jeugd 4-5 jaar

Hieke van der Werff

http://www.hiekevanderwerff.nl

 

Jelle & Minke
Op bezoek bij de buren
Hieke van der Werff


Dit is het tweede boek over jelle & Minke. Het eerste boek heb ik jammer genoeg niet gelezen maar ik kende Jelle en Minke al wel uit Het grote overblijfboek. Daardoor wist ik dat Jelle en Minke dikke vrienden zijn en hoe de opa van Jelle aan zijn naam, opa Tuinboon, gekomen is.


Jelle is een heel aardig jongetje en Minke is een ondeugend meisje. Minke zit vol ideetjes, dan bedenkt ze een spelletje, dan wil ze schommelen en dan gluurt ze door de schutting naar de buren. Jelle doet bijna altijd mee met haar en als hij al eens kwaad is dan is het heel gauw weer over.
De twee beleven allerlei avonturen zoals de keer dat er ineens koekjes uit de lucht komen vallen... hoe kan dat nou? Minke heeft het als snel door, het is Karima die dat doet. Ze woont boven Jelle en gooit koekjes vanaf het balkon. Dankzij de koekjes maken ze kennis met elkaar. Jelle vindt het maar wat lekker want als de twee kinderen samen met Jelles mama op bezoek gaan krijgen ze allemaal lekkere dingen zoals Marok-thee, koekjes en cakejes en ze mogen er zoveel van pakken als ze willen! Jelle heeft er op het laatst helemaal  een bolle buik van. Hij lijkt zijn moeder wel! Die is in verwachting van een tweeling. Daarna spelen Karima, Jelle en Minke tegelmatig met elkaar.
Een andere keer gluurt Minke door het gat in de schutting, en hoort ze de Surinaamse buurvrouw vertellen over de spin Anansi en later als het heel heet is buiten mogen Jelle en Minke bij haar in het kinderzwembadje die steeds voller wordt...


Ook al is de ondertitel 'Op bezoek bij de buren' en gaan de kinderen inderdaad ook op onderzoek uit naar allerlei mensen die bij hun in de straat wonen, zoals gluren bij die heel dikke meneer, toch beleven Minke en Jelle nog veel meer. Jelle valt zelfs in een sloot en krijgt twee broertjes en mag samen met opa Tuinboon voor de twee kleintjes zorgen zodat de papa en mama van Jelle een beetje uit kunnen rusten. En Minke mag voor het eerst alleen naar Jelle lopen maar dan moet ze wel langs die enge hond en is de meneer met het rode haar die voor haar loopt wel te vertrouwen?
Ook is er nog een spannend verhaal over zes pasgeboren poesjes en over Marika die vastzit in de klimtouwen.


Het is een leuk, vrolijk boek vol verhalen over de bewoners en de buurt waar Jelle en Minke in wonen. Op een leuke manier laat Hieke van der Werff de kinderen kennis maken met mensen met andere gewoontes of afkomstig uit een andere land.
Doorheen het boek staan grappige zwart-wit tekeningen van Jeska Verstegen. De letters zijn duidelijk en van een goed formaat om eventueel zelf te lezen door wat oudere kinderen. Tot dan is het een prima boek om uit voor te lezen.


ISBN  978 90 5116 112 0 Hardcover 126 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2009
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 21 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Het grote overblijfboekOp de cover staat te lezen.
- 160 voorleesverhaaltjes op lunchlengte
- met leuke spelletjes en praktische tips
- gebaseerd op het Deugdenproject
- voor alle overblijpapa's en mama's
  én voor ervaren tso- en bso begleiders.


Nu had ik geen idee wat het Deugdenproject is en tso- en bso begeleiders maar gelukkig staat dit duidelijk omschreven in de inleiding. tso betekent tussenschoolse opvang en bso is buitenschoolse opvang.


Het genoemde Deugdenproject blijkt een behoorlijk grote stichting die wereldwijd bezig is. Op de Nederlandse website staat te lezen:
Het Deugdenproject inspireert wereldwijd mensen, jong en oud, om waarde(n)volle karaktereigenschappen dagelijks bewuster toe te passen in het gezin, op school, op het werk, in de samenleving en in de politiek. Deugden slaan de brug tussen onze waarden en normen, maken ze concreet in gedrag. Bewust aandacht voor deugden leidt tot meer respect, begrip, ondersteuning en harmonie in communicatie en relaties. In 1994 werd het Virtues ProjectTM/ DeugdenprojectTM door de VN uitgekozen als het beste opvoedprogramma ooit, geschikt voor alle culturen en religies.
Zie ook: http://www.deugdenproject.nl
De deugden lopen ook als een rode draad door het boek maar niet belerend of op een zeurderige manier. In de inleiding staat waarom het deugdenproject het uitgangspunt is en hoe je dit boek kunt gebruiken. Het boek is geschikt voor kinderen uit groep 1, 2 en 3.


In het boek staat voor ellke werkdag, behalve de woensdag, het hele jaar door een verhaaltje te beginnen bij de eerste week van september.
Als je vervolgens elke dag een verhaaltje voorleest, kom je ongeveer goed uit met de verhalen die horen bij een speciale dag (kerst, Koninginnedag, enz.)  In de inhoudsopgave zijn verhaaltjes voor speciale dagen vetgedrukt weergegeven.
Er staan meerdere verhalenseries in het boek die los gelezen kunnen worden maar er zit wel een doorgaande lijn in de verhalen. De verhalenseries zijn:


Blaffer & Co
.
Blaffer is een vrolijke lieve hond (hij houdt alleen niet van postbodes) die bij de oude boer Van der Weide op een boerderij woont. Blaffer heeft veel vriendjes zoals Poes, Mek de geit, de drie dames Kip, het varken Rosa en Snater de eend. De boer vindt het moeilijk dat de nieuwbouwhuizen steeds dichter bij zijn boerderij gebouwd worden. In de schuur is de boer iets van hout aan het maken maar de dieren hebben geen idee wat het wordt. Ze zijn wel heel nieuwsgierig en gluren iedere keer stiekem maar de boer wil niet dat ze iets zien. De dieren doen dan maar een spelletje, dat is ook heel leuk. 


Jelle en Minke

Jelle en Minke wonen in een  grote stad een paar straten bij elkaar vandaan. Ze kennen elkaar al heel lang. Minke heeft een oudere zus Karin. Jelle en Minke beleven veel  avonturen die alle kinderen wel kennen, een prik krijgen, iets wat je op tv zag naspelen, niet naar bed willen enz.
Ook praten en spelen ze vaak met de opa van Jelle die een volkstuin heeft. Ze helpen opa met het doppen van tuinbonen (waar opa een heel spel van maakt) en vanaf die tijd heet opa, Opa Tuinboon! Opa weet allerlei leuke dingen te verzinnen en Jelle en Minke zijn altijd blij als ze opa zien.

Zusjes & Zo
Lilian, Marian en Suzan zijn een roodharige drieling die net in flat nr. 7 zijn komen wonen. 'Als je ons alle drie wilt roepen, schreeuw je maar An' zegt Suzan tegen haar nieuwe buurjongens Harvey, Driss en Jamal. De jongens vinden een drieling al heel bijzonder maar de meisjes hebben ook nog eens geen vader maar wel twee moeders! De zes kinderen beleven allemaal avonturen en zorgen er zelfs voor dat de heel oude, verdrietige buurvrouw weer gaat lachen.


Heksje Knotsiepotsie

Ze is maar iets groter dan een musje, maar toch is ze een echte heks met wel zeven bezems. Elke bezem brengt haar naar een andere bestemming. Parkie-Harkie bijvoorbeeld brengt haar naar het park en Pauwpauw, de blauwe bezem met de pauwenveren, brengt haar naar de dieren.
Heksje Knotsiepotsie woont boven op een toren samen met Mizzy de muis. In het derder verhaal vindt ze de toverstok van haar moeder en daarmee leert ze toveren. Het heksje wil graag dat mensen meer naar buiten gaan en genieten van de natuur in plaats van steeds maar achter die computer zitten. Ze kan ook goed toverdrankjes maken waar mensen en dieren van opknappen.


Om de twee weken staat er op vrijdag een verhaal met andere personages als bovengenoemde in.
Bij elk verhaal staat links de 'Tip van vandaag' welke aldoor een ondewerp behandelt. Bijv. 'vriendelijkheid' hoe laat je kinderen zien wat dat woord betekent en hoe je vriendelijk voor iemand kunt zijn.
Bij elk verhaal staan ook in een kadertje enkele 'Vragen' Daarin staan altijd een paar moeilijke woorden die aansluiten bij het verhaal. Bijv. wat is een volstuin, een oksel, een hal, een galerij enz.
Rechts naast het verhaal staat een kolom 'Samen spelen'. Ook dit haakt in op het verhaal. Bijv. het spelletje warm of koud, waar kinderen zeggen of een kind dat zoekt dichtbij (warm)  een verborgen voorwerp is of ver weg (koud). Maar het kan ook knikkeren of zingen of heel snel of heel langzaam iets doen, zijn. 
Bij de verhalen staan grappige tekeningetjes. De tekst en de tekeningen zijn allemaal in een prettige kleur blauw afgedrukt.
Ik denk dat er elke keer een gejuich opgaat als een begeleidster of juf het boek pakt... dat betekent een verhaaltje voorlezen en iets leuks, grappigs, spannends horen of gaan doen.
Al met al is het een erg leuk en gevarieerd boek waarbij kinderen spelenderwijs ook nog eens heel veel  leren.


ISBN 9789051161281 Paperback  327 pagina's | De Vier Windstreken | januari 2011
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 30 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER