jeugd 4-5 jaar

Marc van de Griendt

Welkom egel
Marc van de Griendt


Als de twee vogels Albert en Hector heel vroeg wakker geworden zijn gaan ze gauw naar buiten. Zo 's ochtends vroeg is het nog ze lekker stil, net of de wereld alleen van hun is. Maar tot hun stomme verbazing zit er een egeltje op de tak bij hun voordeur. Hoe komt die daar nou?
De twee vrienden proberen de hele dag van alles om het egelmeisje weer naar beneden te helpen, maar haar stekels vormen een te grote hindernis. Heel voorzichtig laveren ze het egeltje hun huisje binnen, dan kan ze veilig de nacht doorkomen.


De volgende dag vragen de twee vogelmannen overal of iemand het egeltje kent, maar helaas, niemand kan Albert en Hector verder helpen. Daarna maken ze vliegtuigjes en schaken en schilderen ze met de egel, eigenlijk is het wel gezellig zo'n egelmeisje in huis. Maar de volgende dag is het egeltje weg! Gelukkig heeft Elizabeth wel een briefje achter gelaten zodat de twee vogelvrienden niet ongerust hoeven te zijn. Grappig om te zien is, dat op de afbeelding de afdrukken van de egelpootjes de pagina aflopen. En zo loopt het egeltje hun leven weer uit, maar leuk was de ontmoeting wel!


Net als zijn eerste boek Goede reis! heeft Marc van de Griendt weer een origineel verhaal bedacht en mooie illustraties erbij verzorgd. Hector en Albert hebben grappige snoeten en zien er apart uit met hun ronde kopjes, dikke oranje snavels en paarse veren. De egel is nogal statisch neergezet, net of het een beeldje is in plaats van een levend wezentje. Maar dat is ook het enige minpuntje in dit verder leuke boek, de afbeeldingen zijn apart en warm, vooral het vogelhuis is erg gezellig om te zien.


ISBN 9789044821895 Hardvover 27 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2014
Formaat: 299 x 215 x 9 mm leeftijd 4+

© Dettie, 26 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Goede reis!
Marc van Griendt


Het is herfst. De vogels Fiona, Albert en Hector hebben een hekel aan dat koude, natte, winderige weer.
Buurvrouw Fiona besluit haar koffers te pakken en te vertrekken naar een lekker warm land, ver weg. 'Goed plan!' zeggen Hector en Albert, dat willen ze ook wel, maar er moet eerst nog van alles gedaan worden. Het huis moet winterklaar gemaakt worden, de dakgoten moeten schoongemaakt, de muren geverfd, het dak gerepareerd. Het is een lange, lange lijst aan klussen die ze eerst nog moeten doen.
Fiona gaat daar niet op wachten en de volgende dag vertrekt ze, bepakt en bezakt, naar warmere oorden. 'Goede reis!' roepen Hector en Albert.


De beide mannen gaan aan de slag, het wordt al flink koud buiten. Hector klust aan het huis en Albert zoekt de spullen voor de vakantie bij elkaar. En zo verstrijken de weken. Het wordt steeds vroeger donker en steeds kouder. Op een dag kijkt Hector naar buiten, alles is wit! Het heeft gesneeuwd!
Albert en Hector rennen naar buiten en hebben dikke pret. Ze sleeën en schaatsen en maken mooie figuren van sneeuw. 's Avonds zitten ze lekker knus in hun warme huis te lezen. De winter is eigenlijk heel leuk! Ze hoeven helemaal niet weg!
Als Fiona later weer terug is, bekijken ze gezellig met zijn drietjes de zon- én sneeuwfoto's!


Marc van de Grient werkte al langer als illustrator maar dit is zijn eerste eigen boek. Het resultaat mag er zijn, het is een mooi verzorgd, warm winterboek voor de hele kleintjes geworden. Op de eerste pagina kunnen ze hun naam schrijven, dat scoort altijd goed. Het verhaal is origineel en de afbeeldingen zijn warm van kleur en bijzonder. Hector en Albert hebben een wollig paars verenkleed, buurvouw Fiona is geel met groen gekleurd en heeft een grappige kuif op haar kopje. Het huis van de mannen ziet er behaaglijk uit. Je zou zo bij ze op de stoel kruipen. De omgeving is in mooie herfst- en wintertinten weergegeven. Alles is precies goed.
Kortom, dit boek is een voltreffer.


ISBN 9789044820607 Hardcover 27 pagina's uitgeverij Clavis Oktober 2013
Leeftijd 4+

© Dettie, 5 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER