jeugd 4-5 jaar

Robert Munsch

https://robertmunsch.com

 

De gigantische koffer
illustraties: Michael Martchenko
tekst: Robert Munsch


Kinderen van gescheiden ouders ploeteren wat af. Daar heeft Kelsey, het meisje in dit boek, ook last van. Als ze naar papa gaat dan stopt ze haar koffer vol schone kleren, boeken, potloden en andere dingen die ze mee wil hebben zoals haar eenhoornschilderij. Mama vindt dit wel een beetje vreemd. Maar Kelsey ziet dat anders...


'Ik vind dat ik in één huis zou moeten wonen en dat jullie twee mij zouden moeten bezoeken, maar dat gaat niet gebeuren, dus neem ik mijn schilderij mee van het ene naar het andere huis.'


En tja daar kan mama natuurlijk niets tegenin brengen. Maar ook van papa's huis neemt ze dingen mee, en zo wisselt ze elke week van huis met allemaal spullen die ze ook in het andere huis wil zien en voelen. Haar koffer raakt steeds voller en wordt al groter en groter. Gelukkig hebben papa én mama een auto waarmee ze Kelsey naar de verschillende huizen brengen. Maar als Kelsey de hond mee wilt nemen dan weigert mama. De hond mag absoluut niet mee! Ha, dat had mama gedacht!

Kelsey weet daar wel iets op. Ze gaat wel met de bus! Mét de hond in de inmiddels enorme koffer! Als ze in de bus is mag de hond er natuurlijk uit, maar dan is de buschauffeur boos... Dat is vies, zo'n hond in de bus! En dan gebeurt er iets wonderlijks... maar dat moet je zelf maar lezen.

Het is een grappig verhaal dat goed laat zien dat scheiden voor sommige kinderen een hele gedoe is, vooral dat steeds heen en weer reizen van huis naar huis en het in en uitpakken van je koffer. Ook moet je steeds kiezen wat je mee zal nemen, terwijl je eigenlijk gewoon alles bij je wil houden.
Het verhaal loopt een beetje vreemd af en slaat een beetje dood, maar vormt ook wel een wijze les zodat  je weet dat niet àlles verloopt zoals jij wil of denkt dat het zal gaan. Toch had dat eind wel een beetje anders gebracht kunnen worden.
Opvallend is ook dat Kelsey zeker 6-7 jaar is maar het boek is voor kinderen vanaf vier jaar.


De tekst is vrij groot afgedrukt zodat het makkelijk voor te lezen is.
Naast de aanmerkingen is het verder een lekker boek met redelijk grove, paginagrote, helder gekleurde afbeeldingen die vol leuke, hilarische grapjes zitten.


ISBN 9789044836264 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis | augustus 2019
Afmeting 25 x 28 cm | leeftijd 4+

©Dettie, 3 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER