jeugd 4-5 jaar

Felix Massie & Emanuelle Walker

http://felixmassie.co.uk

http://www.emmanuellewalker.com

 

Honden in de auto
illustraties: Emanuelle Walker
tekst: Felix Massie


Op de cover zien we de voorkant van een grote, klassieke Amerikaanse slee. De auto zelf is volgeladen met honden van allerlei rassen. En dat is precies waar dit boek over gaat.


Bij de eerste tekstpagina sjeest één Afgaanse windhond voorbij in een supersnelle rode auto (Aston Martin) met open dak. Zijn haren wapperen net als die van de bestuurster heerlijk mee in de wind. De tweede enorme vintage auto, een Bentley is gitzwart met grijs. Uit het raam steken de snoeten van twee vastberaden Beagles, zij willen de vos vangen die voorbij komt rennen. Drie dappere Corgi's helpen hun vrouwtje met het verwisselen van de band van de Citroën Deux-chevaux (beter bekend als het lelijke eendje) Vier Dalmatiërs die genietend uit het raam hangen snellen zo hard voorbij in hun Datsun (?) dat de banden een vuurspoor achterlaten. En de vijf vrolijke Eurasiërs zijn bijna groter dan hun vrouwtje in de flitsende citroengele EMW(?)


Het aantal honden wordt steeds groter en sommige worden in heel kleine autootjes vervoerd. Het leukste zijn de koddige Shih-tzu hondjes die vanuit de achterbak van een piepkleine Smart ons blij aan zitten te kijken.

En zo tellen we door tot 25...  van A tot Y want de letter Z vertegenwoordigd een heel apart geval. De allerlaatste bladzijde met afbeeldingen is overigens helemáál bijzonder... maar wat daar op te zien is verklap ik natuurlijk niet.

Toch was ik aanvankelijk niet echt enthousiast over dit boek, hoe mooi verzorgd het er ook uitziet. Ik dacht, het zoveelste telboek, dit keer met hondjes, die bovendien vrij klein weergegeven zijn, en al die, soms moeilijke, rasnamen erbij... waarom hebben ze dat gedaan? Echt kapot was ik er dus niet van. Maar toen ik ontdekte dat ook het alfabet gebruikt werd en de beginletters van de hondennamen aan de beginletters van de automerken gekoppeld waren, vond ik het boek gelijk leuker. Dat is een originele vondst en bovendien erg knap om al die hondenrassen én automerken bij elkaar te vinden. Auto's die er ook nog eens heel stijlvol en apart uitzien maar toch herkenbaar blijven. Dat zal een heel gepuzzel geweest zijn. De rasnamen van de honden worden in het boek overigens steeds vermeld, de merknaam van de auto's niet. Het ligt ook voor de hand dat de kinderen deze autonamen niet kennen maar het vormt wel een leuke bijkomstigheid.


Maar... wat jammer dat de honden zo klein zijn weergegeven. Natuurlijk is het begrijpelijk dat bijvoorbeeld 25 honden en een auto wel op de pagina's moeten passen maar op de steeds gebruikte twee tegenoverliggende bladzijden had dat best gekund. De afbeeldingen hadden wat mij betreft dus wel wat meer bladvullend, meer uitvergroot, mogen zijn zodat de dieren beter tot hun recht komen.
Maar eerlijk is eerlijk, stilistisch zijn de pagina''s wel een lust voor het oog. De bladindeling is perfect. De honden met auto vormen een mooi lijnenspel. Een enkele keer worden er ook extraatjes aan de pagina's toegevoegd die bij de honden passen, zoals de auto met Qeensland heelers die door een kudde runderen rijdt. De honden blijken namelijk graag het vee bijeen te drijven, zoals in de tekst, die uit één regel bestaat, te lezen is.  Achterin het boek staan nog enkele telvragen, zoals: hoeveel rode auto's heb jij geteld, hoeveel dieren zag je die geen hond waren enz.

Kortom, uiteindelijk vond ik het boek steeds leuker worden maar die honden hadden toch echt wel wat groter gemogen.

Zie ook de dogmobiles op de website van Emanuelle Walker


ISBN 9789492168122 | Luxe gebonden uitgave met linnen rug  | 64 pagina's | Uitgeverij Karmijn | september 2016
Vertaald -op rijm- door Edward van de Vendel  | Leeftijd 5+

Dettie, 3 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER