jeugd 4-5 jaar

Ruth Brillens

https://www.facebook.com/ruth.brillens

http://www.rikdewulf.com

 

Ridder Milan op de boerderij
Illustraties: Rik De Wulf
Tekst: Ruth Brillens


Ridder Milan heeft al eerder avonturen beleefd waarover Ruth Brillens natuurlijk ook verteld heeft. Zo speelde de ridder in de herfst in het bos (Op avontuur in de herfst) , overwon hij zijn angst voor onder andere grote honden door een draak(je) te temmen (Milan en de draak). Hij heeft zelfs al kennis gemaakt met de liefde als hij prinses Romy leert kennen (Kriebels in het kasteel).


Maar deze keer gaat Milan naar de boerderij. De kinderen van het dorp gaan mee, en als Draakje hem laat weten dat hij Romy gespot heeft, is Milan helemaal blij! Dat de koningin vraagt welke dieren Milan wil zien, is een domme vraag, vindt hij. Een paard natuurlijk! Bij een ridder hoort een paard! En hij kent het paard al, dat Witje heet. Hij wil wel een ritje maken op Witje, maar of dat mag weet hij niet.


Maar Milan moet eerst samen met de andere kinderen met de boer mee, want er zijn nog veel meer dieren op de boerderij!
En dan gebeurt het: terwijl ze staan te kijken hoe de varkens in de modder rollen, komt de boerin aangerend: Witje is ontsnapt! De boer en boerin gaan proberen hem terug te halen, in de tussentijd moeten de kinderen maar even op de hooizolder spelen, zegt de boer.
Maar, het gaat om Witje! Oei, wat gaat Milan nu toch doen?
Natuurlijk loopt het avontuur van ridder Milan goed af, al is het dan niet zoals hij het gewild had.


Op de volledig getekende pagina’s wordt het verhaal kort en krachtig in behapbare stukjes verteld.
Behalve de reeds genoemde varkens, en het paard zien we ook nog de ezel, de koeien en de kippen. En de moestuin. De tekeningen zijn eenvoudig, goed herkenbaar, zonder franje, met duidelijke gezichtsuitdrukkingen, en aansprekende kleuren. Een boek dat zeker in de smaak zal vallen bij de doelgroep.
Let op de tekeningen in de binnenflappen voorin en achterin!


Ruth Brillens (1989) staat al enkele jaren voor de klas. Toen ze betrokken raakte bij een kindertheatergezelschap, Het Kinderuur, mocht ze meeschrijven aan enkele scenario’s, onder andere in samenwerking met tekenaar Rik De Wulf. Zo ontstonden de leuke prentenboeken over Pauwtje Pio en Milan de ridder.


ISBN 9789044843750 | hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Clavis| april 2022
Afmeting: 26,8 x 25,7 x 1 cm | Leeftijd 5+

© Marjo, 24 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Pauwtje Pio en het uilskuiken
Illustraties: Rik De Wulf
tekst: Ruth Brillens


In dit tweede deeltje over Pauwtje Pio - het eerste deel heb ik helaas niet gelezen - staat Pio vol bewondering te luisteren naar Papi de papegaai die net als hij in het Vogelparadijs woont, wat kan Papi toch prachtig rijmen!  Even later luistert hij naar het mooie gezang van het Kippenkoor. 'Jij kan heel goed een koor leiden' zegt hij tegen Haantje de dirigent.
Maar als Pio verder wandelt hoort hij een vreemd geluid Krrr! Tsjak! Krak! Wat is dat nou?


Pio, Papi en Haantje gaan op onderzoek uit. Al gauw zien zij het, het komt van een ei dat vol barstjes zit en even later breekt het ei open en kijken twee grote ogen hen aan. Het is een uilskuiken!
'Waar kom jij vandaan?' vraagt Pio?
'Kweenie,' is het antwoord...


En Kweenie blijft het antwoord. Ook als de kippen vragen of uilskuiken meezingt, ook als Papi vraagt of hij wil rijmen, het lukt dus allemaal niet zo goed en uilskuiken is er een beetje verdrietig van. Maar dan krijgt Pio een idee... Hij  maakt van een van zijn mooie pauwenveren een pluim en zet die op het kopje van uilskuiken, want uilskuiken probeerde het allemaal wel! En zo komen alle vogels uit het vogelparadijs een pluim aan uilskuiken geven, en ze benoemen allemaal wat ze goed van uilskuiken vinden, want er is heel veel wat hij toch maar durfde te doen! Hij is een uilskuiken met lef en dat is wel een mooie pluim waard!


Natuurlijk is het thema van dit boek complimentjes geven, laten zien wat iemand goed kan, wat voor talent iemand heeft. Dat is gelijk een mooie aanleiding om kinderen complimentjes aan elkaar te laten geven, of te laten vertellen wat zij goed kunnen.

Het uilskuiken heeft een hoog knuffelgehalte en de verdere afbeeldingen van Rik de Wulf (o.a. bekend van de Lotta boeken) hebben een hoog vrolijkheidsgehalte; De flamingo, de kolibri, de toekan, de pelikaan, de kanarie en Pio, Papi, Haantje én de uil in het Vogelparadijs kijken allemaal heel blij uit hun ogen, maar ja ze wonen dan ook in een paradijs en dat is goed te zien. De kleuren van de prenten zijn lekker helder en vriendelijk.
De tekst is duidelijk leesbaar en de zinnen zijn kort, zodat het verhaal ook makkelijk voor te lezen is.

Kortom, een gezellig boekje vol vogelpret!


ISBN 9789044834147 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2018
Afmeting 26,9 x 25,8 x 0,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER