jeugd 4-5 jaar

Cora Sakalli

Superkat
Illustraties: Berber van den Brink
Tekst: Cora Sakalli


Als Piek op zoek gaat naar een kat klopt ze aan bij een uitvinder. Dat lijkt wel een beetje eigenaardig, dat is niet de plek om een nieuw huisdier te vinden toch? Maar Piek wil een heel bijzondere kat. Eentje die nooit op de kattenbak hoeft, die groot genoeg is om op te rijden, en hij moet ook nog kunnen praten. En: zij, Piek, is de Baas.


De baas zijn over een kat, dan moet je wel naar een uitvinder, ja, want een kat is een eigenzinnig dier. Maar dat zal Piek niet ontdekken, want de uitvinder maakt de perfecte kat voor haar. Hij is prachtig! Een dier met lange zachte haren, in mooie kleuren, die niet hoeft te eten en drinken – want anders zou een kattenbak nodig zijn – dus hij heeft geen verzorging nodig.
Toch?


Maar als ze trots haar nieuwe huisdier aan haar vriendjes wil laten zien, blijkt dat het eigenlijk ook wel leuk kan zijn om hem te verwennen met brokjes. Dus gaat Piek terug naar de uitvinder. Die past de kat aan en Piek maakt meteen een enorme kattenbak.
Maar is de kat eigenlijk blij met hoe hij is? Helaas, dat valt tegen. Nou ja, Piek is de baas, dus wat maakt het uit? Toch bezoekt Piek de uitvinder nog een paar keer. Want ze ontdekt dat een blije kat leuker gezelschap is.


De kat vertoont een gelijkenis met Little Pony, met die paars-roze kleuren en dat lange haar. Hij is schattig om te zien en het is heel menselijk om een dier als dit te willen verwennen. Gelukkig ontdekt Piek dat verwennen iets anders is dan een huisdier vormen naar je eigen ideeën. Iedereen is bijzonder zoals hij is, waarom zou je dat veranderen? Een wijze les, maar het is veel meer dan dat. De volledig geïllustreerde pagina’s zijn erg mooi, bijna aaibaar!
Er zijn grappige details zoals dat propellermutsje dat de uitvinder op heeft, en natuurlijk zijn er overal katten getekend. Maar ook andere dieren, die je een kind kunt laten zoeken als je voorleest.


Cora Sakalli (Lekkerkerk, 1982) studeerde filosofie in Rotterdam. Naast filosofieles geven in de Rotterdamse Tarwewijk schrijft ze kinderboeken- en verhalen.
Eerder verscheen Cora Sakalli het spannende 10+ boek Rennen!
Berber van den Brink (1982) werkt als illustrator en grafisch ontwerper.
Zij is opgeleid tot Docent Beeldende Kunst & Vormgeving en Communicatie & Multimedia Design en heeft al zo'n 15 jaar haar eigen studio.


ISBN 9789048862085 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon| april 2022
Afmeting: 28,8 x 22,4 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 19 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER