jeugd 4-5 jaar

Ann Lootens

Nana van het Roversbos
De Verrassing
tekst: Ann Lootens
illustraties: Linde Faas


In het land achter de zeven bergen ligt het Roversbos, daar woont Nana met tante Dora.  De drie Rovers Niek, Riek en Viek wonen er ook maar die zijn heel aardig. Echt wild zijn het niet. Ze worden alleen wild als er jagers in het bos zijn. Dan worden ze helemaal woest en pakken de wapens van de jagers af en schoppen ze het bos weer uit.
Op een dag hoort Nana de drie rovers zingen, gauw gaat ze kijken. De rovers zijn druk bezig maar waarmee willen ze niet zeggen. En dan hoort Nana weer een geluid, het zijn de vogels die heel erg haast hebben maar waarom zeggen ze niet. Ook de muizen, de vossen, de mol en nog meer dieren zijn druk, druk, druk maar waarmee ze het zo druk hebben, vertellen ze niet. Ze hebben zelfs geen tijd voor een praatje.
Nana vindt het maar niets. Wat doet iedereen vreemd vandaag, denk ze, wat is er toch aan de hand?
Dan hoort ze haar naam roepen en ze hoort ook muziek bij de woonwagen. Ze rent er gauw naar toe en dan snapt ze ineens waarom iedereen zo raar deed...

Het verhaaltje is aardig maar iets dergelijks is wel vaker geschreven. Wel leuk is de herhaling, daar houden kinderen van. Elke keer wordt gevraagd Wat is dat? Hoor jij het ook? Maar de kracht van dit boek vormen vooral de afbeeldingen van Linde Faas. Ze staan verspreid over twee pagina's en zijn met veel fantasie gemaakt. Elke afbeeldingen is een genoegen om naar te kijken. De muizen met de mandjes op hun rug die zo mooi onder de paddestoelen door lopen. De boskapper die het druk heeft met het in de krul zetten van de stekels van dames Egel en het borstelen van de pluimstaart van mevrouw Eekhoorn. De das die in een enorme stapel stropdassen zijn allerbeste das zoekt. De mol die allerlei zonnebrillen past en zijn mooiste maar niet kan vinden... Het is allemaal zo vreselijk leuk om te zien en dit alles ook nog eens in prachtigste kleuren weergegeven.
Dankzij de afbeeldingen geef ik dit boek toch een dikke acht.


ISBN 9789044817454 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A. | september 2012
Formaat: 250 x 260 mm Leeftijd 5 +

© Dettie, 3 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER