als een leuk verhaaltje over een slimme mus.


Misschien heeft de uitvoering wél een bedoeling: het is bepaald geen lief, zoetig boek geworden. De tekeningen komen ‘hard’ over qua uitvoering. De oppervlakken worden opgevuld met behulp van een veegtechniek als bij aquareltekeningen, maar waar aquarel vaak met pasteltinten gedaan wordt, zijn hier harde kleuren gebruikt. De oude wijze (ijs-)vogel bijvoorbeeld ziet er streng en ongenaakbaar uit.  
Er is veel aandacht besteed aan details op de tekeningen, waardoor je er een heel verhaal van kan maken. De afbeeldingen zelf zijn niet levensecht, maar wel duidelijk herkenbaar als wat ze moeten voorstellen. Is het mooi? Tja, kwestie van smaak denk ik.
Ik vind de vlindertjes met hun lieve gezichtjes wel erg leuk!


ISBN  9789044821696 |Hardcover |32 pagina's |Uitgeverij Clavis | februari 2014
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 13 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vleugeltjes van Mauro
illustraties: Laurence de Kemmeter
tekst: Natalie Quintart


Heel lang geleden konden vogels nog niet vliegen. Ze gebruikten hun vleugeltjes om te zwaaien of hun snaveltjes af te vegen of om hun kindjes in te wiegen. Vliegen was voor vlinders, niet voor mussen zoals Mauro.
Maar ach, zo erg was het nou ook weer niet, veel erger was dat Mauro's zus Maartje zo ziek was. Ze hoestte de hele dag door. Eigenlijk moet ze naar zee, had de dokter gezegd, van die frisse zeelucht zou ze goed opknappen. Maar de zee was heel ver weg, dat eind konden Mauro en zijn zus niet lopen.
Mauro piekerde zich suf, hoe kon hij zijn zus helpen? Maar toen oma weer vertelde over de oude wijze vogel van de berg die zelfs zieke vogels beter kon maken wist hij wat hem te doen stond.
Stiekem ging hij in zijn eentje op pad, hij liep het hele eind naar de berg die aan de andere kant van het bos lag. Onderweg kwam hij allemaal aardige dieren tegen die hem een stukje op weg hielpen. Eindelijk kwam hij bij de berg aan en ontmoette daar de oude vogel. Maar de oude vogel gaf hem een antwoord waar hij niets aan had, dacht Mauro...


Een apart sprookjesachtig verhaal met een leuk en grappig eind. De tekst is in een mooie duidelijke letter afgedrukt.
De potloodtekeningen zijn wisselend van kwaliteit. Wel jammer want het originele verhaal verdient beter vind ik maar het scheelt ook dat ik niet houd van dit soort illustraties. Sommige afbeeldingen komen namelijk een beetje knullig over, alsof een kind dat redelijk kan tekenen erg zijn best heeft gedaan, vooral de donkere tekeningen in het begin vind ik niet echt geweldig. Maar de latere warmgekleurde potloodtekeningen gecombineerd met, vermoedelijk, aquareltechnieken maken veel goed, die zijn erg sfeervol en zien er een stuk professioneler uit.
Qua verhaal een dikke acht, qua afbeeldingen wisselend voldoende en onvoldoende.

Maar... oordeel zelf zie facebook


ISBN  9789044821696 Hardcover 32 pagina's Clavis februari 2014
Afmeting 26,9 x 25,3 cm Leeftijd 5+

© Dettie, 25 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER